Stran 3 od 20

Objavljeno: To Nov 12, 2019 10:01 am
Napisal/-a laksikon
Andrej Banko je napisal/a:
Zanimivo, jaz sem tudi od tebe dobil tega kraškega, pa so stroki pretežno le na obodu.
Sredinskih zaradi cvetnega stebla skoraj ni. Letos mi je sploh super naredil.
Veliki, visoki stroki, morda nekoliko ožji, ko sem prejšnji mesec sadil, "odpada" skoraj ni bilo.
Morda bom imel enkrat to kot glavno sorto.


v čem je finta, da dobiš lepe stroke, brez manjših znotraj? Kdaj moraš odstranit cvetne steble-peske? A če prehitro potrgaš peske, potem ostanejo sredinski stroki?

Objavljeno: To Nov 12, 2019 10:17 am
Napisal/-a Andrej Banko
Hja, ne vem. Ne znam odgovorit. Tudi če dokaj hitro odstraniš cvetno steblo, po moje še vedno ostane tisti del spodaj, ki je v glavici.
Se mi zdi, da so nasploh tisti brez cvetnega stebla pač vsi bolj nagnjeni k tvorbi notranjih, drobnejših strokov.
Pri sortah s cvetnim steblom je tega manj.

Objavljeno: To Nov 12, 2019 10:26 am
Napisal/-a Bicikel
AB, mogoče je to povezano s pogoji v katerih raste in s časom spravila. Pri meni nikoli ne uspe zrasti v velike stroke. Možno tudi, da manjši sredinski nastanejo. če je spravilo pozno. Pri mojih starših je napr. ves česen za stopnjo večji kot pri meni (no pa ne samo česen, tudi druga zelenjava je tam večja, je pa res vrt tam že 40 let in Štajerska je bolj topla).

Objavljeno: Sr Nov 13, 2019 12:30 am
Napisal/-a kate
Za tale rdeči česen se tudi sama že nekaj časa zanimam (bolj kje ga nabavit za prehrano), tako da lahko povem, da sem v Kaliji zasledila takega za sadit. Ne vem pa, če je to, kar iščeš.

Objavljeno: Sr Nov 13, 2019 9:56 am
Napisal/-a laksikon
kate je napisal/a:
Za tale rdeči česen se tudi sama že nekaj časa zanimam (bolj kje ga nabavit za prehrano), tako da lahko povem, da sem v Kaliji zasledila takega za sadit. Ne vem pa, če je to, kar iščeš.


Mogoče sorta Gardos? Nam je letos ratal zelo lepo sorta Germidour, je lep in debel, tako da ga z veseljem uporabljamo pri kuhanju, ker se nobenemu ne da ukvarjat z majhnimi stroki Ptujskega, kateri spet ni uspel tako kot sem si želel.
Žal zame nima dovolj arome in okusa. Ni mi všeč, ali je sorta takšna ali pa ni imel pogojev (zemlja, vreme,...).

Objavljeno: Sr Nov 13, 2019 10:50 am
Napisal/-a Bicikel
kate je napisal/a:
Za tale rdeči česen se tudi sama že nekaj časa zanimam (bolj kje ga nabavit za prehrano), tako da lahko povem, da sem v Kaliji zasledila takega za sadit. Ne vem pa, če je to, kar iščeš.


Kate, za prehrano sosedje na kmetiji gojijo izključno sorto Gardos, ki je dejansko podobna Kraškemu, le da je večji. Gardos sem gojil tudi sam in ga mislim še naprej, seveda samo še v manjšem obsegu.

Letos (če bom sploh prišel do tega, da posadim) bom ohranil sorte Portugalc, Kraški rdeči in Gardos. No pa "Katalonc", ki je še v fazi razmnoževanja. Iz ene glavice posajene spomladi 2017 imam sedaj 4 glavice za naprej, nekaj pa je še manjših za pojesti. Gre za zgodnjo sorto. Bom naslednje leto videl kako se bo obnašal.

Objavljeno: Sr Nov 13, 2019 11:33 am
Napisal/-a brbr
Laksikon, ali si že probal sorto Anka? Je česen, ki naredi velike glavice (če ima dobre pogoje) s stroki samo po obodu. Tako so stroki veliki. Imajo trdo lupino, ki se z lahkoto odlušči. Se dobro skladišči (do julija naslednje leto). Ker izvira iz Bele kranjie, je prilagojen na celinsko podnebje. Kako je pa z okusom, bo povedal pa Bicikel (ali pa še kdo drug), ki ga je tudi gojil skupaj z drugimi sortami in lahko primerja aromatičnost.

Jaz, zaradi vseh naštetih lastosti, gojim samo Anko. Za me je dovolj aromatična. No, letos sem posadila še eno glavico česna, ki ga že vrsto let gojijo v vasi Studor. Na vrtu imam posajenih 6 strokov.

Kar se tiče sajenja letos - še nisem na koncu. Manjka mi še kakšna ura za sajenje jedilnega, kakšne dva dni za sajenje semenskega česna in še kakšne tri dni za pokrivanje..._________________naredimo svet lepši

Objavljeno: Sr Nov 13, 2019 2:07 pm
Napisal/-a laksikon
brbr je napisal/a:
Laksikon, ali si že probal sorto Anka? J...

Ne nisem, sem pa nameraval. Mogoče bom letos posadil. Eni hvalijo, drugi ne.
Ne vem koliko vpliva tip zemlje, osončenost, vlaga itd. na aromo in okus.

Objavljeno: Sr Nov 13, 2019 4:26 pm
Napisal/-a Tonček
živa je napisal/a:
Ona svetuje namakati pred sajenjem: čebulo in česen v alge, stročnice v kamilični ali žajbljev čaj, v eni knjigi pa priporočajo v mleko buče in kumare.
toliko sem si zapomnila.

Mogoče bi kazalo dodati še ščepec sode bikarbone, par listov pelina, materino dušico in zdrobljene jajčne lupine?

Objavljeno: Sr Nov 13, 2019 5:18 pm
Napisal/-a Bicikel
Po slikah sodeč, mi sorta Germidour deluje skoraj identična naši sorti Anka. Saj tudi sicer izgled strokov pri vseh sortah variira - logično ne raste vse v istih (mikro) pogojih. Tako je težko soditi. Edina velika razlika je v opisu, da ne tvori zarodnih stebel (pskov). Če je to res?