Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Volna v vrtnarjenju

brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

Imela sem zaplate nepredelane volne od ostriženih ovac. Tako sem položila na zemljo eno plast volne, ćez prekrila z agrokopreno. Ker mi je bilo škoda, da bi bila površina vse leto neuporabljena, sem na to postavila gajbice z zemljo in v njih tisto leto gojila krompir (se mi zdi).

Zemljo na njivi bom kar hitro pokrila, ker je zelooo peščena in se hitro izsuši.
Če mi ne bo uspelo, bom pa raje počakala še na kakšno mokro pošiljko (upam, da pred naslednjo sušo pride še moče)._________________naredimo svet lepši
cinija1

Odgovor Napisal/-a cinija1 »

Veš Brbr, ko sva midva na njivci sadila krompir v volno in pa paradižnike in prvo leto tega početja nisem bila dovolj previdna in je kje gledala volna ven, so mi vrane vse razkopale. Če nimate vran je ok.

lp cinija_________________Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno...
Uporabniški avatar
lpmami
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

Verjetno so gajbice na volni precej pripomogle k zadušitvi plevela. Meni je skozi debelo plast volne silil. Pa še ptiči so mi jo raznašali, so jo vlekli ven iz teh celih zaplat._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
mfranc
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a mfranc »

Poklical sem firmo Soven, pa nisem nič razčistil problemov z volno. Izgleda da je res najbolj trotelziher da se podkoplje v zemljo, in to je to. Površinsko pa se uporabi njihov filc. Pa še ta bi rabil čez dodatno folijo.

Spomnil sem se na še eno varianto uporabe. Da jo za lončnice, plodovke, baziliko, dam spodaj kot regulator vlage in obenem počasno organsko gnojilo ......._________________mfranc
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

mfranc je napisal/a:
Spomnil sem se na še eno varianto uporabe. Da jo za lončnice, plodovke, baziliko, dam spodaj kot regulator vlage in obenem počasno organsko gnojilo .......

To že dolgo počnem.
tajana

Odgovor Napisal/-a tajana »

mfranc je napisal/a:

Tajana, kako pa pripraviš volno za zastirko?
Rolling Eyes

Volno kot zastirko uporabim samo v jeseni, na gredah, so prazne in spomladi ne bodo med prvimi posajene. na gredo dam najprej zastirko (travni odkos in listje), čez pa debelo plast volne. Nič jo posebej ne pripravljam. Do časa za sajenje - pozno spomladi, spodnja plast zastirke skompostira, volna pa zadržuje Vlažno gredo. Letošnja spomlad je bila izredno sušna. Kljub temu, ko sem odstranila volno, je bila zemlja spodaj rahla in vlažna. Grede ni bilo potrebno prekopavati, zadoščalo je rahlanje z nihajno motiko.

Pod plodovke in kapusnice na gredo ali v posodo pa dam vedno delno skompostirano volno, po mojih izkušnjah ta bolj zadržuje vlago kot sveža, takšna kot jo dobim po striženju ovac._________________CARPE DIEM
Uporabniški avatar
lpmami
Kontakt:

Po mojih izkušnjah je Tajanin pristop najboljši, tako glede zastirke kot glede gnojila. S tem, da če za gnojilo ni delno kompostirane volne, je dobro zalita, namočena volna v jami pred saditvijo prav tako v redu._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

Jaz sem jo eno leto dala pod krompir. Tako, svežo. Se je krompirju kar poznalo. Tam, kjer je bila spodaj volna, je bil opazno lepši in tudi pridelek je bil za 2kg večji (na dolžini 8m).

Na njivi sem jo že imela na površini okoli krompirja. Pa ni nobeden nič odnašal, ker čez poletje ptice ne gnezdijo (se mi zdi).

Spomladi pa so, na vrtu, vse ptice imele z volno tapicirana gnezda..._________________naredimo svet lepši
živa
Kraj: Žiri-NM

Odgovor Napisal/-a živa »

Letos sem jo prvič tudi jaz dobila en žakelj od dveh ovc. Dala sem jo v vsako jamico, kamor sem sadila sadike. Če bi jo dobila prej, bi dala tudi v jarke krompirju.
Še ugotoviti moram, ali volna odganja moje miši in voluharje._________________Lp, Živa
Uporabniški avatar
lpmami
Kontakt:

Živa, ne odganja, vsaj ne pri meni.
Tudi jaz sem danes dala volno v jamico vsem sadikam, nasula malo zemlje, postavila izločeno sadiko in jo obsula z uležanim kompostom iz Organka.
Naj raste! Voluhar, bramor - ššššc!!_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Odgovori