Rakitovec - Hippophaë rhamnoides L.
-
- Prispevkov: 9546
- Pridružen: So Jun 01, 2013 2:00 am
- Kraj: Rimske Toplice
-
- Prispevkov: 314
- Pridružen: Sr Jun 19, 2013 2:00 am
-
- Prispevkov: 9546
- Pridružen: So Jun 01, 2013 2:00 am
- Kraj: Rimske Toplice
- crtj
- Site Admin
- Prispevkov: 5450
- Pridružen: Pe Jun 14, 2013 2:00 am
- Kraj: Prekmurje
Zdaj sem prebral, da je prav za sorto Leikora, kar so moje rakitovke, značilno, da se plod tako trmasto drži veje.
http://seaberry-hippophaerhamnoides.blogspot.si/2013/03/german-sea-buckthorn-variety-report.html
Eh. Mislim, da ima Zeleni zmaj orange energy, pa se bom zmenil za okrepitve.
http://seaberry-hippophaerhamnoides.blogspot.si/2013/03/german-sea-buckthorn-variety-report.html
Eh. Mislim, da ima Zeleni zmaj orange energy, pa se bom zmenil za okrepitve.
- crtj
- Site Admin
- Prispevkov: 5450
- Pridružen: Pe Jun 14, 2013 2:00 am
- Kraj: Prekmurje
Evodija od ZZ je bila OK ... Sedanji rakitovec in rakitovka (ena je preživela - ne verjemite preveč, da je zadeva super odporna na sušo, vsaj ne prvih nekaj let) pa sta od Baumschule Horstmann.
No, ampak! - zbral sem pogum in se lotil obiranja![Smile](images/smiles/icon_smile.gif)
Na prvo žogo sem nabral 1,05 kg plodov. To sem potem prebral in zmiksal v multipraktiku, nakar skozi cedilo pretočil v steklenico.
Prišlo je cca 0,65 litra, to je zdaj v hladilniku, da se posede. Kasneje bo filtrirano, pomešano z medom in nazaj v hladilnik.
Kar je ostalo mase od miksanja, se je šlo namakat v šnops. Pri nas se vsi sadni ostanki gredo namakat. Tudi tam sem kar polil čez nekaj medu.
Trni niso glavna muka. Glavna muka je to, da se plod bolj drži veje, kot pa je čvrst. Kar pomeni, da ko ga hočeš dovolj močno zgrabiti, da bi ga spravil dol, ga lahko tudi že speštaš.
Pobrati je treba še nekje 2x toliko, kot sem zdajle. To bo šlo.
Treba pa je po moje stvar opraviti v tem tednu, ker sicer bodo plodovi prešli v naslednjo fazo - aroma ribjega olja.
No, ampak! - zbral sem pogum in se lotil obiranja
![Smile](images/smiles/icon_smile.gif)
Na prvo žogo sem nabral 1,05 kg plodov. To sem potem prebral in zmiksal v multipraktiku, nakar skozi cedilo pretočil v steklenico.
Prišlo je cca 0,65 litra, to je zdaj v hladilniku, da se posede. Kasneje bo filtrirano, pomešano z medom in nazaj v hladilnik.
Kar je ostalo mase od miksanja, se je šlo namakat v šnops. Pri nas se vsi sadni ostanki gredo namakat. Tudi tam sem kar polil čez nekaj medu.
Trni niso glavna muka. Glavna muka je to, da se plod bolj drži veje, kot pa je čvrst. Kar pomeni, da ko ga hočeš dovolj močno zgrabiti, da bi ga spravil dol, ga lahko tudi že speštaš.
Pobrati je treba še nekje 2x toliko, kot sem zdajle. To bo šlo.
Treba pa je po moje stvar opraviti v tem tednu, ker sicer bodo plodovi prešli v naslednjo fazo - aroma ribjega olja.