Stran 3 od 6

Objavljeno: So Feb 03, 2018 10:49 pm
Napisal/-a lpmami
brbr je napisal/a:
[b]imam mlečnega za izvoz. lahko prinesem v torek konkretno količino
A bi lahko določeno količino dobila tudi jaz? Z navodili, da ga ne bom "ubila" ali izstradala._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje

Objavljeno: So Feb 03, 2018 10:52 pm
Napisal/-a Plamenka
Če bo še kaj ostalo, bi še jaz prosila za en majhen delček kefirja.

Objavljeno: Po Feb 05, 2018 10:36 am
Napisal/-a brbr
Oh, sem vesela, da ga bo šlo lahko nekaj od doma. Za vse bo dovolj. Prinesem na srečanje.
Za pripravo nastavka za kruh pa zadostuje, da naredimo "pudingasto" zmes moke tople vode in žličke medu. Damo v steklen kozarec in postavimo na toplo. Jaz sem ga dala kar pod radiator. V treh/štirih dneh se pojavijo mehurčki..._________________naredimo svet lepši

Objavljeno: Po Feb 05, 2018 1:35 pm
Napisal/-a tjesih
Pri naju peče kruh moj mož. Za tale recept mu bom pa sigurno povedala. Hvala.

Objavljeno: To Feb 06, 2018 3:46 pm
Napisal/-a brbr
Samo preverjam - glede na to, da bo Mil prinesla na klepetalnico droži me zanima ali vseeno želite tudi kefir (velja za Tjesih, Plamenka, Lpmami)?_________________naredimo svet lepši

Objavljeno: To Feb 06, 2018 4:00 pm
Napisal/-a Plamenka
Ja, jaz želim kefir.

Objavljeno: To Feb 06, 2018 10:41 pm
Napisal/-a lpmami
Ja, Brbr, sem ga z veseljem vzela._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje

Objavljeno: Sr Feb 07, 2018 11:17 am
Napisal/-a brbr
Upam, da vam bodo gobice dolgo v veselje in njihov kefir v veliko slast.
Prilagam še splošna navodila za nego gobic:

1. Kefirjeve gobice damo v steklen kozarec/posodo in prelijemo z mlačnim, surovim ali pa vsaj čimbolj nepredelanim mlekom (kravjim, kozjim, ovčjim,…)

2. Kozarec pokrijemo, vendar ne neprodušno – izmenjava zraka mora biti omogočena. Med nasatjanjem kefirja se sprošča plin, ki se mora odvajati iz kozarca.

3. Kozarec hranimo na stalnem mestu v temi, na sobni temperaturi.

4. Čez en dan (24ur) je kefir narejen. En dan star je najbolj primeren za uživanje. Mlajši lahko požene, starejši pa zapre prebavo.

5. Kefir je občutljiv na menjavo okolja, zato se rado zgodi, da je prvi kefir po selitvi na novo lokacijo neuporaben (vonj po alkoholu). Tak kefir je potrebno zavreči in pripraviti novega…

6. Po enem dnevu kefir precedimo in gobico prestavimo v svež kozarec s svežim mlekom. Pri opravilih uporabljamo lesene ali plastične pripomočke (ne kovinskih). Za morebitno spiranje gobic uporabljamo samo destilirano vodo.

8. Če kefirja nekaj časa ne potrebuješ, ga lahko shraniš vstavljenega v mleko v hladilnik, kjer počaka. Nekateri so ga tudi že zamrznili ali posušili in so ga kasneje lahko obudili v življenje.

9. Ko se gobice razmnožijo, višek podarimo ali pa zavržemo.

Včasih sem se tudi jaz držala zgoraj napisanih navodil. Zdaj pa že ene dve leti počnem takole:
ker kefirja ne pijem vsak da, ga vseskozi hranim v hladilniku (nastaja bolj počasi). Ko ga menjam, ga sperem pod tekočo vodo iz pipe (ne destilirano) in gobicam ne škoduje. Uporabljam pa plastično cedilo in leseno žlico. Ko gobice vstavim nazaj v očiščen kozarec, jih zalijem kar z mrzlim mlekom iz hladilnika (saj gre kefir tako in tako nazaj v hladilnik). Uporabljam pa surovo mleko.
Če želim, da je kefir gotov naslednji dan, ga pustim na sobni temperaturi. Jaz ga hranim v lončeni posodi, tako ga imam har na pultu. Ko sem ga imela še v kozarcu, pa sem ga postavila v kuhinjsko omarico, da je bil v temi._________________naredimo svet lepši

Objavljeno: Sr Feb 07, 2018 11:20 am
Napisal/-a muha
iz izkušnje dodajam, da gobico brez skrbi lahko zamrznemo. Oživela mi je tudi tista, ki je bila v zamrzovalniku 1 leto.

Objavljeno: Sr Feb 07, 2018 11:34 am
Napisal/-a metuljc
Tudi uporaba kovinskih žlic in cedil ne more škoditi, verjemite. Če bi bila živa bitja tako zelo občutljiva, bi življenja na Zemlji skoraj gotovo ne bilo.
Bakterije in glive je zelo težko uničiti, velja tudi za kefirjevo gobico, ki je kombinacija vrst obojih. Zato brez strahu.