Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Paradižnik 2022

Odgovori
Tonček

Odgovor Napisal/-a Tonček »

Najboljše je obesit prozorne lepljive plošče, da ne grejo čmrlji gor, ki imajo radi rumeno. Obstajajo pa tudi feromonske vabe, ki se dajo v papirnato hišico s feromonsko vabo. Proizvod Pherobank iz NL. https://www.pherobank.com/
Andrej Banko
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

Znal bi pomagat Lepinox Plus.
Biotični insekticid.
Brez karence ( in izkaznice ).
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin
Kraj: Prekmurje

Odgovor Napisal/-a crtj »

To bi moral biti 900-gramski iz Minusinska ... hočemo denar nazaj

mravlja

Odgovor Napisal/-a mravlja »

Lahko dobiš. Rublje. "Gnar je gnar." Very Happy

Lep komad, malo se vidi takih.
mfranc
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a mfranc »

Pišuka, od vaših paradižnikov me bo še fršlok zadel Very Happy .

Po kosilu sem imel namen vas tule vprašati, ali je še kak revež kot jaz, brez zrelih paradižnikov. Pa nisem našel časa.
Ob sončnem zahodu pa sem se pokorajžil in šel na vrtno kontrolo. No ja, ko strela z jasnega tole ni bilo, Malakhitovaya Shkatulka je že dopoldan nakazovala da se barva, ampak proti večeru je bila že zrela, skoraj preveč! Mehka na otip, me zanima kakšen bo plod zjutraj, ohlajen. Je pa takoj za pojesti, ta sorta ni ravno "ozimniška" Laughing .

Res trenutno še ni noben drug popolnoma zrel, ampak drugi teden bo tudi uradno začetek sezone .... prenos-a
Wink

Ta drobni zraven, na levi, je sorta Sibirskiy Malakhit

011-4_________________mfranc
Danilo

Odgovor Napisal/-a Danilo »

Sibirskiy Malakhit sem dve leti preizkušal v upanju, da se bo po okusnosti približal Malakhitovayi Schkatulki. Vsaj pri meni mu to ni uspelo, Prosim, da v sezoni še kaj sporočiš o okusu.
mfranc
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a mfranc »

Danilo, vidim, da ti noče priti do srca Wink . Si bom letos bolj pozorno beležil vse okrog te sorte.

V grobem pa:

- z njim sem bil v štartu toliko zadovoljen, da sem nehal prebirati vedno nove sorte. Vsaj deset jih je bilo, od drobnih do zelo debelih.
Lahko bi obrnil celo takole; dosti imam probavanja, vsaka sorta ima pluse in minuse. Ostanem pri tem, kar trenutno gojim .... Rolling Eyes

- v resnici niti ni kiselkast, je kar primerno tudi sladek; mora pa dobro dozoreti.

- je pa ta sorta občutljiva na vzgojne pogoje. Izgleda, da ne mara preveč vode in gnojil. To omenjam zato, ker je na koncu sezone prav delikatesni, takrat jih ne gnojim več in ne zalivam. Je med zadnjimi na vrtu. Sicer vsem paradižnikom pade okus z gnojenjem in zalivanjem, tale pa malo bolj zoprn, kar se tega tiče.

- mi je pa tudi komplementaren z Škatlico. Okus ne tako odličen, ampak pri Shkatulki je čas ko je okusna zelo kratek, zelo hitro postane premehka, zdrizasta._________________mfranc
živa
Kraj: Žiri-NM

Odgovor Napisal/-a živa »

dANILO, poznam to težavo. Affirm je kontaktni insekticid, boljši je Mospilan.
Na rumene plošče tudi ne gredo čmrlji. Sem vse to imela, ko sem se hotela naravno znebiti vseh možnih gosenic na papriki. Kapljica v morje, nič učinka._________________Lp, Živa
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin
Kraj: Prekmurje

Odgovor Napisal/-a crtj »

Barvni žur - Copper river, AAA Sweet solano, Gary o'Sena.

Ja, to pomeni, da so tardeči dejansko tačrni. (Ja, ne vleč politike v forum, pardon Smile

Tonček

Odgovor Napisal/-a Tonček »

živa je napisal/a:
dANILO, poznam to težavo. Affirm je kontaktni insekticid, boljši je Mospilan.
Na rumene plošče tudi ne gredo čmrlji. Sem vse to imela, ko sem se hotela naravno znebiti vseh možnih gosenic na papriki. Kapljica v morje, nič učinka.

Tudi Mospilan je kontaktni insekticid. Celo sistemični je!

http://spletni2.furs.gov.si/FFS/REGSR/Dokumenti/Doc_3_MOSPILAN20SG.pdf
Odgovori