Stran 3 od 4
Objavljeno: Če Jul 05, 2018 9:39 am
Napisal/-a goIdhorn
Jalapeno praktično ne peče
Objavljeno: Če Jul 05, 2018 12:29 pm
Napisal/-a muha
Ima zelo širok razpon. Po lestvici tule od 2.500 do 15.000 skovilov. Tebe peče za 2.500, mene pa za 15.000
Objavljeno: Če Jul 05, 2018 12:46 pm
Napisal/-a mfranc
goIdhorn je napisal/a: |
Jalapeno praktično ne peče |
Pa še kako peče!
- odvisno od sorte, novejše grejo že do 50.000 skovilov.
- plus tega ena od hinavskih sort, kjer lahko v določenem obdobju vsi dobro zažigajo,
- pa hitro se najde v kupčku kakšen "poturica", ki peče preko njemu pripisanih skovilih .
Najbolj zoprno je, ko ljudem postrežeš jalapenčke in persona, ki ni vajena skovilov, naleti na takšno "mino"._________________mfranc
Objavljeno: Če Jul 05, 2018 1:41 pm
Napisal/-a goIdhorn
Potem jaz nimam sreče z bolj pekočimi
Purple je bil popolnoma nepekoč, navadni pa ravno malenkost.
Objavljeno: Če Jul 05, 2018 4:50 pm
Napisal/-a voda
opazila sem, da je pikantnost odvisna tudi od vremena. to se je izrazito pokazalo pri suhih čilijih.
Muha in MFranc strinjam se.
Goldhrom, počakaj da se obarva popolnoma oranžno rumen.
da popravim dojam ti bom jeseni dala vezano ljuto papriko. izredno lepa kot iz čipke, a že ko jo gledaš te peče. lpvoda_________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
Objavljeno: Če Jul 05, 2018 5:30 pm
Napisal/-a mravlja
voda je napisal/a: |
opazila sem, da je pikantnost odvisna tudi od vremena. to se je izrazito pokazalo pri suhih čilijih. ... |
Voda, se strinjam - neoptimalni, neugodni rastni pogoji čilijem prispevajo k ostrini. Tudi moja izkušnja.
Objavljeno: Če Jul 05, 2018 6:21 pm
Napisal/-a voda
dva dni nazaj na gredici med čiliji nisem nikjer videl nič podobnega istrijanskemu štrigunu- a danes zjutraj med obhodom... glej ga v dveh dneh se je začel oblikovati karakterističen rog. torej imam ga tudi jaz. brišem prošnjo za kakšno seme. lpvoda_________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
Objavljeno: Po Avg 20, 2018 8:46 pm
Napisal/-a muha
Moj lepotec te dni
Od sladke oranžne male papričice se loči le po tem, da so plodovi malo manjši in da paprike nimajo "rožička" . Od letošnjih paprik semen ne bom shranjevala, saj rastejo tih poleg štrigona.Nazadnje urejal/a muha 03 Sep 2018 14:28; skupaj popravljeno 1 krat
Objavljeno: Po Sep 03, 2018 3:01 pm
Napisal/-a goIdhorn
Dolžan sem oceno pridelka. Sicer sem poskusil plodove že pred časom, vendar ni bilo časa napisat ocene. To so čiliji, ki jih bom definitivno gojil še naprej. Nekakšna varianta sladkih papričic z pikantnim dodatkom. Ravno prav za uživanje surovih ob kakšni roštilijadi. Pekočina je za moj okus ravno pravšnja. Če primerjam samo rastlino z mini papriko, je kar precej višja. Moja je imela manj plodov kot tiste na slikah ostalih na forumu. Tisti karakterističen "rožiček" je nastal bolj proti koncu, ko je bil plod že precej obarvan.
Voda, ta štrigon je zadetek v polno! Hvala za seme!
lp
Ps:
Za vezano ljuto papriko se pa priporočam.
Objavljeno: Pe Mar 25, 2022 9:39 pm
Napisal/-a Andrej Banko
A mogoče še kdo vzdržuje to sorto?
Bi bil vesel kakega semena.
Če se pa slučajno najde celo kakšna sadika viška, jo pa lahko zamenjam za denar.