Sliva - Prunus domestica

Odgovori
zuf
Prispevkov: 1975
Pridružen: Ne Jun 16, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a zuf »

Kaj je to za ena sorta?
V višjih legah je sedaj v polni rodnosti, v nižinah je bila že kakšen teden, dva prej.





zuf
Prispevkov: 1975
Pridružen: Ne Jun 16, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a zuf »

Razliko med slivo in češpljo mi je včeraj potrdil sokrajan.
Potrjeno, da je zgoraj z rumenimi plodovi sliva.
Ima večje in bolj mesnate liste, kot naša domača češplja (modri plodovi).
Kot vidite plodovi pri slivi niso tako močno poldogovati, kot pri češpli.
Ali ste za to, da spremenimo ime te teme v češplja - prunus domestica?
dafo
Prispevkov: 314
Pridružen: Sr Jun 19, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a dafo »

Zdravo, morda bi imela kakšen konstruktiven odgovor na to tudi metuljc, ampak sam sem zelo za, da te preštevilne različice in sploh tistim, ki jih (pre) poznamo nadenemo tudi ime, ki jim pripada. Torej sem za!

Je pa tudi tako, da sam jemljem za zelo verodostojen vir (primorske panterje, ki so že bili dodani pri cimberju), kar se tiče prepoznave teh koščičarjev, čeprav se utegne izkazati, da temu ni čisto tako kot opisujejo na tem linku, ampak dokler ne vidim kake podobne literature s podobno temo verjamem njihovim opisom in razvrstitvi.
ck
Prispevkov: 432
Pridružen: Po Jul 01, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a ck »

V knjigi V sadnem vrtu, avtorjev Jazbec, Vrabl, Juvanc, Honzak, (založba Kmečki glas) je na 121. strani navedeno:

Med slive uvrščamo zgodnejše sorte, ki zorijo pred 15. VIII in so različnih oblik in barv ter ni nujno, da se meso loči od koščice. Češple zorijo pozneje, so modro obarvane in vedno cepke._________________lp
zuf
Prispevkov: 1975
Pridružen: Ne Jun 16, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a zuf »

Super ck, še en dodaten vir, ki loči slivo od češplje.
htf_lover
Prispevkov: 534
Pridružen: To Jun 25, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a htf_lover »

ck je napisal/a:
V knjigi V sadnem vrtu, avtorjev Jazbec, Vrabl, Juvanc, Honzak, (založba Kmečki glas) je na 121. strani navedeno:

Med slive uvrščamo zgodnejše sorte, ki zorijo pred 15. VIII in so različnih oblik in barv ter ni nujno, da se meso loči od koščice. Češple zorijo pozneje, so modro obarvane in vedno cepke.

Vedeti pa moraš, da se vse lahko med seboj križajo in dobiš potomce z vmesnimi znaki.
ck
Prispevkov: 432
Pridružen: Po Jul 01, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a ck »

Pogledal sem še v staro knjigo Umni sadjerejec, avtorja Franca Kuralta, izdala družba sv Mohora v Celovcu (leta 1878). Na 91 strani so navedeni razredi (razvrstitev po zunanjih in notranjih lastnostih, vseh razredov sliv in češpel je X) sliv in češpelj. Pri razredu VII češple piše: Meso je terdo in sladko. Koža ni kisla
Za slive (Damaščanke razred I) piše, da je kuhana koža kisla._________________lp
ck
Prispevkov: 432
Pridružen: Po Jul 01, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a ck »

Letošnje domače češple

_________________lp
Gringo
Prispevkov: 282
Pridružen: Sr Jun 12, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a Gringo »

ck je napisal/a:
Letošnje domače češple

Mi lahko kdo pove, če je izraz "češpl(j)a" lokalni izraz za slivo ali nekaj drugega.
To kar pri tebi vidim CK je sliva. Smile
Na obali češplja ima še drugi pomen. Smile
juglans
Prispevkov: 3394
Pridružen: Po Jul 01, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a juglans »

Citiram:
Mi lahko kdo pove, če je izraz "češpl(j)a" lokalni izraz za slivo ali nekaj drugega.
To kar pri tebi vidim CK je sliva. Smile
Na obali češplja ima še drugi pomen. Smile


Ja "češplja" je prav gotovo tudi tista reč, ki fante nenormalno interesira. Že od Adama naprej.

Sicer pa pravijo panterji, da je češpa star izraz za omenjeno drevesno vrsto še iz časov Venetov. Uporabljal naj bi se na področju Alp. Menda pa naj bi bil tedanji izraz temelj za izpeljave poimenovanj v več evropskih jezikih.
Izraz sliva pa izvira iz slovanskega besednega poimenovanja in je poslovenjena verzija originala šljiva.
Odgovori