Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Danes za vrtnice
Moderator: Melona
Brskam po starih zapiskih. In sem z neke ameriške strani pred leti pobrala tole in se tega skušam držati, vedno mi ne uspe.
Ponavljavo cvetoči grmi, portlandke, burbonke
Pozno pozimi nove veje prikrajšaš za tretjino. Stranskim vejam pustiš dva ali tri brste. za pomladitev vsako zimo kakšno staro vejo izrežeš pri tleh, če je. S tem spodbudiš rast novih, ki bodo cvetele naslednje poletje. Sproti odstranjuješ odcvetele cvetove.
Ponavljavo cvetoči grmi, portlandke, burbonke
Pozno pozimi nove veje prikrajšaš za tretjino. Stranskim vejam pustiš dva ali tri brste. za pomladitev vsako zimo kakšno staro vejo izrežeš pri tleh, če je. S tem spodbudiš rast novih, ki bodo cvetele naslednje poletje. Sproti odstranjuješ odcvetele cvetove.
Imam eno vprašanje: pri inventuri sem naletela na par šipkov vrtnic, ki sem jih pobirala pred par leti med potepanjem po Evropi (torej, nima pojma, katere). Na mojo grozo so jih napadli neki hroščki ali ne vem kakšne žverce - lupinice šipka so navrtane, nekatere čisto porozne in v papirni vrečki polno drobirja. Žverc nisem zasledila.
Vprašanje:
- ali so semena še uporabna?
- kaj naj storim (stran vržem, zmrzovalnik, se sploh ne dotikam)?
Hvala za pomoč!
Vprašanje:
- ali so semena še uporabna?
- kaj naj storim (stran vržem, zmrzovalnik, se sploh ne dotikam)?
Hvala za pomoč!
Melona, jaz jih na jesen malo porežem, bolj pa se jih lotim takoj spomladi. Naredim kot pri drevesu-vidim, da tudi ti, zračno krošnjo. Ker imam angležinje, jih pustim malo več. Letos sem porezane veje potaknila po starem receptu (v zemljo in flašo od radenske čez), me prav zanima kaj bo ratalo. Imam pa občutek, da pri meni najbolj uspevajo angležinje in ena plezalka od Originalni list. Letos imam tudi stebelno vrtnico s povešavo, drug teden dobim zanjo na novo oporo (možek švasa) in upam, da bom letos imela kaj pokazat.
Irena
Irena
Evo, vrtnice vse obrezane, končno! Pa včeraj sem presadila na plano devet sejancev, ki so lani tako pozno cveteli, da še niso bili dovolj veliki za ven. Danes me čaka pa še presajanje kakih dvajset sejancev iz mini lončkov v večje. So v zbiti slabi prsti, ki sem ji dodala preveč mivke. Zimo so prevegetirali, kaj več pa v takem ne morejo narediti.
Z možem sva vrtnice že pred mesecem dni obrezala. Pri starih čajevkah (verjetno so stare med 50 in 60 let) sem se opogumila in tri konkretno pomladila. Težave pa mi povzroča največja med njimi, ki ima eno ogrodno vejo visoko več kot dva metra in debelo kot tri moška zapestja - kaj naj z njo? Ob cesti pod borjačem sva posadila Aloho Hawwai - nima optimalnih razmer, saj jo poleti žge sonce. Obrezovanje je pa muka - trn pri trnu.
Shakespeare pred vhodom tudi nima optimalnih razmer, je pa to tako lepa vrtnica, da bo treba še eno kupiti in jo vsaditi na optimalnejši del vrta.
Njo veliko manj reževa - mislim, da nama je intuitivno uspelo najti pravo mero.
V brajdi, kot rečeva vrtu, pa naju je vreme zafrkavalo in letos nisva optimalno rezala in zasajala ...
Shakespeare pred vhodom tudi nima optimalnih razmer, je pa to tako lepa vrtnica, da bo treba še eno kupiti in jo vsaditi na optimalnejši del vrta.
Njo veliko manj reževa - mislim, da nama je intuitivno uspelo najti pravo mero.
V brajdi, kot rečeva vrtu, pa naju je vreme zafrkavalo in letos nisva optimalno rezala in zasajala ...