Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Posušen naj bi dalj zdržal - tudi do 2 leti in ni ga potrebno hraniti v neprodušno zaprti posodi. Enkrat sem ga sušila, ker sem naredila večjo količino in zaradi pomanjkanja manjših posodic fermentirala kar v košu Organko. Posušenega sem spravila v PE vrečke. Za naprej ga ne mislim več sušiti, bom porabila kar vlažnega. Tudi tisti, ki ga je moč kupiti v trgovinah ni posušen.
Organko zdaj prodaja suhega V kompletu je bil vlažen,dodatno rezervna kila ki sem jo vzel pa je suha se pa pozna da je suhega več kot mokrega.
Ne vem, nekje sem že pisala, lahko hranimo tudi mokrega. Če je močno natlačen v posode, ga samo sproti kolikor ga rabim postrgam in nazaj zaprem. In opazujem kaj se dogaja, pač ne sme začet plesnet ali spreminjat vonj. Suhega potem ponavadi manj porabim, oziroma se težje kaj pokvari, pri mokrem pa je treba spremljat, kaj se dogaja. Oziroma če ga sploh ne odpreš je tako lahko tudi kakšno leto.
ta bo kar vredu. Rok trajanja bo zdržal ,ker poteče kmalu?
Aye-Aye je napisal/a:
hhm , sploh nisem opazila. Morda vseeno bolje, da vzameš na bollhi . Koliko hitro pa to rabiš ?
zuf je napisal/a:
Paprika, pri meni ga lahko dobiš. Je moker, doma narejen in deluje. Vsebine: -listavka -otrobi -melasa Naredil sem ga več kot ga potrebujem, vsekskozi lahko delam svežega. Zraven dobiš še navodila kako ga narediti, na kar se da preprosti način. Daš kar daš v zameno za posip.
muha je napisal/a:
Jaz bi pri taki ceni vseeno raje vzela tele od Organka, ki so jih namešali pri EM tehnologiji, kot one od neznanca iz bolhe. Saj lahko, da je tudi posip ponudnika iz bolhe zelo kvaliteten, vedeti pa ne moreš.
A-A, glede roka trajanja: kaj misliš, če jih čez zimo shranjujemo na temperaturi, ko organizmi niso aktivni, ali se čas trajanja ustrezno podaljša ? Ali pa slabijo kljub temu? To vprašanje me muči že kar nekaj časa.
Če prav predvidevam, da izpod + 8°C mirujejo in tudi ne slabijo, bi se splačalo izkoristiti tole akcijo in porabiti posip spomladi za prve kompostne kupe.
paprika je napisal/a:
Pri organku pravijo, da je kljub temu neoporečen in popolnoma uporaben. Je pa zanimivo da v USA prodajajo 1 kg po 10$.
Zuf ti se javim ko bom potreboval,pa takrat vzamem od tebe.
zuf je napisal/a:
Če koga zanima kako narediti domač bokashi posip, je tukaj recept (listavka + otrobi + melasa/rjav sladkor). Dela.
Na delavnici v Rovtah je bila receptura naslednja: 40 kg otrobov 3 dcl melase 3 dcl EM1 25 l vode
Aye-Aye, ali mogoče veš kakšen Ph mora imeti EM1, da je še uporaben?
Imam ga še iz nabave 2012 (stisnjena plastenka da je brez zraka, v hladilniku- parangalus ga je tudi tako hranil), sedaj pa zaloga bokashija pohaja in bo treba novo namešat.
- Najboljši dan za izdelavo po koledarju Marie Thun je dan za plod ali cvet, nikakor dan za list, najbolje pa na polno luno na dan za plod, cvet in to je smo parkrat v letu. _________________
Naslednji tak dan bo v četrtek 2. julija. Nameravam narediti še eno rundo in porabiti preostale otrobe.Nazadnje urejal/a muha 02 Jul 2015 09:08; skupaj popravljeno 2 krat
pred enim mesecem sem sam pripravil posip po Zuf-ovem receptu. eno kanto listavke direktno iz gozda, eno kanto otrobov, eno kilo belega sladkorja in deževnico toliko, da je bilo primerno vlažno. vse skupaj sem uspel natlačit v eno kanto, zaprl s pokrovom, danes pa odprl. waaav!! prijeten vonj (sladko kisel vonj /fermentriran), ki me zelo spominja na tropine po trgatvi. nekaj sem ga vmešal v nastajajoči kompost (ki ga sestavljam sproti), nekaj sem ga vmešal v napol preperel kompost, nekaj sem ga posipal po vrtu na gredice, preostalo pa bom sproti porabljal.
Kmalu bom naredil še eno rundo
Me pa prav zanima kako se bo obneslo na zunanjem kompostu. Ima kdo izkušnje?
Me pa prav zanima kako se bo obneslo na zunanjem kompostu. Ima kdo izkušnje?
S prav takim ne, sem pa lani potresla po kompostu bokaši, narejen iz zufovega pripravka. Letos ob premetavanju iz enega prekata v drugega je bilo opazno več razgrajenega materiala, kot v prejšnjih letih, ko ga še nisem dodajala.
Torej: kdor še namerava te dni delati bokaši doma - danes je za to odličen dan.