Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Echinacea - ameriški slamnik

pika

Odgovor Napisal/-a pika »

Sva očitno hkrati pisali Smile
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Sam se, vsaj v osrednji Sloveniji, bolj nerad zaseje. Vsaj meni se ni, čeprav sem namenoma pustila glavice na rastlini.

Na delčku grede, ki je bolj prepuščen materi naravi, mi je najkasneje po 4 letih povsem preminil. Bom videla, kako bo s tem, ki ga imam v kotu zeliščnega vrta in je deležen več nege. Na dolgotrajno trajnost se zato ne zanašam. Raje shranim seme in ga vsake toliko časa na novo posejem. Imam pa samo osnovno varianto.
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Trajnice so tudi tiste, ki pač, sploh v nedomačem okolju, rastejo neka let. Verjetno je dolgoživost odvisna tudi od rastnih razmer, sploh v zimskem času.
Uporabniški avatar
Melona
Kraj: Litija

Odgovor Napisal/-a Melona »

Hvala vsem za odgovore. Kakšna trapa, v zmoti, da je enoletnica, sem ga pozimi spulila Embarassed ! Zraven slamnika sta rastla dva rožmarina, ki sta pomrznila in sem ju pred dvema tednoma izpulila, Gredo sem zrahljala, pripravila za setev, te listke sem pa HB pustila. Včasih pa le imam srečo, do neba sem vesela, da mi bo ostal!
Uporabniški avatar
Plamenka
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a Plamenka »

Od BorutaL imam semena Pallida. Kdaj naj ga sejem? Marca?
Uporabniški avatar
Plamenka

muha je napisal/a:
Raje shranim seme in ga vsake toliko časa na novo posejem.

Muha ali je posejan ameriški skamnik zacvetel že isto leto ali šele naslednje?

Posejala sem Green twister. Dve rastlinici sta prišli ven, pa me seveda zanima, če bo res Green twister.
Semena od BorutaL (pallida) pa sem včeraj posejala tretjič, tokrat vse, kar sem imela in upam, da bo vsaj 1 rastlinica pokukala ven.
Pa še kupila sem nekaj različnih sadik. Wink
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Nisem več sigurna, že nekaj časa jih nisem sejala. Zdi pa se mi, da zacvetijo že prvo leto, še sploh, če so predvzgojeni v lončkih. Po drugi strani pa gledam onega okrasnega, ki se seje sam. Tam je vsako leto nekaj mladih, ki še ne cvetijo. Confused
Uporabniški avatar
Plamenka

Upam, da bo moj pohitel. Wink
BorutL

Odgovor Napisal/-a BorutL »

E. pallida - imam enega sejančka, vse ostalo ni prišlo ven.
Ne vem, ali gre za kak kultivar, ali kaj drugega, da je seme tako zanič kalilo, saj so bila semena sicer polna.
Bo očitno potrebno poskusit še vsaj 1x.

Moje izkušnje zaenkrat so takšne, da sejanci v prvem letu ne cvetijo, šele v naslednjem. Če pa so pogoji super slabi, pa šele v tretjem.
Treba je it v naravo. 8-)
borutl
Uporabniški avatar
Plamenka

Moji lanski sejančki so letos zacveteli. Večina je roza barve, pa nekaj belih je tudi, vmes pa se najde kak poseben.
Takih cvetnih lističev pri ameriškem slamniku še nisem videla:

Tudi ta je poseben. Na treh slikah je razvoj njegovega cveta:

Takole imam posajene slamnike. V gredici, kjer so perunike. Slamnikom sem odstranila nekaj listov in jih povezala, da ne senčijo preveč rizomov perunik.
Odgovori