Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Jajčevci 2017

Odgovori
mfranc
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a mfranc »

Seveda, svoje opravijo toplota, svetloba in voda. Jajčevcem v naši klimi, predvsem pri predvzgoji najbolj manjka toplota. Od plodovk so najbolj zahtevni. Kar tam nekje med 25 °C in 30 °C rabijo za hitro in zdravo rast. Pa primerno svetlobo, da ne postanejo pretegnjeni!

Jaz jim napravim mikro klimo* v majhnem rastlinjačku, tako ne rabim kilovatov za ogrevanje, in 400W žarnic za svetlobo. Sem pač napol gorenjc Cool .

Tako, na konjski noht, kakšnih 5 °C rabijo več od paradižnikov, čeprav tudi na 20 stopinj lepo delajo - samo nikamor se jim ne mudi Wink

Učimo se še vsi, je pač rastlina južnih dežel, s svojimi posebnostmi. Meni se hecno zdi, da kalijo pa hitreje kot paradižniki in paprike; ampak ravno sedajle sem čakal dva tedna in več, da so kalčki počasi "kapljali" iz zemlje .....
No ja, stara semena.

* pomeni tudi višjo vlago, ki jim zelo paše, da se pri visoki temperaturi ne izsušijo._________________mfranc
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

pika99, jajčevci imajo na vrtu radi, da jih tla prekrijemo s folijo ali črno kopreno proti plevelu, da ja posrkajo čimveč toplote. Zastirka bi jim jih pa znala preveč ohladiti. Še najbolje se izgleda počutijo v loncih. Sadike iz istega legla sem jaz imela v loncih (k temu me je z enim svojih prispevkov spodbudila ivčk), znanka pa na njivi. Moji so po velikosti in rodnosti njene prekašali za 200 %.
pika99
Kraj: Ljubljana / dolenjska

Odgovor Napisal/-a pika99 »

Muha, hvala ti, seveda hvala tudi mfrancu,

lonci pri meni zaenkrat odpadejo, moj vrt je 50km stran in vmes bi bilo v loncu preveč suho - bom pa seveda takoj letos upoštevala nasvet o foliji okrog - pa še eno idejo o boljši lokaciji sem dobila - poročam,

se pravi - toplota, svetloba in voda - OK, to zmorem Very Happy Very Happy Very Happy
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Pika99, če imaš možnost dobiti odpadno ovčjo volno, pod koreninami dela čudeže, v smislu zadrževanja vode in gnojenja.
pika99

Volno imam, sem jo dala lani kot pišeš, tako paradižnikom kot jajčevcem, pa nisem opazila kakšne bistvene razlike.

Jo bom pa dala letos spet, jasno, pa še folijo, kot je predlagala muha, pa da vidimo.
mfranc

pika99 je napisal/a:
Pri melancanih mi nikoli ne uspe prav dobro, za razliko od paradižnikov - mogoče pa delam kaj narobe? Sedaj so prepikirani, lepi, zdravi, ko jih sredi maja posadim na vrt pa se vsako leto vse ustavi... Mogoče pa nimam pravega vrta za melancane... Južna lega, strm breg, paradižniki uživajo maksimalno...

Pika

Pika, odgovoril sem ti na prvi del, predvzgoja.

Na vrtu pa takole; dobroti je svetovala Muha, črna folija je ena boljših variant za to, da je jajčevcem toplo pri koreninah. Za vse plodovke velja, da želijo imeti tople noge .... Wink

Načeloma bi ti jajčevci morali dobro delat, če ti dobro rastejo paradižniki. Ampak, kot sem omenil, še precej več toplote rabi jajčevec.

Ne poznam tvoje njive, južna stran pa je res idealna. Mogoče nekaj razmišljanja:

- ker ljubi toplo zemljo, ga na njivo posadi kasneje kot paradižnike. Priporočajo saditev nekje v začetku maja v rastlinjake, in konec maja na vrt.
- če je zemlja ilovnata, mrzla, mu je tudi dolgo časa mrzlo v korenine. Plodovke se na premrzlo zemljo odzovejo z zastojem, in slabo rastjo ....
Tudi za rahlo, humusno zemljo, ki je ponavadi tudi temnejše barve, bodo zelo hvaležmi.

Vzgoja v loncih pa ponavadi pomeni, da so lonci nekje pri roki, na balkonu, terasi, (kuhinjskem oknu Wink ), vsekakor ne daleč, ker res zahtevajo malo več pozornosti. Wink_________________mfranc
pika99

Bom upoštevala vse,

ja, paradižniki so zdravi, srečni, obilno rodijo, vse BP - ni vrag da še jajčevcev ne pogruntam, bom in počakala na začetek junija in dala še malo več volne in črno folijo, da jih nikakor ne bo moglo zebst v nogice. To, da so lepi in pridni in da imajo krasne cvetove - in kar je še crkljanja - to pa že itak počnem ves čas Very Happy Very Happy Very Happy

Poročam avgusta, kako in kaj.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Kdove, mogoče bi pomagalo tudi, če bi sadilne jame izkopala že precej vnaprej, da bi jih sonce lahko ogrelo bolj v globino??
Novinka

Odgovor Napisal/-a Novinka »

mfranc: madona, kake sadike. Moje so se majhne Embarassed

Muha, tvoje seme mi je najprej kalilo! Sicer pa sem letos posejala: seme od Muhe (Pusa Purple), Mitoyo, Pandora Striped in Rossa Bianca.
mfranc

Da še jaz pojamram Wink

To so vrtni, šele razsajeni. Ne bodo na lučkanju, kar pomeni, da se lahko pretegnejo, če ne bo sončka.

Sejal sem šest sort, toliko jih ne rabim, ampak seme je bilo že staro, deklarirano za leto sejanja 2011 do 2014.
Kalile so tri sorte, za vsak slučaj sem kupil novo sorto v Bauhausu, zelo slabo je kalila Evil or Very Mad .
Donacija od Plamenke je bil beli jajčevec iz semenarne, tako da je sort več kot dovolj._________________mfranc
Odgovori