Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Paradižnik 2016
O, Poezija, lepo, da si se lotila tudi paradižnikov. Za pikiranje so tvoji sejančki dovolj veliki, še posebej zato, ker so na gosto posejani. Priporočam ti, da jih po pikiranju kak dan ali dva pustiš v dnevni sobi, potem jih pa prestavi na hladneje. Ven jih pa dajaj postopoma. Prvi dan za kakšno uro, potem pa vsak dan dlje.
Hvala, rabila sem takojšen nasvet iz prve roke. Saj se bom počasi lotila še kaj in ne samo paradižnikov. Saj imam vsa leta tudi zelenjavni vrt a vedno več časa bom posvečala sajenju svojih sadik in se osredotočala tudi na kvalitetno bio seme, najraje starejših sort._________________Usmerimo se k soncu in sence bodo ostale za nami.
Poezija je napisal/a: |
Ali naj jih po pikiranju pustim pod stekleno zaprto teraso, kjer ni ogrevanja? Kdaj jih lahko nesem ven? Tako je to, če nekaj delaš prvič. |
Jaz imam vsako leto takšno gužvo, imam samo eno okno na južni strani.
Na zaprti terasi jih zakrij z vrtno kopreno, da jih sonce ne ožge.
Do kličnih listkov jih zasuj z zemljo.
Poezija živio, drugič to paradižnikovo gostoto prej razredči, pusti približno toliko sadik koliko rabiš od vsake sorte pa kakšno rezervo. vmes malo zasuješ z zemljo, okoli rastlicic na rahlo potlačiš, zaliješ in daš ven v polsenco. zvečer daš na tvoj balkon, lahko jih prekriješ s kopreno. po dveh dneh pa na sonce za nekaj ur. če je oblačno nevarnost sončnega ožiga ni, in če je jugo ali burja ( samo za vednost: pri močni burji se zrak, tudi če je sonce ohladi tudi za 10stopC). torej, če vse to upoštevaš in ravnaš po občutku ...
jaz bi sedaj po presajanju, ne dala v toplo sobo rastline ampak tam na tvojo teraso in enako kot sem gor opisala utrjevala. mislim si, zakaj bi rastline doživele dva šoka: 1. pravijo, da je koristen šok - presajanje (zaradi korenin), 2. zakaj iz terase presajene postavljati v toplo sobo pa čez nekaj dni spet na teraso. tem. bo vsaki dan višja in se bodo tudi lepo utrdile, saj po presajanju itak nekaj dni ne rastejo. a lepo utrjeni bodo počasi zrasli v temnozelene čokate rastline, a to je tudi namen vzgoje.
pri vzgoji paradižnika sem ugotovla, da velikost rastlina kaj hitro uravna ko ima vse pogoje oz. ko je v zemlji. lpvoda_________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
jaz bi sedaj po presajanju, ne dala v toplo sobo rastline ampak tam na tvojo teraso in enako kot sem gor opisala utrjevala. mislim si, zakaj bi rastline doživele dva šoka: 1. pravijo, da je koristen šok - presajanje (zaradi korenin), 2. zakaj iz terase presajene postavljati v toplo sobo pa čez nekaj dni spet na teraso. tem. bo vsaki dan višja in se bodo tudi lepo utrdile, saj po presajanju itak nekaj dni ne rastejo. a lepo utrjeni bodo počasi zrasli v temnozelene čokate rastline, a to je tudi namen vzgoje.
pri vzgoji paradižnika sem ugotovla, da velikost rastlina kaj hitro uravna ko ima vse pogoje oz. ko je v zemlji. lpvoda_________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
Ja hvala vsem. Saj sedaj že več razumem. Imela jih bom pod to stekleno teraso, ki je na severno-vzhodni strani, ne bo ožiga, pa tudi hladu ni, da bi bilo prehladno. Ne ne bom jih več matrala v dnevni sobi, brez skrbi.
Vas bom pa pocukala za rokav, ko bo treba redčit tiste vršičke, a vse ob svojem času.
Ja Melona, vidiš ne, kako ta semena kalijo. Res sem navajena na manjši izplen z drugimi vrstami sejancev ._________________Usmerimo se k soncu in sence bodo ostale za nami.
Vas bom pa pocukala za rokav, ko bo treba redčit tiste vršičke, a vse ob svojem času.
Ja Melona, vidiš ne, kako ta semena kalijo. Res sem navajena na manjši izplen z drugimi vrstami sejancev ._________________Usmerimo se k soncu in sence bodo ostale za nami.
O mi smo pa prve sadike, naše vzreje že posadili v vrti, zdaj čakam še moje "grapole" da nekoliko zrasejo in gredo tudi oni.
Nekje sem slišal, da se lahko te divjake ki rasejo med vejami paradižnikov, ki jih ponavadi čistimo, konec sezone preden se izkoplje rastline lahko potrže te divjake in se jih poseje v zemljo, tej med zimo naredijo korenine in postanejo samostojna rastlina in bojda so zelo čvrste in kvalitetne rastline? Izkušnje kdo?
Nekje sem slišal, da se lahko te divjake ki rasejo med vejami paradižnikov, ki jih ponavadi čistimo, konec sezone preden se izkoplje rastline lahko potrže te divjake in se jih poseje v zemljo, tej med zimo naredijo korenine in postanejo samostojna rastlina in bojda so zelo čvrste in kvalitetne rastline? Izkušnje kdo?
thag je napisal/a: |
O mi smo pa prve sadike, naše vzreje že posadili v vrti, |
Domnevam, da je ta vrt na Primorskem ali na Obali?
"Divjaki", kot si jih poimenoval, ali strokovno zalistniki kot potaknjenci se izjemno hitro in z lahkoto ukoreninijo. Jeseni jih je smiselno potikati le, če imaš primeren prostor za prezimovanje in poskrbiš za ustrezno toploto ter dosvetljevanje v kratkih zimskih dneh.
thag, dodaj lokacijo v svoj profil. Tako se bo veliko lažje pogovarjati, pa tudi drugi bodo razumeli zakaj kakšno reč počneš veliko bolj zgodaj kot večina nas, ki smo na "celini".
Če sprašuješ za zalistnike paradižnika, potem je bolje jih dati v vodo in v senco, da poženejo korenine. V zemlji jim bo na začetku presuho in bodo težko preživeli.
Če sprašuješ za zalistnike paradižnika, potem je bolje jih dati v vodo in v senco, da poženejo korenine. V zemlji jim bo na začetku presuho in bodo težko preživeli.