Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Bob - Vicia faba

cinija1

Odgovor Napisal/-a cinija1 »

Ja Melona vemo kako to gre. Tudi jaz sem ga dala v zemljo in moja dva zrna ne bosta tako hitro ven, ker ju nisem namočila.

SPOROČAM pa, da sem uspela dobiti staro sorto boba. Gospa s hribov ga je zrihtala. Sem zelo vesela.
lp cinija_________________Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno...
Uporabniški avatar
Melona
Kraj: Litija

Odgovor Napisal/-a Melona »

No, zdaj me pa firbec matra, zakaj si iskala prav to sorto. Ti je zaradi česa še posebno všeč ali želiš pač ohraniti sorto? Slutim, da imaš nekaj za bregom Wink .
cinija1

Ti ti ti, kdaj pa imam jaz kaj za bregom? da premislim pomežik

Saj še ne vem, če bo ta bob takšen. Če bo, je bil ta bolj nizek, kratki stroki in prav tako po nekaj bobekov not, kot v tistih dolgih in imaš občute glede na dolžino stroka, da so prazni.
pa lp cinija_________________Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno...
brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

Cinja 1, ali ti potem ne prihranim kakšne sadike tega mojega (Vodenkinega), ki sem ti ga obljubila? Posajemega imam v cvetličnih koritih, v topli gredi in so že velike rastlinice, godne za presaditev na prosto._________________naredimo svet lepši
cinija1

Lepo prosim Brbr, kar prišparaj, bom primerjala in če mi bo dober, si bom prišparala seme. Hvala ti.
lp cinija_________________Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno...
Aye-Aye

Odgovor Napisal/-a Aye-Aye »

Melona, upam da ti uspe. Meni je sicer nekaj naredil lani, a tudi slučajno ni bil več tako lep in popisan. Vse črte so se zgubile, tako da sem verjetno že skrižanega dobila, ali pa rabi za te odtise še kaj drugega. Sem pa dobila direktno s Peruja jeseni vrečico podobnega, morda pa le uspe. Smile

brbr

Vodenkin "dalmatinski grah", ki naj bi bil v resnici bob je zacvetel.
Je pa kar se da čuden - rastlina spominja na nageljne, cvet pa ima obliko graha. Tako nisem več prepričana, da je bob, čeprav je oblika semen taka kot majhni bobi.

Cinjia 1, ko dozori, dobiš seme - sadiko sem pozabila prihraniti Embarassed_________________naredimo svet lepši
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Hm, mislim, da sem izbrskala, kaj to v resnici je. Lathyrus sativus, navadni grahor, verjetno malo udomačena sorta.
brbr

Bravo, Metuljc in hvala. No, tudi ta bo prišel prav._________________naredimo svet lepši
Ivčk

Odgovor Napisal/-a Ivčk »

Hrvaško je to jari grah oz. sikirica in tam velja za eno najbolj zdravih stročnic, celo superhrana, ki se prodaja po visoki ceni.
Mene to niti ne čudi, ker sem ga sadila dve leti nazaj na precej veliki gredi, uspela pa sem pridelati komaj 100g semen. Zelo malo rodi, v vsakem stroku so le po 2-3 zrna.

Okus kuhanega zrnja podoben leči, le da je nekoliko 'gostejša' in trša tekstura. Prijetno.
Ne sme se jesti v velikih količinah (le občasno kot dodatek), ker lahko povzroči bolezen latirizem. Pač ljudje ne prebavljamo vsega._________________Instagram profil: @iva.grasa.ig
Dostop do spletne ankete:
https://forms.gle/S3bLBtqhbhK1q6M6A
Odgovori