Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Gobarjenje 2022

Odgovori
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Juhu! Novi rod! very happy

Kar je od prejšnjega rodu ostalo nerazvitega, se je posušilo. Ob vrečki navzdol se vsenaokrog pojavljajo novi. Domnevam, da bo tretji rod še en nivo niže. Sadaj tudi razumem navodila, zakaj smo za prvi rod smeli prerezati le na točno določenem mestu.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin

Če bi koga zamikalo, Mali plac ima komplete za vzgojo spet v naročilnici za ta teden.
Cenovno se ne izplača, prihranka torej ni, pravzaprav jih pošteno preplačate, če upoštevate le gobice kot živilo, razlika v ceni pokrije užitek ob "pridelovanju". Še posebej, če imate v hiši male otroke.
Danilo

Odgovor Napisal/-a Danilo »

Muha, prihranka z nabavo kompleta za gojenje res ne more biti. Ceneje pridejo že narezane gobe. Gre za prijetno izkušnjo in hiter pridelek. Kdor ima možnost dobiti ustrezen les, si lahko zagotovi tudi več kot desetletno oskrbo z gobami z vstavitvijo z micelijem okuženimi lesenimi čepki. To pa je ceneje in tudi bolj trajnostno za naravo. Tudi sam moram na novo "nastaviti". Izziv so mi šitake, saj mi v tem ciklusu niso najbolje delale. Bukovi ostrigarji pa so mi bili celo boljši, kot iz narave.
MARTINKA

Odgovor Napisal/-a MARTINKA »

Veliko je govora o marčevkah. A jih že kdo nabira?
Na gobarskem forumu in na FB sem videla, da so jih na goričkem kljub suši že februarja našli.

Kako marčevke pripravljate?
brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

Tole je pa moj domet gobarjenja... Laughing Laughing

IMG-20220308-123308

Kar precej takilih majhnih gobic trenutno poganja med sejanci plodovk. A ni luštna?_________________naredimo svet lepši
Uporabniški avatar
muha
Site Admin

Gotovo bodo iz njih zrasli šampinjoni! Wink Laughing Laughing

Svoje sem se naveličala negovati. Po drugem, dokaj slabem obrodu, sem vrečo postavila v "kevder" na hladno in vlažno. Pričelo je spet nekaj poganjati, čez par dni jih bom vendarle spet prestavila na toplo. Morda še kaj dajo od sebe.
Andrej Banko
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

Včeraj sem šel malo na hitro pogledat za mavrahe. V pol ure nisem našel nič.
Bo treba pač počakat še nekaj dni.

Danes zjutraj pa sem šel še na rastišče marčevk, čeprav je že april.
Marca namreč v tisti suši sploh nisem poskusil kaj najti. Sem nekako čutil, da verjetno nima smisla.
No, danes sem jih potem le našel šest. Skromno za dve uri iskanja.
Takole so rasle, vsaka posamezno, kar je precej nenavadno.
Ponavadi je tako, da ko najdeš eno, jih je v neposredni bližini še nekaj ...

Me zanima mnenje Danilota, če bo ta sušni začetek leta vplival na tudi na (slabo) rast poletnih/jesenskih gob ?
Danilo

Odgovor Napisal/-a Danilo »

Čestitke za najdbo. Meni letos to ni uspelo. So pa pozimi lepo rasli bukovi ostrigarji in zimske panjevke.Obe gobi rasteta na lesu. Suša se bo sigurno poznala. Prav marčnice so že imele slabšo sezono. Znanec je pred nekaj dnevi našel male presušene mavrahe. Situacija se je v zadnjem času izboljšala in ker ni bilo še preveč toplo, mislim da bodo podgobja ostalih sezonskih gob lahko normalno obrodila. Tako za uspešno vrtnarsko kot gobarsko sezono pa potrebujemo še kar nekaj dežja. Za mavrahe bomo videli kmalu. Po dežju par dni nazaj sem nabral zdravilne Bezgove uhljevke. Všeč mi je juha iz njih in če koga zamika, jih je kar precej. Poiskati je potrebno starejši bezgov grm, ki se mu že lušči lubje. Tista rjava ušesa so užitna gobe.
Andrej Banko
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

Danes mi je pa uspelo najti dva mavraha.
Upam, da jih bo pojutrišnjem že kaj več ...

______
Uporabniški avatar
lpmami
Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

Muha , kakšna je bila tvoja druga (in tretja) bera gojenih gob, ki si jih pokazala januarja?_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Odgovori