Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Crocus - žafran

Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Moji daleč najljubši, prvi in najbolj vztrajni:

Všeč so mi, ker rastejo strnjeno v šopku, ko prvi cvetovi odpadejo, jih nadomestijo mlajši, vmes pa za dekoracijo poskrbijo listi. Še lepši so bili dopoldne, ko so bili cvetovi odprti. a je bila svetloba premočna in fotografija ni lepo izpadla.

Še en šopek:

TVD

Odgovor Napisal/-a TVD »

Sem malo raziskovala žafran. Ime za zdravilni žafran je Crocus Sativus in raste lahko tudi pri nas, ker ni tako pomembno, kakšna je klima ampak bolj kakšna je zemlja v kateri raste. Nekje piše, da je idealna nevtralna glinasto-apnenčasta ali muljasta zemlja (PH 6 do 8 ), drugje spet, da mora biti krhka, slabo do zmerno rodovitna, dobro izsušena tla. Za 1 gram žafrana je potrebnih 150 cvetov. Goji se jih lahko tudi na okenskih policah, ampak zemlje mora biti nekoliko več, na 20 centimetrih mora biti gnoj, korenine pa se podtakne med 10-15 cm zemlje in to od junija do septembra. Zalivanje ni potrebno, ker ima rad suho in peščeno zemljo, ampak rabi pa veliko sonca. Iz ene korenine v treh letih nastane do 5 korenin. Cveti od oktobra do novembra. Glede na to, da je 1 gram žafrana dovolj za eno leto kulinarike sem razmišljala, da bi ga za posebne priložnosti morda lahko pridelala nekaj nitk. Me mika, da bi poskusila.
A kdo ve, če se v Sloveniji kje dobi korenike tega žafrana?
Bom šla malo na posvet v Botanični vrt. Smile
http://www.botanicni-vrt.si/component/rastline/crocus-sativus

P.S. Tole sem dobila pravkar iz Indije.
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Žafran ima čebulice, ne gomoljev.
Poglej si za začetek to oddajo.
In tole, 29. 12. 2013 tukaj.

Menda čebulice lahko kupiš tukaj.
TVD

Odgovor Napisal/-a TVD »

Hvala, Metuljc. srčki

Ja, bi rekla, da so čebulice ampak "google" prevajalnik zna včasih malo čudno prevajati.

Sem se pozanimala pri tem prodajalcu, ki si ga objavila, ampak mi je gospod povedal, da certifikata nima in zato niti ne ve, če so bile te čebulice vzgojene tako, da se lahko uporabijo tudi v prehrani. Bil je mnenja, da je to kar prodaja bolj za okrasne namene, torej križan hibrid. Bom raziskovala še naprej, verjetno bom čebulice kupila v Angliji, tam se bo verjetno dalo dobiti certifikat.
Oddaje si pa pogledam zvečer. Very Happy
figula

Odgovor Napisal/-a figula »

Botanični vrt je prodajal čebulice. Ne vem, če je v stalni ponudbi, mislim, da je bila pomlad, ko sem ga zasledila.
Pokliči jih.
TVD

Odgovor Napisal/-a TVD »

figula, tudi tja sem vprašala, pa nimajo certifikata, čebulic pa letos tudi ne. to pa ne
TVD

Odgovor Napisal/-a TVD »

Juhu Jupi našla sem prodajalca v Franciji, ki ima bio čebulice žafrana s certifikatom. Letos jih še ne bom nabavila, imam doma dovolj žafrana, pa tudi opazovati moram, kje bo sonce v vrtu od septembra do novembra, ker žafran rabi sonce, da zacveti. Drugo leto grem v akcijo, pa še nekoga bom dobila, da mi bo prinesel čebulice iz Francije, ker je poštnina neverjetno draga, za 10 čebulic 26,50 eur, lokalno v Franciji pa samo 12,50 eur.

http://www.safrandugatinais.fr/en/panier.htm
Robertino

Odgovor Napisal/-a Robertino »

Vprašanje glede krokusov: tukaj blizu jih prodajajo po 50 kos za 8€ in ker sem razmišljal, da bi jih posadil kar na trato, me zanima, kdaj približno odcvetijo do te mere, da bi to trato potem lahko pokosil? Saj jim potem ne bom škodil?
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

V naravi se žafrani lepo obdržijo zlasti na travnikih, kjer je košnja enkrat ali največ dvakrat letno. Se pravi prva šele v mesecu juniju. In seveda v gozdu in ob njegovem robu, kjer se sploh ne kosi.

Znanka jih je pred leti razsadila po celem sadovnjaku, komaj kje je še kakšen. Sama sem že parkrat nasadila gozdne in ker od začetka maja kosimo enkrat mesečno, so vsakič preminili najkasneje v 2 letih. Če gledam liste tistih na vrtu, vztrajajo še kar v poletje in takrat nekako je opaziti semenske glavice čisto pri tleh.

A vseeno poskusi, le pripravljen bodi, da jih boš mogoče gledal cveteti le eno ali dve leti. Pa saj tudi za šopek rož, ki v vazi oveni v enem tednu, daš mimogrede 8 €.
Uporabniški avatar
Plamenka
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a Plamenka »

Krokus Hubert Edelsten.

Odgovori