Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Plevel v vrtu

brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

Mislim, da imam na njivi polaj. Ker nisem prepričana, sem se dogovorila z eno zeliščarico, da ga prinesem pokazat... Ne vem, ali je rastlina užitna, ali strupena.
Diši zelo lepo in sem mislila naraditi eterično olje, ali jo nasušiti za dodatek k solnim kopelim - seveda, če ni strupena.
Na njivi me ne moti preveč, ker je dokaj nizka, blazinaste rasti, dobro služi kot živa zastirka, pa še čebele ga množično obletavajo.

Nekje sem pred časom zasledila, da je slak zdravilen. A natančnih podatkov se ne spomnim, zdaj pa tudi nimam časa, da bi iskala... Če se ne bi ovijal, me sploh ne bi motil, ker lepo zastre tla. Tako pa ga vsake toliko pri tleh porežem in pustim na tleh kot zastriko. Kot zastirka zelo lepo varuje posejani motovilec na primer._________________naredimo svet lepši
Boštjan

Odgovor Napisal/-a Boštjan »

Tudi jaz sem nekje pred leti bral, da je slak zdravilen. Še bolj važno pri slaku pa je to, kar sem tudi raziskoval in bral pred leti, da prečiščuje zemljo težkih kovin in ostale kemije oz. svinjarije, ki pade z neba, itd. Recimo takrat, ko je Kemis gorel in so ljudem odsvetovali sajenje zelenjave po vrtovih, jaz bi nasadil slak, da spuče zemljo.

Bral sem namreč primer kako so odkrili to lastnost slaka. Nekje so imeli nek problem, ne spomnem se točno ali je bilo razlitje kemikalij, nafte ali strupenih snovi okoli nekega rudnika. Skratka znanstveniki so takrat odkrili, ko je vse okoli pocrkalo, da je začel rasti slak na tistem področju. Dali so ga v analizo in odkrili, da prečiščuje zemljo. Link imam verjetno shranjen nekje globoko v množici mojih bookmarkov, in bi ga težko našel, vendar raziskava je na internetu, samo dovolj globoko je treba brskati.

Tako da, če imate slak na njivi in imate preveč dela, da bi ga hitro opleli, se ne sekirajte preveč. Kajti do takrat, ko se boste spravili nanj, vam bo lepo čistil zemljo. Vse v naravi ima svoj namen, tudi najbolj trdovratni plevel. V sušnih časih pa je še dobra zastirka in ohranjujejo vlažno zemljo, samo ko se ne bi ovijal okoli rastlin in jih tiščal k tlom, kot je rekla prejšnja komentatorka.
tajana

Odgovor Napisal/-a tajana »

Iz slaka, vcasih pomesanega tudi z ostalim plevelom, pripravljam odlicno gnojilo, na podoben nacin kot iz kopriv. Jaz imam v eni posodi stalno pripravljeno rastlinsko gnojilo in ga potem dodajam vodi za zalivanje. Namesam pa kar trenutno imam, koprive, gabez, meliso, slak, regrat, ostale plevele._________________CARPE DIEM
Uporabniški avatar
lpmami
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

Jaz sem pred nekaj leti slakove korenine, ki sem jih na metre nakopala pri izkopu za visoko gredo, in zelene dele, še daleč pred cvetenjem ali sploh popki, spravila v organko posodo, z vmesnim posipom. Krasno je fermentiral, nato sem ga skompostirala in dala v lonec, mislim, da za Whippersnapper. Odlično je uspeval in obrodil._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Odgovori