Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
KOKOŠI
Imam eno vprašanje, če mi bo kdo znal odgovoriti. Namreč, ena enoletna kokoška (dve sem na novo pripeljala domov, samo na eni sem to videla) ima zadaj pod repom rdeče in manjka ji nekaj tistega puha, ki ga imajo zadaj. Je sicer samo koža, ki izgleda pordela, se mi pa zdi, da sem na kokoših že to videla, a ne vem, če je to znak, da je z njo kaj narobe. Ni videti, da bi jo motilo.
Bi kdo vedel kaj več o tem?
Hvala vnaprej.
Bi kdo vedel kaj več o tem?
Hvala vnaprej.
Kure občasno menjajo perje in včasih so videti res kot oskubljene.
Ponavadi manjkajoče perje ni zank kakšnih težav, če ne pride v kombinaciji še z drugimi znaki. Jaz predvsem gledam, kakšni so iztrebki (da niso preveč tekoči)... sem imel že to situacijo, pa se je sama popravila, preden sem uspel priti do zadruge,d a bi kupil kaj proti zajedalcem.
Ponavadi manjkajoče perje ni zank kakšnih težav, če ne pride v kombinaciji še z drugimi znaki. Jaz predvsem gledam, kakšni so iztrebki (da niso preveč tekoči)... sem imel že to situacijo, pa se je sama popravila, preden sem uspel priti do zadruge,d a bi kupil kaj proti zajedalcem.
Hja jaz bi dal majhen nasvet.
Imam 2 ločeni skupini kokošk zaprte zdaj pozimi na toplem v negdanjem hlevu za krave. In sem jim vseeno kljub majhnem prostoru dal not malo vedro jupola napolnjeno z peskom. TO jedo orng za prebavo. Še bolje je pa, če reskirate in razvajate kokoši, če jim daste not kad od zidarjev ,kjer malto mešajo. Tja nasujte 3/4 peska. To bote videli kako delajo. Kopajo se notri, in jedo pesek. Kopajo se pa proti zajedalcem pod perjem.
Morda bo kaj pomagalo. Strošek kad 5 eur in vreča peska 2,5 eur.
Za večje razvajanje pri veterinarju lahko se kupi dodatek za v vodo z vitamini!. Namreč hrana je pri zaprtih kokoših pozimi bornejša.
Posodo z vodo in malo posodo s peskom pa sem jim se odločil dajati tik ob zunanji strani mrežaste ograje, saj drugač vse polijejo, pokakajo in pesek prevrnejo, če je posoda premala in razkopajo. Zdaj pa je red ko v mestu. Samo glavo skoz porinejo in se lepo napijejo.
Imam 2 ločeni skupini kokošk zaprte zdaj pozimi na toplem v negdanjem hlevu za krave. In sem jim vseeno kljub majhnem prostoru dal not malo vedro jupola napolnjeno z peskom. TO jedo orng za prebavo. Še bolje je pa, če reskirate in razvajate kokoši, če jim daste not kad od zidarjev ,kjer malto mešajo. Tja nasujte 3/4 peska. To bote videli kako delajo. Kopajo se notri, in jedo pesek. Kopajo se pa proti zajedalcem pod perjem.
Morda bo kaj pomagalo. Strošek kad 5 eur in vreča peska 2,5 eur.
Za večje razvajanje pri veterinarju lahko se kupi dodatek za v vodo z vitamini!. Namreč hrana je pri zaprtih kokoših pozimi bornejša.
Posodo z vodo in malo posodo s peskom pa sem jim se odločil dajati tik ob zunanji strani mrežaste ograje, saj drugač vse polijejo, pokakajo in pesek prevrnejo, če je posoda premala in razkopajo. Zdaj pa je red ko v mestu. Samo glavo skoz porinejo in se lepo napijejo.
pika, če ti lahko tole kaj pomaga http://traktor.mojforum.si/traktor-ntopic1412.html , da dobiš tule kakšno idejo
Mislim, da jim v prehrani nič kaj ne manjka. Vsake toliko kupim žakelj peska, jim ga nasujem zunaj poleg tistih lukenj, kjer so si že skopale peskovnike. Namreč zunanji del imajo 5x2m nadstrešek, tako da lahko tudi v snegu pokukajo ven, parkrat na teden dobijo solato, ko je najbolj mraz jim skuham polento, makarone, jim kruh namočim v mleko. Pa vedno jim v koruzo zmešam še malo nsk. Zdaj ko je sneg skopnel, sem jih vsak dan spustila na travnik.
Mogoče je res samo malo oskubljena, bom videla, če se bo kaj obraslo perje, se mi pa zdi, da normalno nese jajčka.
Hvala za nasvete.
Mogoče je res samo malo oskubljena, bom videla, če se bo kaj obraslo perje, se mi pa zdi, da normalno nese jajčka.
Hvala za nasvete.
Orhy, to sem enkrat že brala. Moje bejbe se ne kljuvajo, tako da od tega ni, sicer je to imela že, ko sem jo pripeljala domov.
Se pa ne morem čisto strinjati z napisanim tam na forumu, da stare in mlade ne grejo skupaj.
Pri meni so stare tri leta, pa dve leti, pa eno leto, pa pol leta, pa še enoletne s farme, ki so bile za odpis ...
Vsake nove, ki pridejo zraven so sicer kaka dva dneva na udaru, a je treba biti takrat malo bolj pozoren in večkrat pogledat kaj počnejo, pa se stvar vedno umiri.
Se pa ne morem čisto strinjati z napisanim tam na forumu, da stare in mlade ne grejo skupaj.
Pri meni so stare tri leta, pa dve leti, pa eno leto, pa pol leta, pa še enoletne s farme, ki so bile za odpis ...
Vsake nove, ki pridejo zraven so sicer kaka dva dneva na udaru, a je treba biti takrat malo bolj pozoren in večkrat pogledat kaj počnejo, pa se stvar vedno umiri.
Ja, to je čisto res. Pa ta bivalna površina ne sme biti gola, ampak mora imeti dovolj živih rastlin in življenje v tleh, ki ga kure obožujejo. Tudi mi imamo izpust poleg kurnika popolnoma gol in že razmišljamo kako izpust rotirati. Začasno rešujemo z nanosom nezrelega komposta, listja ipd. kar spodbuja življenje v tleh in je na voljo nekaj hrane. Bi pa radi rotacijo, da se površina regenerira in da sploh ne pride ogolele površine. Ta izpust pride prav v tem času zime in če kam gremo. Drugače so pa večino časa na prostem, ograjene z el. mrežo in pokrite z mrežo za ptice - to je mobilno in se prestavlja.
Mi za dodatne vitamine žito namakamo, kalimo in fermenitramo. Veliko lažje je prebavit pa še vitalno vodo vsebuje. Želim si, da nam to rata rutina.
Mi za dodatne vitamine žito namakamo, kalimo in fermenitramo. Veliko lažje je prebavit pa še vitalno vodo vsebuje. Želim si, da nam to rata rutina.
Še par osebnih izpiskov iz dokumentarca:
- regenerativno pašništvo, optimalno = 1 kura na 1 m2 pašnika za tri dni + krma
- 1 petelin na 12-15 kur
- kura odraste po 5 mesecih in takrat začnejo nest jajca
- najboljše za meso so stare 16-18 tednov (kar je starejše je bolj za juhe ipd.)
- po 2,5 letih imajo 50% manj jajc
- 1 liter vode na 4 odrasle kure
- ponoči ne rabijo vode in hrane
- 150 gramov žive hrane na dan od tega 1/3 živalskih proteinov, biote; 1/3 semen; 1/3 zelenja
- prosti izpust ; 6 kur na 2000m2 ; celo leto brez dodatne hrane
- najraje imajo žužke, insekte, deževnike in ostalo bioto
- namakanje, kalčki (30% boljša hranljivost), fermentacija
- zelišča!
- meta odganja miši (posajena okoli kurnika, sveža ali posušena v valilnicah in prostoirh kjer nesejo)
- origano (antibiotik, dodatek hrani)
- majaron (hrana, dodatek, spodbuja nesenje)
- žajbl (dodatek hrani, proti salmoneli)
- bazilika (proti muham)
- bee balm (antiseptik)
- ananasov žajbl (proti žužkom)
- am. slamnik (dober za dihala)
- rožmarin (proti žužkom, muham ipd.)
- sivka (pomirja)
- peteršilj (zaradi hranil)
- 34kg kurjega gnoja na 1 kubik listja = kompost
- priprava vrtnih površin = 4m2 / 6-8 tednov / ena kura = 2 meseca / 110m2 / 24 kur)
- selekcija = peteline po približno 16ih tednih / kure, ko začnejo nesti jajca oz. pustiš, da nesejo jajca 2-3 mesece (da se dokažejo, ko jajca dosežejo polno velikost)
- rok trajanja oplojenosti je 10 dni / po selekciji počakaš 10 dni, da ne preneseš oplojenosti iz neselekcioniranih samcev
- mix semen za kurjo njivo: amarant, sončnice, buče, ajda, mak, repa, krmni ohrovt, lucerna, ogrščica, facelija, ...
- regenerativno pašništvo, optimalno = 1 kura na 1 m2 pašnika za tri dni + krma
- 1 petelin na 12-15 kur
- kura odraste po 5 mesecih in takrat začnejo nest jajca
- najboljše za meso so stare 16-18 tednov (kar je starejše je bolj za juhe ipd.)
- po 2,5 letih imajo 50% manj jajc
- 1 liter vode na 4 odrasle kure
- ponoči ne rabijo vode in hrane
- 150 gramov žive hrane na dan od tega 1/3 živalskih proteinov, biote; 1/3 semen; 1/3 zelenja
- prosti izpust ; 6 kur na 2000m2 ; celo leto brez dodatne hrane
- najraje imajo žužke, insekte, deževnike in ostalo bioto
- namakanje, kalčki (30% boljša hranljivost), fermentacija
- zelišča!
- meta odganja miši (posajena okoli kurnika, sveža ali posušena v valilnicah in prostoirh kjer nesejo)
- origano (antibiotik, dodatek hrani)
- majaron (hrana, dodatek, spodbuja nesenje)
- žajbl (dodatek hrani, proti salmoneli)
- bazilika (proti muham)
- bee balm (antiseptik)
- ananasov žajbl (proti žužkom)
- am. slamnik (dober za dihala)
- rožmarin (proti žužkom, muham ipd.)
- sivka (pomirja)
- peteršilj (zaradi hranil)
- 34kg kurjega gnoja na 1 kubik listja = kompost
- priprava vrtnih površin = 4m2 / 6-8 tednov / ena kura = 2 meseca / 110m2 / 24 kur)
- selekcija = peteline po približno 16ih tednih / kure, ko začnejo nesti jajca oz. pustiš, da nesejo jajca 2-3 mesece (da se dokažejo, ko jajca dosežejo polno velikost)
- rok trajanja oplojenosti je 10 dni / po selekciji počakaš 10 dni, da ne preneseš oplojenosti iz neselekcioniranih samcev
- mix semen za kurjo njivo: amarant, sončnice, buče, ajda, mak, repa, krmni ohrovt, lucerna, ogrščica, facelija, ...