Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Vzgoja pod umetno svetlobo

Odgovori
mfranc
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a mfranc »

Hm, Zuf, po moje bi se morala pogovarjati ločeno o predvzgoji paprike - plodovk, in ostale zelenjave. Res pa z vzgojo zelene nimam izkušenj; vem da rabi kar precej toplote, ampak le manj kot paprika.

Lahko pa tudi poskusiš skupno predvzgojo, ampak pogoje moraš prilagoditi papriki. Dva kvadratna metra sta kar velika površina in bi moral vedeti kakšne oblike ) kvadrat, pravokotnik itd.) bo prostor. To bi bolj definiralo vrsto svetilk.

Za tak velik prostor imaš veliko možnosti pri izbiri svetilk

- lahko se držiš fluo cevi T5, ki se dobijo tudi večjih dolžin. T5, HO, 80 W je dolga cca 1,5 m in ima 5850 lm, z njo pa ne pridobiš kaj dosti na izkoristku.

Odvisno tudi od "uporabe" Wink dnevne svetlobe

- če jo imaš, je 5.000 do 10.000 luksov čisto v redu, brez nje pa rabiš 15.000 do 20.000 lx/ m2, in več.
Mi vrtičkarji še vedno malo šparamo lučke, na račun malo bolj počasne rasti, vrtičkarji ki gojijo travo imajo tehniko "no cost object" Cool Laughing in operirajo z luksi od 20.000 pa do 50.000.

Za 10.000 lx in dva m2 rabiš svetilke, ki bodo skupno dale cca 25.000 lm, če bo večina svetlobe padla na sadike.
To je cca 6 kom T5 54 W, ali 4 kom T5 80W. Pri takšni količini se ti splača vzeti močnejše izvore, ki so cenejši.
Recimo ena 250 W Gro-lux žarnica ti da nekih 28.000 lm in za približno kvadraten prostor je čisto OK.

Seveda premisli; lahko zreduciraš površino ki bi jo osvetlil, lahko tudi še brez problema zreduciraš osvetljenost - ob malo počasnejši rasti in ob pomoči dnevne svetlobe ti bodo rožice rastle tudi ob 5000 lx, z upoštevanjem prave temperature. Saj veš, veliko toplote, malo svetlobe so pretegnjene sadike.

LP_________________mfranc
mfranc

zuf je napisal/a:
Vzel bi day light 6500 in cool white 4100.
Bo vredu?

Zuf, bo v redu. V redu je tudi če imaš doma starejše fluo cevi, debelejše T8, saj čisto ok funkcionirajo. Je pa cevi T5, HO, z višjo koncentracijo lm, lažje opremiti s kvalitetnimi odsevniki, reflektorji - od tega pa odvisi tudi koliko procentov svetlobe bomo uspeli usmeriti na rastline. In tu so razlike enormne.

paprika je napisal/a:
Kako je pa kaj z toploto T5 oddajajo kar nekaj toplote
sam imam namreč konzolo z 2 krat 45W T5 katero bi uporabil.
Koliko je minimalna višinska razlika od rastlin do luči?

Paprika, ni tako problematična temperatura, sem že omenil, da meni včasih uide kak vršiček čisto v lampo. Bolj je problem, ker v takem slučaju ti (pre)bližnji listi, veje zasenčijo ostalo rastlino. Odvisno od svetilke; taka z zelo ozkim kotom sevanja je lahko malo bolj oddaljena, recimo 10 cm in več, bolj na široko svetleča pa manj, recimo 3 - 5 cm.

Je pa omenjena svetilka malo netipska, je slučajno akvarijska? Preveri v kakšni barvi sveti; za akvarije uporabljajo tudi fluo cevi višje vrednosti svetlobe, od 8000°K navzgor.

zuf

Odgovor Napisal/-a zuf »

Dobro, potem bom pa kar tiste 1,5m vzel T5 eno cool in dve day light pa bom imel zadosti.
Paprike bodo od začetka nad krušno pečjo, sem že kalil veliko stvari gor, potem pa kojci v bližino oken in pod lučke, kjer bo temperatura 18-20°C.
V bistvu so mi paprike prioriteta, paradižnike bom večinom na WS način sejal, ostalo tudi, pod lučkami bodo mogoče še kakšni jajčevci, zelena.
Kakršnkoli nasvet je dobrodošel.
Hvala.
pika

Odgovor Napisal/-a pika »

Še jaz prosim vešče za en nasvet. Imam en star akvarij 60x40 x40višina, ki ga bom porabila za predvzgojo nekaj jajčevcev in čilijev. Od znotraj sem ga obložila z alufolijo po vseh stranicah, tako da naravne svetlobe rastline ne bodo imele, na vrhu pa sem mislila direktno na akvarij kot pokrov postaviti nekaj takega:
http://www.slo-growshop.com/index.php?route=product/product&path=125_39_55_106&product_id=294

Zanima me, če bo svetloba za zaprt box dovolj močna, oziroma malo razmišljam da ne bi bila premočna za tako majhen prostor. Glede na to, da se te sijalke ne pregrevajo, sem sklepala, da glede temperature ne bi bil problem, ali pač?

Uporabljala bom samo mesec dva, dokler ne bodo dnevi malo daljši, potem grejo na okensko polico. Se mogoče komu sanja, koliko bi se ob taki osvetljavi poznalo na računu za elektriko tista dva meseca?
TwityPity

Odgovor Napisal/-a TwityPity »

mfranc, kapo dol za te izčrpne informacije! palec gor

pika, če gledamo da je za eno 18W t8 žarnico nekakšno povprečje 1000-1300lm, boš ti imela 4000-5200lm, kar za moje pojme ni preveč svetlobe.
Jaz sem imel lansko leto v stiroporastem boxu 100x50x50cm eno 18W žarnico, in če je bil popolnoma zaprt je bila temp. hitro 30°C. Za moje pojme bo temp. previsoka, in boš morala zračit - na vrhu pustiš kakšno luknjo in to je to.

Tudi fluo. žarnice se grejejo, vendar v primerjavi z MH ali HPS, veliko manj.
paprika

Odgovor Napisal/-a paprika »

mfranc je napisal/a:

paprika je napisal/a:
Kako je pa kaj z toploto T5 oddajajo kar nekaj toplote
sam imam namreč konzolo z 2 krat 45W T5 katero bi uporabil.
Koliko je minimalna višinska razlika od rastlin do luči?

Paprika, ni tako problematična temperatura, sem že omenil, da meni včasih uide kak vršiček čisto v lampo. Bolj je problem, ker v takem slučaju ti (pre)bližnji listi, veje zasenčijo ostalo rastlino. Odvisno od svetilke; taka z zelo ozkim kotom sevanja je lahko malo bolj oddaljena, recimo 10 cm in več, bolj na široko svetleča pa manj, recimo 3 - 5 cm.

Je pa omenjena svetilka malo netipska, je slučajno akvarijska? Preveri v kakšni barvi sveti; za akvarije uporabljajo tudi fluo cevi višje vrednosti svetlobe, od 8000°K navzgor.

LP

Akvarijska od Juwela je pa rezervna konzola ,če bi slučajno na prvotni kaj odpovedalo.
Imam na razpolago več sort T5 high lite cevi.
Če mi v akvariju uspevajo rastline verjetno ni problema
večinoma vsaka 2 tedna trimam ven rastline
so pa cevi day 9000°K in nature 4500°KVery Happy
ponavadi se kombinirata ti dve.
Je pa povsem odvisno od dolžine obsevanja.
V akvariju še posebej zaradi rasti neželenih alg.
mfranc

Pika, če misliš nabaviti to sv. z linka, 4 x 18 W, bi čisto zadoščala, še kar, no ja Wink . Dobila bi na tej površini približno 15.000 lx, mogoče optimistično celo več. Odvisno od kvalitete reflektorjev in koliko svetlobe ti bo ušlo ven.

Vendar, če tako sv. že imaš, je v redu, novo ti bolj priporočam s cevmi T5, saj so te zaradi moči, koncentracije svetlobe, že izpodrinile stare T8 sijalke.

Pri gretju fluo žarnic je bila včasih problem magnetna dušilka, ki je pobrala lahko celo preko 50% elektrike in jo takoj spremenila v toploto. Sedanje elektronske dušilke so vsestransko boljše.
Vendar ne smemo pozabiti, da se vsaka svetloba v končni fazi spremeni v toploto. Svetloba je visokofrekvenčno valovanje (v grobem), ki lahko gre skozi prozorne materiale. Ko svetloba zadene v okoliške predmete, npr. rastline, se absorbira (od gladkih površin se odbije, reflektira) in spremeni v nizko frekvenčno valovanje, toploto. Ki pa ne more več prehajati skozi prozorne materiale - ostane v prostoru, ki ga osvetljujemo.

Tako, da boš res morala paziti na temperaturo v boksu. V tvojem primeru pomaga ustrezen odmik pokrova od akvarija.

zuf

Odgovor Napisal/-a zuf »

T8 torej lahko nadomestimo z T5 v tistemu setu, vseeno pa morajo biti svetilke 18W, kajne?
pika

Hja, svetloba ne bi uhajala, ker svetilka bolj ali manj pristaja na box. Zdaj razmíšljam, da bi ob bok temu, dodala še en manjši akvarij in nastavila tako, da bi tri žarnice svetile nad večjim, ena pa nad manjšim, ob straneh. bi se zračilo, svetlobe bi bilo pa za oba dovolj.
Prav razmišljam?

Hvala za vse info.
pika

Ne, nimam še svetilke, samo razmišljam, kaj bi bilo bolje, pa da čimmanj svetlobe uide. Nisem pa elek. mojster, da bi sama kaj skupaj zmontirala.
Odgovori