Stran 3 od 12
Objavljeno: Če Avg 07, 2014 9:13 pm
Napisal/-a MARIJAV
Moji dve sadiki Andske jagode sta naredili ogromen grm, ga bom morala odkriti, ker se že zapleta v protitočno mrežo. Je že poln lampijončkov i še kar cveti. Skoraj ne moreš verjeti kaj na hitro nastane iz tiste drobcene sadike, ko se dovolj ogreje:
_________________Živeti na podeželju je najlepše!
Objavljeno: Če Avg 07, 2014 10:47 pm
Napisal/-a robert
Jaz pa sem jih nekaj shranil v skrinjo,okrog dva kilograma sem jih posušil in so kot rozine,a še bolj ukusne,nekaj pa jih pozobamo sproti.
Objavljeno: Če Avg 07, 2014 10:56 pm
Napisal/-a MARIJAV
robert je napisal/a: |
Jaz pa sem jih nekaj shranil v skrinjo,okrog dva kilograma sem jih posušil in so kot rozine,a še bolj ukusne,nekaj pa jih pozobamo sproti. |
Zanimivo, za sprobat. Pri meni še ne zorijo._________________Živeti na podeželju je najlepše!
Objavljeno: Če Avg 07, 2014 11:13 pm
Napisal/-a robert
Pri nas pa že okrog dva tedna in še kar nekaj časa bodo,ker je še polno cvetov,tako da bo še za kakšno marmelado,me pa zanima kakšen bi bil iz njih sok,bom poskusil,pa bomo videli.
Objavljeno: Pe Avg 08, 2014 2:11 am
Napisal/-a lpmami
Moj fizalis, ki je pravzaprav talna jagoda (Physalis pruinosa), kot ste me poučili, je samoseven. Lampiončke ima velike kake tri centimetre, jagode notri pa centimeter in grozno zelene. Težko jih čakam ...
Ta je na balkonu. Eden se je vsejal na visoki gredi, pa je bolj razraščen kot ta v loncu. Kako je z lampiončki oziroma jagodami, pa sploh še nisem utegnila pogledati. Mogoče bo pa kaj prej, saj ima več sonca _________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Objavljeno: So Avg 23, 2014 5:03 pm
Napisal/-a robert
Mene pa zanima,če semena pridobim enako kot pri paradižniku in ali je pomembno koliko so zrele,za semena.
Objavljeno: So Avg 23, 2014 10:22 pm
Napisal/-a greeny
Res dolgo zorijo fizalisi, zato se sredi ali še bolj proti koncu poletja začne obirati. Moji teti se vsako leto zasejejo (pač kakšen plod tu in tam pade na tla in ni pobran) v čisto dovoljšnem številu. PO mojih izkušnjah sicer bolj slabo prenašajo presajanje.
Glede pobiranja semen sem precej siguren, da je podobno kot pri paradižniku, ampak vem pa ne, ...
Objavljeno: Ne Avg 24, 2014 11:22 am
Napisal/-a Ivčk
Semena se pobirajo iz popolnoma zrelih plodov (indikator naj bo posušena ovojnica plodu in ne sama barva plodu) in se razlikuje od pobiranja semen iz paradižnika, saj semena fizalisov nimajo gelaste ovojnice, zato fermentacija semen ni potrebna.
Plod enostavno temeljito zdrobimo med prsti in prste s plodovim mesom in semeni namočimo v skodelico z vodo. Dodamo še vode in dobro premešamo. Meso in slaba semena bodo splavali na površino (to odlijemo), dobra zrela semena pa bodo potonila na dno.
Očiščena smena enostavno vlijemo v cedilo in odspodaj popivnamo. Damo jih sušiti na plastičen, keramičen ali stekleni krožniček, sušimo dober teden in shranimo _________________Instagram profil: @iva.grasa.ig
Dostop do spletne ankete:
https://forms.gle/S3bLBtqhbhK1q6M6A
Objavljeno: Ne Avg 24, 2014 11:45 am
Napisal/-a robert
Ivčk-se ti zahvaljujem za izčrpen odgovor in napotke,hvala.
Objavljeno: Ne Avg 24, 2014 12:01 pm
Napisal/-a Ivčk
Ni za kaj _________________Instagram profil: @iva.grasa.ig
Dostop do spletne ankete:
https://forms.gle/S3bLBtqhbhK1q6M6A