Jagodna špinača - Chenopodium capitatum

Odgovori
Uporabniški avatar
orhy

Odgovor Napisal/-a orhy »

Oldi je napisal/a:
Pričakujem 150 semen iz Amerike in bomo videli, nekaj jih bom vseeno posejal v zabojček, da vidim kaljivost.
Ali si jih kdaj sejala za sadike, na kaki temperaturi si kalila?

Nič posebnega nisem počela s semeni jagodne špinače. Posejala sem jih in jih vzgajala v prostoru z ostalimi sejančki paradižnika, paprike in ostale zelenjave.
Ko sem jih prenesla ven pa sem opazila, da tisti močnejši sejančki preživijo in se razvijejo v dokaj bujno rastlino, tisti mali pa kar nekako obstanejo in sem jih morala kasneje zavreči.
Če je to značilnost te rastline ne vem, ampak pri meni je bilo tako._________________
Slika
Ivčk

Odgovor Napisal/-a Ivčk »

Semena sem sejala v posodice brez velikega uspeha. Ko sem zemljo iz posodic zavrgla na vrt, so vsa semena vzklila brez težav. Takrat sem probala z direktno setvijo z novimi semeni in je zelo lepo uspela, ker očitno rabi bolj hladno temperaturo za vznik. Semena le potreseš po zemlji in malo zagrebeš, nič ne zasuješ.

Od takrat pa se mi vsako leto množično zaseje sama. Torej, najtežje je priti do prvih rastlin, ko jo enkrat imaš, jo imaš za vedno. Meni je super in se razveselim vsake rastlinice na vrtu. Mi jagode zobljemo sveže, ker imajo zanimiv okus, kot mešanica sadja in zelenjave, rada naredim tudi 'sadni' preliv z dodatkom sladkorja...
Listki pa so najprej na sporedu v mešanih spomladanskih solatah (na okus se je treba privaditi), kasneje pa kot prikuha ob krompirju kot blitva ali špinača..._________________Instagram profil: @iva.grasa.ig
Dostop do spletne ankete:
https://forms.gle/S3bLBtqhbhK1q6M6A
Nazadnje urejal/a Ivčk 25 Feb 2014 07:55; skupaj popravljeno 1 krat
instagram: @iva.grasa.ig
spletna stran: www.tomatojunkie.eu
nxyz

Odgovor Napisal/-a nxyz »

Ima morda kdo kakšen semenček viška? Kakšne paradižnike in čilije lahko ponudim za menjavo.
Uporabniški avatar
orhy

Odgovor Napisal/-a orhy »

Pošlji naslov na ZS !_________________
Slika
Oldi

Odgovor Napisal/-a Oldi »

Po 12. dneh je danes pokukala na plano prva jagodna špinačka. 4 dni je bila gajbica z zemljo in semeni na cca 17°C, nato sem jo prenesel v zimski vrt, kjer je bilo nekaj dni 8 do 12, nato zaradi sonca precej več in sem jo čez dan dajal ven, enkrat je zunaj prenočila. Morda ji pa koristi simulacija zunanjih razmer. Zraven je bila še velika endivija (seme iz ZDA), ki je tudi danes (po 11 dnevih) vzklila.
Od prve runde 1 vsklila (pred 15 dnevi) špinača je bila v zimskem vrtu in zelo počasi napreduje, drugi par listov je velik par mm.

Kako poskrbite za samosejanje, je dovolj, da pozabiš par jagod obrati? Morda bi prvo leto veljalo pobrati seme, kako se to naredi?
pika

Odgovor Napisal/-a pika »

Oldi je napisal/a:
In kako je šlo lani in kdaj si sejala

Pardon, zgrešila.

Sejala sem prej notri na toplem, dolgo čakala, ni bilo nič. Potem sem korito prestavila ven na ok.polico, pa je začelo nekaj lesti ven, čisto drobcene nitke, potem sem pa po svoji nerodnosti vse skupaj uničila, ker nisem vzela v zakup, da na tisto okno hodi maček gnjavit, ko ga muči potreba po kavču, in mulc mi je vse potacal, pa še korita so letos zanič, ker so popadala na tla.
Ivčk

Odgovor Napisal/-a Ivčk »

Do semen pridemo tako, da zrele jagode poberemo, jih damo v lonček z nekaj vode in jih med prsti podrobimo. Drobimo tako dolgo, dokler niso plodovi popolnoma uničeni, da ni več večjih koščkov. Potem dodamo še več vode in z vrha odlijemo vso nesnago. Kaljiva - zrela semena nam ostanejo na dnu lončka. Potem zadevo le še precedimo čez sito in sušimo dober teden, nakar semena shranimo v vrečke.

Če pa želimo, da se nam jagodna špinača zaseje sama, zdrobimo nekaj jagod kar v bližini matične rastline in si jih s prstov obrišemo kar na zemljo. Včasih skalijo še pred zimo in mlade rastlinice lepo prezimijo. Veliko jih pa skali zgodaj pomladi..._________________Instagram profil: @iva.grasa.ig
Dostop do spletne ankete:
https://forms.gle/S3bLBtqhbhK1q6M6A
instagram: @iva.grasa.ig
spletna stran: www.tomatojunkie.eu
zuf

Odgovor Napisal/-a zuf »

Super, hvala za tole.
Zana

Odgovor Napisal/-a Zana »

Danes je bila Jagodna špinača predstavljena tudi v oddaji Vrtlarica na HRT. Zelo zanimiva rastlina. Ima mogoče kdo kakšno seme viška? Tudi jaz bi jo rada imela v vrtu._________________You never know how strong you are until being strong is the only choice you have.
zoyba

Odgovor Napisal/-a zoyba »

Mene pa bolj zanima tista "indijska" špinača, pa nikakor nisem mogel dešifrirati njenega imena Smile Malo sem že gluh..... Confused_________________Robert
Odgovori