Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Mineralna gnojila/Umetna gnojila

mravlja

Odgovor Napisal/-a mravlja »

metuljc je napisal/a:
Se zgodi, od silnega branja sem se zmotila, "očitano" tebi je v resnici napisal Žlehtnoba. Se zgodi in se opravičujem.

Ej, ni problem.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

figula je napisal/a:

Mimogrede - vedno me preseneča reklama, da moramo piti mleko zaradi kalcija. Saj krave ne proizvajajo kalcija Rolling Eyes dobijo ga iz trave in so samo posrednik. Če bi jedli dovolj zelenjave, se nam ne bi bilo treba zanašati na krave Confused

Bi rekla, da krave veliko kalcija dobijo tudi iz vode. Vsaj naša je tako trda, da bi lahko skoraj lahko zidali z njo.

figula je napisal/a:

(jajks, a smo sploh v pravi temi?)

Nismo! Ko bom našla čas, bom tole temo oddvojila. Do takrat pa mirno nadaljujte tule.
Andrej Banko
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

Žlehtnoba je napisal/a:

Čist prav, da se krešejo mnenja; tudi meni ni čisto jasna ločnica med enim in drugim, sem pa za to eposomsko sol prebral, da ni sol v smislu, kot si ga običajen laik predstavlja v obliki kuhinjske soli.

Če se še kaj spomim iz šole, je sol v kemiji vsaka ionska spojina s kovinskim (kat)ionom in nekovinskim (an)ionom.
Mnogo se jih nahaja v naravi kot naravni minerali, lahko se jih pa seveda tudi umetno sintetizira.
Najbolj preprostaa in poznan reakcija za sintezo soli je nevtralizacija ( reakcija med kislino in bazo ).
Nastane "sol" in voda. Ter v primeru, da v reakcijo vstopa karbonat še ogljikov dioksid.

Za primer magnezijevega sulfata: MgCO3 + H2SO4 ---> MgSO4 + H2O + CO2

MgSO4 ( epsomska sol ) je torej lahko nakopan na območjih, kjer se naravno nahaja ali pa industrijsko umetno sintetiziran.
Obe varianti učinkujeta, preverjeno ! Wink
figula

Odgovor Napisal/-a figula »

Tako je, metuljc. Za povprečnega vrtičkarja, ki ne hodi več v šolo, je dovolj, da si zapomni, da magnezij pomaga za porumenele liste - zato klorofil. Sploh zato, ker smo bili v temi: bolezni čilijev in je Žlehtnoba pisal o porumenelih listih.

Mg je makro-mineral. Svetujem branje dr. Carolyn Dean, knjiga The Magnesium Miracle. Oziroma krajša verzija tukaj:
https://drcarolyndean.com/magnesium_miracle/
Spodaj na strani je 22 kondicij, kjer igra Mg pomembno vlogo. Znanost gre včasih tudi naprej Wink
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Figula, Žlehtnoba je napisal, da je klorofil produkt fotosinteze, kar ne drži in zato sem na to opozorila.
Dejstvo je, da je količina magnezija 0,1% mase človeka, kar ni veliko, je pa, seveda, esencialen, kot je nekje 20 ali malo več elementov.
O tem, po kakšnih poteh hodi znanost, pa nekaj malega vem. Vsaj nekaj je v znanosti stalnega, prav to, da ni nič stalnega. Tu ni prostora za dogme.
In, ja, nekaj malega znanosti v ustrezni in žal, veliko več, v neustrezni obliki pride tudi na splošno dostopen del medmrežja. Potem pa, črpamo od tam, kakor kdo.
figula

Odgovor Napisal/-a figula »

muha je napisal/a:

Bi rekla, da krave veliko kalcija dobijo tudi iz vode. Vsaj naša je tako trda, da bi lahko skoraj lahko zidali z njo.

Imaš zelo prav. Glede na prehrano novodobnih komercialno gojenih živali jim je verjetno voda največji vir kalcija Mad
Andrej Banko
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

Pozabljate na kostno moko ! Wink
Žlehtnoba

Odgovor Napisal/-a Žlehtnoba »

Se pardoniram, ker učim krivo vero in hvala metuljcu, da me je popravila. Kakorkoli, bistvo ostaja; Mg je fajn za rastline, tako kot npr. Ca za plodove. Manjko le-tega sem občutil na lastni koži oziroma ne, spet lažem, manjko kalcija so občutili plodovi na eni sadiki, ker so enostavno popokali, da je seme pogledalo ven._________________go with your instinct to live as you want
Daniel R

Odgovor Napisal/-a Daniel R »

Žlehtnoba je napisal/a:
Se pardoniram, ker učim krivo vero in hvala metuljcu, da me je popravila. Kakorkoli, bistvo ostaja; Mg je fajn za rastline, tako kot npr. Ca za plodove. Manjko le-tega sem občutil na lastni koži oziroma ne, spet lažem, manjko kalcija so občutili plodovi na eni sadiki, ker so enostavno popokali, da je seme pogledalo ven.

Si prepričan, da ni za pokanje plodov krivo neenakomerno zalivanje? Za katero rastlino se pa gre?_________________Iščem zanimive sadne vrste...
Žlehtnoba

Odgovor Napisal/-a Žlehtnoba »

Hmm... Močno dvomim, da bi od osmih sadik Jalapenota, kolikor jih je na prostem, le ena bila neenakomerno zalita, še posebej letos, ko na vsake par dni naliva. Ne pomnim, kdaj sem nazadnje načrtno zalival (razen Neem šprica proti ušem & čili šprica proti sluzastim možem s hišicami ali brez). Je pa zanimivo ja, da so popokali samo plodovi ene sadike..._________________go with your instinct to live as you want
Odgovori