Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Melone ( Cucumis melo L. )

MARIJAV

Odgovor Napisal/-a MARIJAV »

Shocked Shocked Shocked
Škoda, da nisem bližje, imam dober recept proti gnitju Wink_________________Živeti na podeželju je najlepše!
Uporabniški avatar
Plamenka
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a Plamenka »

Vabljena na obisk, če boš imela kake opravke v bližini. Wink
figula

Odgovor Napisal/-a figula »

Tudi melone imajo 2. rod.

Medtem ko zori zadnja, 14. melona iz prve serije, rastlini nastavljata nove melonice:

Teh nekaj zadnjih bolj hladnih noči sem jih pokrila - kdo ve, mogoče jim pa še celo uspe, da dozorijo Smile.
Uporabniški avatar
lpmami
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

Plamenka, a to ti raste na Barju?_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Uporabniški avatar
Plamenka

Bravo, Figula!

LPmami, moje so z Barja. So pa dozorele skoraj vse hkrati in so že pobrane, druge runde, kot jo ima Figula, pa ne bo.
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin
Kraj: Prekmurje

Odgovor Napisal/-a crtj »

Pri nas je šlo ponavadi z melonami bolj švoh - zelo izpostavljena lega in jim ni pasalo. Letos bo lahko drugače in sem sejal:

-Haogen
-d'Amerique a chair verte
-Honey rock

... in upam, da kakšna pa le bo Smile Prvi dve sta zelo hvaljeni sorti, tretja je pa za povrh zraven prišla. Chair verte menda lahko tudi pleza.
Andrej Banko
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

Moje sadike melon za letos:

So že kar velike, lepe in zdrave. Zaenkrat ...

S sajenjem na prosto bo verjetno treba še malo počakat.

Imam tri sorte ( po dve sadiki vsake ):

- doma pobrana semena iz lanskega ploda melone Chianti F1
- Amal F1
- Superstar F1

Figula, če bereš, bi bil zelo vesel kakšnega semena od tistih tvojih lanskih mini melon.
Saj je še čas, da zdaj posejem, pa dam potem tiste sadike enkrat sredi junija ven ...
Uporabniški avatar
Plamenka

AB, za lubenice so mi svetovali, da se jih presadi, ko imajo šele dva lista, kasneje ne. Če velja to tudi za melone, jih posadi čimprej.

Figula, meni si tudi obljubila ena semena melon, ki dozorijo zelo zgodaj. Wink
Andrej Banko
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

No, ja ... večina sadik lubenic in melon, ki jih prodajajo po vrtnarijah ima ponavadi več kot dva lista.
Seveda bom verjetno zelo kmalu, saj več da sem nepotrpežljiv ! Wink
Uporabniški avatar
Plamenka

Meni so to svetovali gartlški strokovnjaki. Razlog naj bi bil ta, da če je rastlina ob presaditvi večja, doživi ob presajanju večji šok, se dlje prilagaja ali celo stagnira. Celo posušijo da se včasih. Presaditi jih je treba tudi prej, preden so korenine v lončku že močno razredene.

Lani sem delala po vseh nasvetih, ki sem jih dobila tu, pa so mi krasno in zgodaj uspele, prej pa še nikoli. Nekaj je pa seveda pripomoglo tudi suho in vroče vreme.
Odgovori