Stran 3 od 4

Objavljeno: To Nov 08, 2022 11:34 pm
Napisal/-a Andrej Banko
Konec tedna bo pri meni sklepno dejanje sezone - čiščenje grede in spravilo nedozorelih plodov.
Zna jih biti kar veliko. Sploh ne vem, kaj naj z vsemi temi ( večinoma ) zelenimi plodovi; kakšna ideja ?

Objavljeno: Sr Nov 09, 2022 9:32 am
Napisal/-a muha
Morda tole? Ajvar, zeleni . Sicer so omenjene babure, a bi verjetno šlo tudi iz zelenih ostalih sort.

Objavljeno: Če Nov 10, 2022 8:51 am
Napisal/-a živa
ce imaš fižol v zrnju, lahko narediš vloženo solato iz svežega fižola, paprike, paradižnika (če ga ni, ga pač ni), sesekljanih listkov peteršilja, česna in čebule. vse skuhaš (fižol že prej, vse skupaj toliko, da prevre), soliš, dodaš kis (jaz jabolčnega), vroče vliješ v kozarce za vlaganje in okusna solata je pripravljena._________________Lp, Živa

Objavljeno: Če Nov 10, 2022 10:59 am
Napisal/-a brbr
Mi imamo zelo radi omako za testenine, narejeno iz paradižnikov, paprike, seveda popražene čebule, česna, bazilike, peteršilja. Na koncu dodamo še konzervo tune.

Zato vsako leto pripravim kar se da veliko kozarčkov paprike (seveda tudi paradižnika, ki ga pripravim v posebnih kokarčkih).

Takole sem pripravila zadnjo večjo bero paprik pred nekaj dnevi.



Pobrala sem takorekoč vse plodove. Na rastlinah sem pustila samo še nekaj plodov čili paprik, ki bodo služile za sprotno rabo, do zmrzali.



Plodove sem očistila in narezala na primerno velike koščke. Potem sem vse skupaj dušila do mehkega. Na začetku sem dodala malo, res malo, vode in malo soli.



Ko je bila paprika dobro zdušena, sem še vrelo nadevala v kozarčke, jih dobro zaprla in ohladila pod odejo..._________________naredimo svet lepši

Objavljeno: Če Nov 10, 2022 11:30 am
Napisal/-a copatka
O, kako lepo pisano, Brbr! Very Happy Torej ti vložiš samo papriko, potem pa zmešaš z že pripravljeno paradižnikovo omako? Jaz delam iz obojega skupaj in uporabim kot omako za testenine ali sataraš ali džuveč.

Mimogrede - a se še kje dobijo babure, oziroma paprike, ki so v redu za polnjenje? Vedno jih naredim za v skrinjo, letos pa še ni bilo časa Crying or Very sad ._________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)

Objavljeno: Če Nov 10, 2022 11:58 am
Napisal/-a brbr
Ja, naredim posebej kozarčke paradižnika v koščkih ali polovicah in kozarčke paprike. To pa iz vsaj dveh razlogov: pri meni paprike kasneje zorijo kot paradižniki in pa paradižnike - koščke uporabljamo tudi za druge jedi.

Torej, shranim samo surovine (papriko, paradižnik), vse ostalo glede omak, pa pripravimo sproti._________________naredimo svet lepši

Objavljeno: So Nov 12, 2022 5:25 pm
Napisal/-a Andrej Banko
Ja, kar nekaj se je nabralo. Pa sem pobral le večje plodove ...



---------

Objavljeno: Po Nov 14, 2022 12:44 pm
Napisal/-a GrGr
Znalke/ci, lahko eno "trapasto" vprašanje? Zakaj (nam) nekaterim paprike res dobro delajo šele jeseni? Tako je VSAKO leto :-o

Objavljeno: Po Nov 14, 2022 1:45 pm
Napisal/-a aladin
Eh, meni paradižnik začne zoret šele konec avgusta... neodvisno od sorte, v rastlinjaku. Je pa res da je precej časa žejen, pri nas funkcioniramo prav tako po Črtovem načelu "posadim, zalijem in zaželim obilo sreče"

Objavljeno: Po Nov 14, 2022 3:51 pm
Napisal/-a muha
GrGr je napisal/a:
Znalke/ci, lahko eno "trapasto" vprašanje? Zakaj (nam) nekaterim paprike res dobro delajo šele jeseni? Tako je VSAKO leto :-o


Domneva: ker jim je čez leto prevroče?

Drug možen razlog: da so sajene prezgodaj v prehladno zemljo in zato za nekaj tednov zastanejo v rasti.

Pri meni babure vsako leto zakrnijo sredi septembra. Tudi letos, čeprav smo imeli babje poletje. Niti pokrivanje s kopreno ne zaleže kaj prida. Sicer cvetijo, a plodovi ostanejo zakrneli in/ali gnijejo. Le male oranžne uspešno kljubujejo vremenu vse do mraza.

AB:
čestitke za tako lep pozen pridelek!