Radič - Cichorium intybus

Odgovori
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Re: Radič - Cichorium intybus

Odgovor Napisal/-a muha »

So, ja in bolj grenki. Malo več česna v solati grenčino nekoliko zakrije.
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Tudi vroč krompir grenkobo precej ubije. Pa bučno olje in beli balzamični kis, ob česnu in soli....mmmmmm. :!:
brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

Glede na moje vedenje, listi vseh radičev postanejo kosmati šele sredi pomladi, malo predno poženejo steblo. Takrat so kosmati tudi mladi listi in ne samo zunanji.

Pri nas zunanje liste uporabljamo za kuhanje: z umešanimi jajci ali v rižoti. Nam je grenek okus všeč.

Z letošnjo radičevo posadko sem zadovoljna. Gre pa počasi v promet, ker je na vrtu še precej edivije, za katero se bojim, da jo bo mraz (če/ko bo) prej zdelal in ima zato prednostno mesto v solatnih skledah.
Andrej Banko
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

Pri meni pa zunanji listi Castelfranca nikoli niso bili kosmati. Ja, potem verjetno res spomladi, če bi kakšen ostal, ampak do takrat ga vedno zmanjka.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin

Moram iti preverit. Takole od daleč na uč sem imela občutek, da so kosmati. Če niso, še toliko bolje. Na vrsti za krožnik še niso, moram prej porabiti endivijo.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin

Pa res zunanji listi v tem času niso kosmati. Le bolj trdi so, primerni bolj za topel krompir ali za kuho. Eh, ja, posploševanje nikoli ni dobro. Ponovno dokaz, da se je treba o dejstvih najprej prepričati. :oops:
živa
Kraj: Žiri-NM

Odgovor Napisal/-a živa »

sedaj se malo hvalisam :oops: , prvič pridelala taka giganta. Ista greda, enak odmerek komposta, istočasno presajana.
Slika
Uporabniški avatar
muha
Site Admin

Hitro na krožnik z njima, da ju ne bo kaka "pošast" potegnila pod zemljo. :evil: Enkrat sem imela priliko v živo opazovati, kako je na tak način izginjal en velik lep regrat.
živa
Kraj: Žiri-NM

Odgovor Napisal/-a živa »

Ne upam se hvaliti, ampak 14 dni je mir pred dvema legloma, za katera upam, da sem ju iztrebila. Ker so stalni isti rovi, bodo verjetno prišli novi.
jih imam pa na drugem koncu njive in čakam, da se dovolj poredijo in pregriznejo vrvico.

V živo sta tako velika, da ju je užitek gledati. Še nikoli nisem imela takih rekorderjev. Še glavo družine sem prepričala, da je prišla pogledat oba, tako sem vesela.
Skoraj vsak dan jemo radič, motovilec, canasto (slednjo izbirčneža). Ker pol družine ne malica, pač pa kupi hitro prehrano v obliki rogljičev, sirovk..., skrbim, da popoldne vsaj nekaj beljakovinskega pojesta, zato obvezno solata poleg. In če ne sedim poleg, kdaj "ne vidijo" solate na mizi pred seboj. Takle mamo. :oops:
Odgovori