Delavnica bokašija - biogena
- Lpmami
- Prispevkov: 8507
- Pridružen: Sr Jul 17, 2013 2:00 am
- Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
- Kontakt:
-
- Prispevkov: 3103
- Pridružen: Po Jun 23, 2014 2:00 am
kate je napisal/a: |
Kaj pa je to bokaši? |
Bokashi so fermentirani kuhinjski in ostali bio odpadki (lahko tudi odvečno zelenje iz vrta ali sadovnjaka).
Na kratko je proces takšen: kuhinjske odpadke obdelamo s posipom, v katerem so aktivni mikroorganizmi, ki jih notranje razgradijo. S tem pospešijo njihov razkroj; ko je proces fermentacije končan, jih zakopljemo v zemljo ali dodamo na kompost, kjer jih tamkajšnji MO hitro dokončno razgradijo - po 14 dnevih se že lahko sadi/seje. Tekočino, ki nastaja med fermentacijo lahko uporabimo na več načinov - več si lahko pogledaš na spodnjih linkih.
Ljudje smo šašavi: najprej plačujemo, da nam odpeljejo "odpadke", potem pa plačujemo za gnojila/hranila/kompost, ki so jih izdelali (tudi) iz naših "odpadkov"
Za začetek SLO stran: http://www.organko.si/
Potem pa še ena angleška: http://www.prokashi.com/faq/
Za video prikaz pa so zadnji 3 posnetki tukaj: http://www.prokashi.com/videos/
... verjetno pa jih je tudi na youtube vse polno če pri iskanju uporabiš angleško besedo "bokashi"
-
- Prispevkov: 367
- Pridružen: Po Jun 24, 2013 2:00 am
figula je napisal/a: | ||
Bokashi so fermentirani kuhinjski in ostali bio odpadki ... |
Figula, verjetno s v "vnemi" prehitevala za razlago. Bokaši niso fermentirani kuhinjski in ostali bio odpadki.
Bokaši je posip s katerim posipamo te kuhinjske in ostale bio odpadke da fermentirajo.
-
- Prispevkov: 1741
- Pridružen: Pe Maj 31, 2013 2:00 am
Vidim, da vas je že kar nekaj, ki bi mešali. Na srečanju se ne bi šla delavnice. Morda organiziramo kasneje. Lahko pa tudi kdo drug prevzame in naredi delavnico.
Pravzaprav glede na to , da smo začeli eksperimentirat z domačimi zvarki in drobnoživkami. Meni se je naprimer odlično obnesla listavka in otrobi z melaso. Bi si pravzaprav želela, da tako tudi nadaljujemo in povabila Zufa, tudi figulo v skupno ustvarjanje, delavnico bokašija in drugih zvarkov iz domačih drobnoživk in sestavin. Bi to šlo?
Če ne pa moram v lov za ono boljšo varianto drobnoživk čez lužo., kar bo pa verjetno trajalo.
Pravzaprav glede na to , da smo začeli eksperimentirat z domačimi zvarki in drobnoživkami. Meni se je naprimer odlično obnesla listavka in otrobi z melaso. Bi si pravzaprav želela, da tako tudi nadaljujemo in povabila Zufa, tudi figulo v skupno ustvarjanje, delavnico bokašija in drugih zvarkov iz domačih drobnoživk in sestavin. Bi to šlo?
Če ne pa moram v lov za ono boljšo varianto drobnoživk čez lužo., kar bo pa verjetno trajalo.
-
- Prispevkov: 3103
- Pridružen: Po Jun 23, 2014 2:00 am
rukola, meni je vseeno ali je kaša ali kasha .
Zame je bokaši enovit proces in eno brez drugega ne gre. Da bi človek govoril posebej o bokaši posipu in bokaši fermentiranju in bokaši kompostiranju in bokaši posodi in .... eh, daj no ...
Tole je uradna definicija: Bokashi is a Japanese word for "Fermented Organic Matter."
Torej - bokaši je tisto, kar se je že sfermentiralo - da pa je takšno postalo, je potreben posip.
Aye-Aye, jaz bi takole generalno rekla, da se je iz KNF Zuf bolj posvetil zemlji, jaz pa rastlinam, a ne? Še zdaleč pa nisem neki stručko, po nekaj pripravkih ravno toliko vem - da nič ne vem .
Me pa to zanima in bi se z veseljem pogovarjala in ustvarjala.
Zame je bokaši enovit proces in eno brez drugega ne gre. Da bi človek govoril posebej o bokaši posipu in bokaši fermentiranju in bokaši kompostiranju in bokaši posodi in .... eh, daj no ...
Tole je uradna definicija: Bokashi is a Japanese word for "Fermented Organic Matter."
Torej - bokaši je tisto, kar se je že sfermentiralo - da pa je takšno postalo, je potreben posip.
Aye-Aye, jaz bi takole generalno rekla, da se je iz KNF Zuf bolj posvetil zemlji, jaz pa rastlinam, a ne? Še zdaleč pa nisem neki stručko, po nekaj pripravkih ravno toliko vem - da nič ne vem .
Me pa to zanima in bi se z veseljem pogovarjala in ustvarjala.