Stran 3 od 4

Objavljeno: Če Mar 30, 2023 1:20 pm
Napisal/-a Melona
Jaz sem ga začela zamrzovati, ko sem se naveličala metati stran svežega, ki sem ga hotela imeti vedno na zalogi in se mu je včasih iztekel rok, preden sem ga hotela porabiti. Tudi jaz nisem opazila razlike v delovanju, bom pa v kratkem poskusila suhega. Za ne zelo redoljubne zamrzovanje namreč ni prav idealna rešitev, vedno moram brskati za njim.

Objavljeno: Če Mar 30, 2023 3:49 pm
Napisal/-a muha
Melona: pri suhem si vzemi v času nekaj rezerve. Vsaj pri meni vzhaja precej počasneje - kakšno uro recimo. Morda, ker ne poznam kakšnih trikov, saj ga uporabim le na vsake kvatre enkrat.

Svežega pa kupim 5 kock, jih narežem na polovičke, kakšno tudi na četrtine, dam v posodico in še datum gor pa hajd v skrinjo. Odkar sem v penziji, seveda, prej sem jih vrgla direkt v zamrzovalnik, kamor padlo pa padlo. Embarassed

Objavljeno: Če Mar 30, 2023 4:14 pm
Napisal/-a Tonček
Uporabljam Lesaffre kvas (Fala ali IDEAL Trockenhefe 500g) in se mi zdi kar poskočen. Bi pa znal biti kakšen črnogorski bolj počasen. Confused_________________Bedno.....

Objavljeno: Če Mar 30, 2023 7:17 pm
Napisal/-a tajci
Jaz uporabljam samo suhega, pa hitro mi vzhaja vedno, tako, da o kakšnih črnogorcih ni niti sledu. Več različnih vrst, ni neke vidne razlike. Suhega imam zato, ker se na hitro kaj spomnim pečt, pa je treba zadevo realizirar takoj._________________Naj raste

Objavljeno: Če Mar 30, 2023 9:15 pm
Napisal/-a Tonček
V kruhomatu pečem zaradi oblike rahlo mlečen kruh za toast in pirin kruh. Če delaš s časovnim zamikom, pride prav samo suhi kvas, da ti ob startu odreagira točno po programu.
Bi pa tule omenil še kislo testo Fala, ki po moje ni to kar piše, ampak vsebuje tudi aditive (dough strenghteners), saj samo kislo testo ne more imeti tako močan učinek na volumen testa in drugo. Potem si kakšna prehransko razsvetljena ženska peče še in še zdrav kruh, v resnici pa golta aditive. Evo, nova kost za glodanje._________________Bedno.....

Objavljeno: Če Mar 30, 2023 10:44 pm
Napisal/-a mravlja
Večino kruha v zadnjih 20-25 letih se je speklo doma - recepti in načini peke so se seveda spreminjali. Nekaj zaporednih let se je peklo v kruhomatu - pač, ni treba biti zraven. Kruh je bil zmeraj dober, mešalke kruhomatov tistega časa pa ne. Rezervni deli pa nerazumno dragi. Ko smo tretjega postavili pred vrata, je bilo z njimi pri nas konec.

Objavljeno: Če Mar 30, 2023 11:06 pm
Napisal/-a lpmami
mravlja je napisal/a:
... Ko smo tretjega postavili pred vrata, je bilo z njimi pri nas konec.
Točno tako tudi pri meni in pri eni hčerki._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje

Objavljeno: Če Mar 30, 2023 11:19 pm
Napisal/-a Tonček
Kvaliteta kruhomata je premosorazmerna s ceno. Imam dva od tega enega za cca 20 € (akcija). Ta se je nekajkrat uporabil in je v bistvu za rezervo. Tadrugi pa je bil drag in služi občasno za intervencije, ker dobim čez 3,5 ure kruh npr. ob nenadnem obisku. Smo pač na kmetih. Uporablja se tudi za izdelavo jogurta. Tudi toast je tako dober, kot je trgovinski, le da je brez aditivov, ki jih kupljen toast obvezno vsebuje._________________Bedno.....

Objavljeno: Pe Mar 31, 2023 6:45 am
Napisal/-a mravlja
Kruhomat za izdelavo jogurta ... ??
To bi si pa rad razjasnil ...

No ne samo to: itak me že celo noč muči kilaža tvojega hlebca izpod peke ...

Objavljeno: Pe Mar 31, 2023 8:40 am
Napisal/-a Tonček
Kruhomat ima program, kjer se v posodi vzdržuje temperatura 40-45 st.C. Zvečer daš v posodo 2 žlici jugurta in 1 l mleka, zmešaš in vklopiš program št. 15. Potem ležeš k ženi, zjutraj te čaka jogurt. Lahko tudi pražiš lešnike in orehe, izdelaš testo itd.

Teža kruha je 2,2 kg. Iz količine dodane vode in končne teže pečenega kruha izračunamo, da vsebuje 42,7 % vode.

Toliko o kilaži. Ker pa je kruh zelo dober, ima lahko vpliv tudi na kilažo avtorja._________________Bedno.....
Nazadnje urejal/a Tonček 02 Apr 2023 05:13; skupaj popravljeno 1 krat