Buče - Cucurbita
- muha
- Site Admin
- Prispevkov: 17579
- Pridružen: Ne Okt 27, 2024 7:08 pm
- Kraj: Medvode okolica
živa je napisal/a: |
Kdo ve, zakaj meni cukini cvetijo, plod je dolg cca 6 cm, ko cvet odpade, je bučka rumena, ne raste naprej? V jamo sem dala uležan gnoj, pokrila z zemljo in posadila bučke. Cvetijo, da jih je veselje gledati, le bučka je rumena in segnije, ko odpade cvet. Morala bi zrasti dolga, pa nič ![]() |
Poglej, če ima tudi moške cvetove - to so tisti, brez nastavka ploda. Pri prvih cvetovih se rado zgodi, da so samo ženski in seveda nimajo biti od kje oplojeni.
-
- Prispevkov: 513
- Pridružen: Pe Jun 07, 2013 2:00 am
No, tudi mi smo včeraj začeli obirati bučke
![](http://www.sobrle.si/img/Bucke2.jpg)
Na sliki je del prve letošnje bere. Teh pet smo včeraj zmazali za kosilo, še štiri pa sem dala tašči
Sem pa že našla nekaj takih plodov:
![](http://www.sobrle.si/img/Bucke1.jpg)
Po moje gre za pomankanje kalcija, zato sem včeraj po listih škropila s kalcijevim gnojilom (pa tudi po kumaricah, paprikah in melancanih).
![Very Happy](images/smiles/icon_biggrin.gif)
![](http://www.sobrle.si/img/Bucke2.jpg)
Na sliki je del prve letošnje bere. Teh pet smo včeraj zmazali za kosilo, še štiri pa sem dala tašči
![Wink](images/smiles/icon_wink.gif)
Sem pa že našla nekaj takih plodov:
![](http://www.sobrle.si/img/Bucke1.jpg)
Po moje gre za pomankanje kalcija, zato sem včeraj po listih škropila s kalcijevim gnojilom (pa tudi po kumaricah, paprikah in melancanih).
- muha
- Site Admin
- Prispevkov: 17579
- Pridružen: Ne Okt 27, 2024 7:08 pm
- Kraj: Medvode okolica
Oboje so najokusnejšie še čisto mlade, takrat, ko jih niti lupiti ni treba in ne odstranjevati semen. Po sili razmer pa trgamo tudi starejše, velike. So prav tako uporabne, moramo pa odstraniti mehko notranjost s semeni.
Nič ni škode, če potrgamo še male, bodo zato naslednje hitreje zrasle.
Zlasti patišonke so meni starejše manj okusne, zelo stare ( par mesecev ) pa docela neužitne . Lahko jih imamo zelo dolgo kot lep okras, potem jih je pa treba zavreči, ker jih boste razčetverili lahko kvečjemu z dobro nabrušeno sekiro
. Lupina postane namreč trda kot kamen. Tudi cuketo sem eno uspela postarat, ne da bi zgnila. Meso je bilo čudno kašasto, brez okusa, predelano v juho se je čutilo kot slab skuhan zdrob
.
Nič ni škode, če potrgamo še male, bodo zato naslednje hitreje zrasle.
Zlasti patišonke so meni starejše manj okusne, zelo stare ( par mesecev ) pa docela neužitne . Lahko jih imamo zelo dolgo kot lep okras, potem jih je pa treba zavreči, ker jih boste razčetverili lahko kvečjemu z dobro nabrušeno sekiro
![Twisted Evil](images/smiles/icon_twisted.gif)
![Rolling Eyes](images/smiles/icon_rolleyes.gif)