Kupljena kot mačja meta, čeprav sem rahlo v dvomih, ker še nisem videla našega mačjega člana, da bi se valjal v njej.
Je pa lep dodatek na gredi, sploh na predelih kjer nočemo plevela, ker pod njo praktično nič ne raste. Če režemo stara socvetja do zime veselo cveti. Trenutno se šele pripravlja k cvetenju.
O, je, je mačja meta, tale: Nepeta x faassenii , najbrž nima močnega duha, pa jo mački pustijo pri miru. Enake barve obstaja polegli grmič, dlakavih, belkasto polstenih listov, tistega pa imajo mački radi, kolikor se spomnim izpred veeeeeeeeeliko let.
Doma se mi že od lani "valja" en lonček z mačjo meto, ki je nisem imel kam dati. Zadnjič mi je Garden-ja dala zanimiv predlog, da bi sivko v kombinaciji z vrtnicami zamenjal z mačjo meto, In me zanima kako hitro se razrašča mačja meta? Recimo v primerjavi z "navadnimi" metami ....
Včeraj na klepetu mi je metuljc pojasnila, da je moja nova rastlinska pridobitev, močno dišeča po limoni, pravzaprav ena od nepet - mačja meta, po vonju sodeč Nepeta cataria var. citriodora.
Jo kdo uporablja tudi v zdravilne namene?
Po internetnih virih sodeč, naj bi delovala pomirjevalno, ob daljšem uživanju pa tudi blagodejno pri težavah ženskih reproduktivnih organov. Zaradi vonja po limoni, ki ostane tudi po sušenju in se ga zazna v čaju, jo nameravam v manjših količinah dodajati običajni čajni mešanici za čaj, ki ga pijemo preko dneva za žejo.
Natanko to je, belocvetna, pokončna rastlina, močno po limoni dišeča. V današnjem zdravilstvu se ne uporablja, včasih so jo uporabljali namesto melise, čeprav ima njeno eterično olje drugačno sestavo. Uporabljali so jo za lajšanje prehladnih in prebavnih težav.