Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Fižol

Odgovori
cinija1

Odgovor Napisal/-a cinija1 »

Ojla Živa
Nekaj bi te prosila. Jaz primerjam moj fižol s tvojo tabelo, pa se ne morem ravno odločit kam bi spadal. Prosim za pomoč. Fižol je takle:
.
Fižol je bolj kot ne okrogel, mislim strok. Sem ga dala kuhat zraven drugega stročjega in je res dober. Samo tri sem skuhala. Posadila pet fižolčkov, ven sta prišla dva, tako da sem morala to prišparat za seme.
Hvala za odgovor in lepo pozdrav. Ja, je visok in tudi kar zelo visok0 zdraste.
lp_________________Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno...
brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

Lepa Kata, če si mislila mojo tabelo, potem povem, da mislim, da tvojega fižola ni na njej. Daj naslednje leto fotografiraj še njegov cvet in zberi še kakšne druge podatke (teža zrnja, kakšni so sveži stroki,...)_________________naredimo svet lepši
brbr

Na zadnjem srečanju sva se z Muho menili o tem, kako se fižolova zrnja s starostjo spremijajo.
Moje opažanje je, da s starostjo vsi fižoli nekako porjavijo in lahko izgledajo kot povsem druga sorta...
Tako se mi je zgodilo, da sem od ene gospe dobila par fižolčkov ene stare sorte, ki naj bi bila zelooo dobra. Z vso skrbnostjo sem fižolčke posadila, a prvo leto ni vzklilo nobeno zrno. Naslednje leto mi je gospa ponovno darovala nekaj semen od katerih je vzklilo eno zrno in obrodilo nekaj strokov. Ko sem iz strokov izluščila zrnje, pa sem ugotovila, da je ta poseben fižol sorta Sivi cipro - Piskrčki, le, da je bilo seme tako staro, da je povsem spremenilo barvo in velikost in sem mislila, da gre za drugo sorto...

V ilustracijo prilagam fotografijo treh generacij nizkega fižola št.5 brbr

Sliko je upravitelj spletnega shranjevalnika Slikomat pobrisal in nadomestil z brezveznim reklamnim panojem, ki sem ga odstranila - uredila muha
Na vrhu je letnik 2012, spodaj levo 22013, in desno 2014

in pa starega in mladega Piskrčka

Sliko je upravitelj spletnega shranjevalnika Slikomat pobrisal in nadomestil z brezveznim reklamnim panojem, ki sem ga odstranila - uredila muha_________________naredimo svet lepši
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

brbr, hvala za fotografije. Če se ne motim, si v pogovoru omenila, da sčasoma izgubijo tudi nekaj leska. Čedalje teže mi bodo prodali star fižol Wink Laughing .
cinija1

Brbr, če bom živa in zdrava imam namen to storit. Še sedaj ko so res suhi zrni. so veliki. Če bo kakšno srečanje, ga prinesem s sabo. Je stročje zelo dobro. Ti pa lahko ga dam za eno preklo.
lp cinija_________________Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno...
brbr

Ja, Muha, res s starostjo lesk bledi, čeprav je pa tudi res, da se vse sorte ne svetijo tudi, ko je zrnje še sveže. Nakup fižola zna biti kar loterija, ker ne moreš primerjati barve, leska,.. razen, če sorto fižola poznaš in veš, kako izgleda svež.

Cinija, pa se res priporočam za ene par telih tvojih fižolov, če jih lahko pogrešiš, prosim._________________naredimo svet lepši
Uporabniški avatar
Melona
Kraj: Litija

Odgovor Napisal/-a Melona »

Ima kdo izkušnjo z nizkim rumenim ploščatim fižolom Semenarne Ljubljana? Kakšen se vam zdi?

http://www.semenarna.si/podrobnosti-artikla-strocnice/category/nizek-fizol/article/fizol-nizek-rumen-rumeni-ploscat-ploscati-phaseolus-vulgaris
tajana

Odgovor Napisal/-a tajana »

Lani sem prvic sadila ta fizol. Je zelo roden, ima ploscate zelo mesnate stroke. Naredi kosate grme, zato zadoscata po dve zrni na grm. Meni je bil eden najboljsih ploscatih strocjih fizolov. Sigurno ga letos ponovno sadim._________________CARPE DIEM
Uporabniški avatar
Melona
Kraj: Litija

Odgovor Napisal/-a Melona »

O, hvala, Tajana! Bi dala po štiri zrna, če mi ne bi povedala.
cinija1

Oj Melona pozdravljena
Jaz sem že pred leti imela tega nizkega, rumenega. Pa tudi zelen je bil ploščat in nizek. Vendar mi ni bil všeč, ker ga je bilo premalo, pa prebujne rasti je in rado ga je vrglo . Raje posadim kolnatga. Vseeno pa sadim kar dosti nizkega Bergolda in pa Anellino di Trento. Tega sadim spomladi in pa po zgodnjem krompirju. Mi je zelo okusen in dobro obrodi. Stroki so rahko pisani.
Kaj pa kaj grmiček? Bo že cvetel? Pri meni so trije cvetki se danes odprli. Mislim, da bo kar kmalu v polnem cvetju.
lp cinija_________________Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno...
Odgovori