Stran 21 od 29

Objavljeno: Pe Nov 06, 2020 12:53 pm
Napisal/-a zlatko83
Pozdravljeni!
Letos sem se prvič lotil izdelave domačega jabolčnega kisa. Oprana neškropljena jabolka sem narezal, pustil tri dni v plastičnem sodu (cca 30l) in nato zalil z vodo. Prekril sem z krpo. Pred kakim mescem in pol sem vse skupaj preselil v klet (temperatura okrog 18 C). Do sedaj izgleda vse OK. Kis je že rahko kisel, vendar še ne dovolj (recimo, lahko bi ga uporabljal nerazrečenega), je moten in ima barvo limoninega soka. Jabolka so že potonila, zato obtežitev ni več potrebna. Drugače iz posode lepo diši po kisu.
Na vrhu se je naredila cca 5mm debela plast , ki je prej belkasto sive barve, precej kompaktna, sluzasta oz. žaletinasta. Ali je to "mati kisa" ali kakšna druga nadloga? Jo naj odstranim v celoti, pustim kak kos v kisu, ali pustim pri miru?

Prav tako me zanima, kdaj naj precedim kis in odstranim jabolka?
Ali lahko precejan kis shranim v RF cisterno (ne najdem pravega odgovora, eni ja, drugi ne???)

Najlepša hvala za odgovore Very Happy

Objavljeno: So Nov 07, 2020 9:45 am
Napisal/-a brbr
Sicer delam kis po malo drugačnem postopku, ker mi po tem postopku nikoli (poskusila 3x) ni uspel.

Takrat mi je bilo rečeno naj postopam takole:
tekočino precediš, ko jabolka potonejo. Nastajajoč klobuk odstraniš, se bo naredil nov. Posodo prekriješ z gazo in postaviš na topel temen prostor. Če klobuk potone, tekočino ponovno precediš, ker se dtrugače kis razkisa. Po enem letu dobiš mlad kis. Takrat ga pretočiš v steklenice in neprodušnoo zapreš. Za zrel kis pa so potrebna tri leta (tako pravijo)._________________naredimo svet lepši

Objavljeno: Ne Nov 08, 2020 12:54 pm
Napisal/-a stara postaja
Brbr, bom tebe prosila za nasvet (ker Pep kljub moji prošnji skriva svoj recept kot kača noge)!
Torej: Naredila sem kis iz drnulj po dveh fazah kot ti delaš jabolčnega. Po končanem alkoholnem vretju sem odcedila tekočino in posodo prekrila s tkanino in pustila na toplem. Lepo diši po kisu, ampak ni se naredil tisti želatinasti klobuk, kot ga poznam pri jabolčnem kisu, ampak samo tanka siva prevleka, kot birsa na vinu, če stoji odprto. Precedila sem, je kislo, ampak bolj blago.
Zaprla sem posodo in nameravala prepustiti staranju. Ko pa sem še enkrat prebrala tvoj prispevek, pa sem ugotovila, da sem se morda prenaglila. Pustiš torej ta novi kis odprt (eno leto, da dobiš mladi kis, kot praviš), ali posodo zapreš? In če dodaš močnejši kis za vzpodbudo, pustiš odprto, da se lahko odvija dalje ocetno vrenje, ali zapreš? Lepo prosim za nasvet!
p.s. goščo, ki je nastala po alk.v., ko sem tekočino odlila, sem zalila z vodo in pravtako pustila pokrito s tkanino. Danes sem dodala še, kar je ostalo po precejanju "originala", pa vidimo, kaj bo nastalo. Tudi diši po kisu, je pa bolj vodeno.
Hvala za tvoj čas in lp_________________zeleno, ki te ljubim zeleno (posebno divjo mirto)

Objavljeno: Ne Nov 08, 2020 1:45 pm
Napisal/-a brbr
Torej, po končanem alkoholnem vrenju, tekočino precedim v steklene kozarce (5L) in prekrijem z robcem.Tudi, če dodam star kis za vzpodbudo, kozarca ne zapiram, ampak prekrijem z robcem. Tkanina preprečuje dostop insektom in omogoča komunikacijo mikroorganizmov z okoljem. Pustim na toplem, mračnem/temnem prostoru. Najprej se na površini naredi taka mrena, kot jo opisuješ. Klobuk nastane šele kasneje. Po cca 3 mesecih, mreno/klobuk odstranim, tekočino, s pomočjo cevi, pretočim v drug kozarec. Pri pretakanju pazim, da ne pretočim usedline z dna kozarca. Pretočeno tekočino nato še ene dvkrat pretočim, da se dobro peni - s tem se prezrači. Potem kozarec ponovno prekrijem z robcem in pustim na toplem. Postopek pretakanja, zračenja ponovim na cca 3 mesece. Klobuk s površine vedno odstranim, ker naj bi preprečeval dostop zraka v tekočino. Vedno nastane nov močan klobuk.

Kozarce ne premikam, ker se klobuk v tem primeru rad potopi. v tem primeru ga nemudoma odstranim.

Po cca enem letu, mlad kis prelijem v steklenice in šele takrat dobro zaprem._________________naredimo svet lepši

Objavljeno: Ne Nov 08, 2020 2:31 pm
Napisal/-a pep
Nisem noben strokovnjak, toda uporabljam svež kis. V kozarec narežem nekaj jabolk, odvisno od velikosti kozarca, pustim par dni, da potemnijo, nato dodam dren, približno tretjino, zalijem z vodo in pustim naravi, da opravi svoje. Posode ne zaprem neprodušno,plini, pri vrenju, pri dostopu zraka se tako vse skisa. Po tem načinu sta delali letos dve vrtičkarki, kis že uporabljat in praviti, da je zelo dobeb, tudi jaz bom danes jedel solato z letošnjim kisom.

Objavljeno: Ne Nov 08, 2020 5:14 pm
Napisal/-a stara postaja
Lepa hvala obema!_________________zeleno, ki te ljubim zeleno (posebno divjo mirto)

Objavljeno: Ne Jan 03, 2021 3:08 pm
Napisal/-a zlatko83
Kis je za prvič kar uspel. Ni pretirano kisel, ravno prav, da ga ni potrebno rečit, niti ni oksidiral in je še lepe jabolčne barve.
Sedaj pa drugo vprašanje: kam z odpadki jabolk iz kisa? Na kompost se mi ne zdi primerno odlagat, da ne bo zakisalo zemlje. Kaj pa morda na ameriške borovnice?????

Objavljeno: Po Jan 04, 2021 1:17 am
Napisal/-a Peter
Mi odpadke od kisa damo vedno na kompost. Po moje, ko se skompostira, ne vpliva na kislost zemlje.
Tudi postano vino, ki se pokvari v starih flašah, vedno zlijem na kompost.
Če grejo mušice gor, verjetno ni strupeno. Wink

Objavljeno: Po Jan 04, 2021 5:53 am
Napisal/-a Melona
Tudi jaz dajem na komoost, če je prav, pa ne vem.

Objavljeno: Po Jan 04, 2021 11:30 am
Napisal/-a brbr
Tudi jaz vse odpadke, ki nastanejo pri izdelavi kisa odložim na kompost._________________naredimo svet lepši