Pozeba 2017

Odgovori
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin
Kraj: Prekmurje

Odgovor Napisal/-a crtj »

Juglans, maline (a sem že omenil Smile in od orehov Fernor, ker vedno bolj kaže, da se res drži svojega prodajnega opisa.

V ravninskem delu Prekmurja se prav tako zelo rado zgodi, da se mraz natoči k nam po tistem, ko je familija prunus že daleč. Vendar vseeno je v okolici ogromno češenj, višenj, sliv, pa tudi zgodnjih orehov. Res, res zgodnjih... Zdajle smo na polovici aprila in najhitrejši, ki sem ga doslej srečal, ima temeljito odprte liste in prašnike, oziroma takšen je bil že ob prejšnjem obisku pred tednom.

Recimo, da gre za obrambo skozi količino. In verjetno tudi genetiko, ker večina dreves je takih, da nihče več ne zna povedati sorte ali pa sploh nikoli ni, ker so pač sejanci, skrižani na vse možne načine. Pa zelo se poznajo mikro lege - sever/jug, bližina hiš.

Praviš mango? Jaz sem razmišljal o kokosu, ker se da porabit lupina, saj veš, permakulturna večfunkcionalna raba Smile
juglans

Odgovor Napisal/-a juglans »

To se pravi mi še ni tako hudo, ker potem pozimi nimam dela in sitnosti. Hm, povsem mogoče, ampak če je vse to na sladko podlago, si razlagam, da ima nek smisel.
Mi je zanimivo, ko se oziram sam nase in moje misli v povezavi z našo bližnjo okolico. Zelo kritičen sem bil do domačinov, ko ni posajenega "nobenega" sadnega drevja. Saj ne da ni sadja, je pa bolj redko, sploh pa v sortnosti ne prestopa okvirjev "bobovec-tepka" skoraj nihče.
No, sedaj lepo prav počasi izkušam odgovore skozi prakso. Leto za letom, kakšnih 7 - 8 let že sadim in me doma sprašujejo kdaj bo kaj za odtrgati.

Znimiv je oreh, @crtj. Zgleda, da jih je lansko leto dobil po prstih ravno prav, da letos močno zamuja. Sejanec, ki ravno sedaj razpira prve lističe. Včeraj sem pohajkoval in na Kočevskem ter v Poljanski dolini (Stari trg ob Kolpi) so pred nami, čeprav velja to območje za hladnejše.

Ampak to ni bistveno, se mi zdi, da se čaka na mango.

Takole je. Vsak večer, ko se vležem in zaprem oči, vstopim v svoj drugi sadovnjak in tam mi raste tudi mango. Vidim ga, čutim ga, vem da je tam, samo okušam ga pa še ne. To je to. Ne ukvarjam pa se s filozofijo, enostavno je. Ni potrebe po obrezovanju, pa tudi gnije ne, vedno je lep. Laughing
Uporabniški avatar
Lpmami
Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Lpmami »

Juglans, ti si faca ! victory_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Optimist

Odgovor Napisal/-a Optimist »

Zgleda da sem tolk zaseden a sem to zmrzal o kateri teče beseda spregledal. No tudi v vrtu ni posledic....
Me pa nekaj zanima! Kako zaščititi pravkar vzbrstele cepiče, pred prihajajočim torkom?
Morda plastenko poveznem čezenje? Bo dovolj?_________________Več jih posadiš, več jih ostane za tabo....
babaco

Odgovor Napisal/-a babaco »

Žegen je mimo, v pušco smo dal, upam, da bo kaj pomagal.
Uporabniški avatar
Lpmami
Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Lpmami »

Sem prestavila v Čvek - Kavica za dobro jutro._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Nazadnje urejal/a lpmami 15 Apr 2017 20:29; skupaj popravljeno 1 krat
stara postaja

Odgovor Napisal/-a stara postaja »

Optimist, ravno o cepičih sem danes razmišljala. Ne bi bilo fajn, da bi mraz uničil moj prvi uspeh. Ne vem, kaj storiti._________________zeleno, ki te ljubim zeleno (posebno divjo mirto)
juglans

Odgovor Napisal/-a juglans »

Morda uporabna zamisel. Vzameš časopisni papir, magari dve tri plasti, prepogneš in zaobjameš cepič, nato pa po robovih s spenjačem spneš.

Kaj menite, bi to služilo čemu ali ne?
Optimist

Odgovor Napisal/-a Optimist »

Če se časopis zmoči, postane težak in upade. Torej bi zmečkal - polomil brste.
Razmišljal sem o plastenki s širokim vratom, katerega bi zadelal s cunjo...
Morda trak koprene na rahlo ovit okrog..._________________Več jih posadiš, več jih ostane za tabo....
mravlja

Odgovor Napisal/-a mravlja »

Optimist je napisal/a:

Morda trak koprene na rahlo ovit okrog...

Ja, koprena (zimska) bi bila verjetno najboljsa...

Napravil bi nekaksno podkonstrukcijo iz prepognjenih vej ali vejic, ki bi jih prilepil na cepljeno vejo s silvertape-om - mocnim srebrnim lepilnim trakom, tako, da se ne bi premikale. Cez bi napel kopreno tako, da bi dobil zracni prostor vsaj 10cm med cepom ter vejicami in kopreno. Kaj drugega se v tem trenutku ne spomnim...
Odgovori