Paradižnik 2024

Odgovori
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin
Kraj: Prekmurje

Odgovor Napisal/-a crtj »

Muha, sem pisal prodajalcem (Cultive ta Rue) in rekel, da sem sicer zelo vesel rezultata, vendar da nimam pojma, a je res to ta sorta, pa če imajo kakšne ideje glede tega Smile
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin
Kraj: Prekmurje

Odgovor Napisal/-a crtj »

Grgr, definitivno je večja verjetnost za črne vrhove v loncih (pri meni vrečah), tudi po mojem opažanju. Povezal sem s tem, da je neprimerno večje nihanje vlage, ima pa seveda logiko tudi tvoje s temperaturo. No, pa seveda to dvoje ni ravno nepovezano.

Vsekakor se je v taki situaicji za izogibat sortam, ki vemo da so nagnjene k temu -- vse kar je srčastega, potem letos ugotovljena Earliana, pa gotovo jih je še.
platar

Odgovor Napisal/-a platar »

lpmami
Ja sedaj ga pa že je dovolj za najesti do sitega oziroma ga ratuje preveč, da bi ga uspeli pokonzumirati sproti. Je pa sedaj res najboljši čas ko vse dozoreva od melancanov paprike čebule in česna mlada zelenjava je res super.
muha
Poslikava mize pa je delo lokalnega mojstra izdelal pa jo je oče. Cool

Črtj
Res mesnat in velik ampak tudi meni oblika ne deluje ravno kot Homestead sicer ga še nisem gojil bil pa je že v ožjem izboru.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

V loncu oz. koritu dobro delajo edinole sorte, ki so temu izrecno namenjene t.i. "balkončkarji". Ti se pod težo plodov povesijo in dodobra senčijo korita. Moja imajo še vodno rezervo, da tudi nihanja v vlagi ni prevelikega. Vse ostalo je pri meni vodilo v odločitev:
lonci so samo za paprike. Te mi v njih bolje delajo, kot na vrtu. Čez najhujšo vročino imam lonce (temnosive) zasenčene proti južni strani.
brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

Danes sem nabrala prve plodove dozorele na vrtu (sorta Sanka). Za vkuhavat še ne bo, a zaenkrat dobro kaže. Paradižniki so trenutno zdravi (pri junujskem napadu plesni sem jih dvakrat poškropila s Cupravinom in je pomagalo) in izgledajo zadovoljni. Na cca 14 dni jih poškropim enkrat z algami, enkrat s Foliomaxom, vmes pa tudi s kefirjem.

_________________naredimo svet lepši
GrGr
Kraj: Občina D.Toplice

Odgovor Napisal/-a GrGr »

Muha, naceloma DA, a datljevci in cesnjevci mi v njih krasno rasrejo in obilno obrodijo ze leta. Datljevce imam letos spet speljane s terase skozi reže lesenega balkona. Ze zdaj imajo 3m, do oktobra bodo zrasli se ufff! Na temnosiv macesnov balkon na juzni strani hise sonce žge cel dan kot v finski savni, a jih ocitno ne moti sploh.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Aha, ja, saj končno so drobnoplodni, enako kot balkončkarji. Očitno so ti precej bolj prilagodljivi od debeloplodnih.
Andrej Banko
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

Kot zanimivost: Zadnjič je neurje pometalo dol nekaj zelenih plodov, predvsem datljastih.
Se mi jih ni dalo pobirat. Sem si mislil, naj zgnije ... pa so v enem tednu dozoreli na tleh ! Rolling Eyes
K8

Odgovor Napisal/-a K8 »

Pozdravljeni, mi lahko poveste kako se vi spopadate z gosenicami, ki vrtajo luknje v plodove paradižnika, paprike in čilijev? Sploh obstaja kakšna naravna rešitev? Danes mi je celo uspelo ujet eno gosenico, ki se je mastila s steblom paradižnika, ampak vseh ne morem ujet, drekcev na listih pa polno. Obupala bom Sad Ali drugi nimate teh problemov, mogoče kakšna dobra preventiva za prihodnje leto? Hvala!
Andrej Banko
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

Agree ali pa Lepinox Plus - Bacillus Thuringiensis
Odgovori