Citiram: |
nekoč sem prebrala, da svetlin sodi med arhaične rastline. |
No, to je zopet ena novost, seveda če si pravilno razlagam "arhaičnost".
Torej naj bi to pomenilo dokazano uporabo že v daljni preteklosti, prazgodovini?
Sicer pa uporaba kot krompir, povsem mogoče. Meni se ga zdi škoda puliti, premišljujem pa zakaj ga nič ne napada voluhar. Ker pri nas ga je veliko (voluharja) in korenovk načeloma ne vzgajam veliko, vsaj ne uspešno.
Citiram: |
Zanimivo je brati še nasprotno mišljenje. In dobiš potrditev, da ni za pograbit vsake novitete takoj ko jo veter prinese. |
Vidiš, jaz pa ne morem iz svoje kože. Po novostih kar planem, v prvi vrsti me zanima kako rastline zgledajo, no, kasneje pa še kako se okušajo, kako vplivajo na telo in še vse tovrstne pomembnosti, brez katerih sodoben in osveščen človek nikakor ne more živeti in preživeti.
![Rolling Eyes](images/smiles/icon_rolleyes.gif)
Kar v resnici želim povedati je, da mi je vsaka novost zanimiva in verjamem, da vsaj delno tudi koristna. Absolutnega pač ni, vsaj ne materialnega. Vzporedno pa rad gradim "sliko" dejanskega tudi z "na videz" nasprotnim mišljenjem (kot pravš muha). Recimo temu, da niansiram, filtriram presežnike, blišč postavljam ob bok tehnološki realnosti kmetijske pridelave, koristno bistvo pa vsaj poizkušam zadržati za sebe.
Tako, med drugimi svetlinovo seme uporabljam praktično dnevno, v jutranjih zelenjavnih sokovih, tudi kot posip po hrani, nekatere druge "pomembneže" (čia, lan, psilium, tef, mungo fižol) pa pri peki brezglutenskega kruha in drugih pekarij.
Skratka, smo v času globalizacije, smo v okoliščinah prostega pretoka informacij ter znanja in v tem prav hedonistično uživam. Zakaj ne?
Citiram: |
Kaj je tef, juglans? |
Bom, obljubim, vendar šele, ko bom imel tudi kaj za "prijeti" in pokazati.