Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Čili 2015
Jah, res bogvekateri F .... .
Če pogledaš slike te sorte na Googlu, boš našel takšne papričice, kot so tule http://shrani.si/f/q/q7/IQighqF/0111.jpg moj habanero iz avgusta '13.
Seveda so tvoji "zmedenčki" vseeno užitni, vprašanje, kam so šli skovili, gor ali dol. Če te prostor za vzgojo ne muči, jih pelji naprej,
poskusi pa seme vzeti iz ploda, čimbolj podobnega staršem F1.
Po moje je na tretji sliki, drugi z leve spodaj, še najbolj podoben pravemu ...
Če bo F7 enak po obliki kot F1, z enakimi skovili in okusom, boš dobil dehibridizirano, več ali manj stabilno sorto ... .
Mene je tudi vedno zanimalo igračkanje s semeni (ko se človek malo igra bogeca ) ampak zaradi prostora tega ne počnem, semena vedno kupujem nova,
ne morem si privoščiti presenečenj z nepričakovano sorto .
Bom pogledal, če imam še slučajno kakšno original seme.
LP_________________mfrancNazadnje urejal/a mfranc 12 Jan 2015 17:19; skupaj popravljeno 1 krat
Če pogledaš slike te sorte na Googlu, boš našel takšne papričice, kot so tule http://shrani.si/f/q/q7/IQighqF/0111.jpg moj habanero iz avgusta '13.
Seveda so tvoji "zmedenčki" vseeno užitni, vprašanje, kam so šli skovili, gor ali dol. Če te prostor za vzgojo ne muči, jih pelji naprej,
poskusi pa seme vzeti iz ploda, čimbolj podobnega staršem F1.
Po moje je na tretji sliki, drugi z leve spodaj, še najbolj podoben pravemu ...
Če bo F7 enak po obliki kot F1, z enakimi skovili in okusom, boš dobil dehibridizirano, več ali manj stabilno sorto ... .
Mene je tudi vedno zanimalo igračkanje s semeni (ko se človek malo igra bogeca ) ampak zaradi prostora tega ne počnem, semena vedno kupujem nova,
ne morem si privoščiti presenečenj z nepričakovano sorto .
Bom pogledal, če imam še slučajno kakšno original seme.
LP_________________mfrancNazadnje urejal/a mfranc 12 Jan 2015 17:19; skupaj popravljeno 1 krat
Zelenc je napisal/a: |
Lahko prosim koga, da mi na kmečki način razloži pojme F1, F2.., hibrid in čista sorta? |
Evo, moja laična razlaga:
Križanec ali hibrid F1 je potomec dveh različnih sort. Če ti je ta sorta všeč, da si jo pripravljen dehibridizirati, se pravi, iz nje vzgojiti stabilno, čisto sorto, rabiš veliko let in nekaj prostora za sadike.
Prvo leto pobereš semena hibrida F1 in jih poseješ. Zrasle bodo rastline z različnimi plodovi. Izbereš tisto, katere plod je najbolj podoben hibridu F1 iz prejšnjega leta, pobereš njegova semena in jih označiš z F2. Naslednje leto spet poseješ in spet shraniš semena iz ploda, ki je najbolj podoben željeni sort. Semena označiš z F3 in tako dalje vsako leto, da prideš do F7, ki bi morala že biti stabilna sorta in njeni potomci bodo vsako naslednje leto enaki.
A ima še kdo take težave z ušmi ali karkoli so že te male živalce na čilijih, ki jih poskušam prezimiti? Verjetno je problem, ker so preveč na toplem - v dnevni sobi. Občasno špricam s Pietrinom, da je bolje za nekaj dni, potem pa spet....vse polno golazni.
Upam, da mi uspe prezimiti (vsaj Trinidad Sscorpion Butch T)
Upam, da mi uspe prezimiti (vsaj Trinidad Sscorpion Butch T)