Stran 22 od 23
Objavljeno: So Sep 06, 2014 12:19 pm
Napisal/-a Plamenka
Tudi jaz sem za to, da bi spet imeli delavnico ali pa vsaj skupinski nakup sestavin.
Objavljeno: So Sep 06, 2014 4:47 pm
Napisal/-a Lpmami
Mene tudi zanima kakšna delavnica. Če bo / Ko bo, se pridružim._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Objavljeno: So Sep 06, 2014 11:37 pm
Napisal/-a kate
Kaj pa je to bokaši?
Objavljeno: Pe Sep 12, 2014 11:36 pm
Napisal/-a Irena
Bomo letos še kaj namešale?
Irena
Objavljeno: So Sep 13, 2014 12:32 am
Napisal/-a Optimist
Irena je napisal/a: |
Bomo letos še kaj namešale?
Irena |
_________________Več jih posadiš, več jih ostane za tabo....
Objavljeno: So Sep 13, 2014 1:17 am
Napisal/-a figula
kate je napisal/a: |
Kaj pa je to bokaši? |
Bokashi so fermentirani kuhinjski in ostali bio odpadki (lahko tudi odvečno zelenje iz vrta ali sadovnjaka).
Na kratko je proces takšen: kuhinjske odpadke obdelamo s posipom, v katerem so aktivni mikroorganizmi, ki jih notranje razgradijo. S tem pospešijo njihov razkroj; ko je proces fermentacije končan, jih zakopljemo v zemljo ali dodamo na kompost, kjer jih tamkajšnji MO hitro dokončno razgradijo - po 14 dnevih se že lahko sadi/seje. Tekočino, ki nastaja med fermentacijo lahko uporabimo na več načinov - več si lahko pogledaš na spodnjih linkih.
Ljudje smo šašavi: najprej plačujemo, da nam odpeljejo "odpadke", potem pa plačujemo za gnojila/hranila/kompost, ki so jih izdelali (tudi) iz naših "odpadkov"
Za začetek SLO stran: http://www.organko.si/
Potem pa še ena angleška: http://www.prokashi.com/faq/
Za video prikaz pa so zadnji 3 posnetki tukaj: http://www.prokashi.com/videos/
... verjetno pa jih je tudi na youtube vse polno če pri iskanju uporabiš angleško besedo "bokashi"
Objavljeno: Po Sep 15, 2014 1:34 pm
Napisal/-a rukola
figula je napisal/a: |
kate je napisal/a: | Kaj pa je to bokaši? |
Bokashi so fermentirani kuhinjski in ostali bio odpadki ... |
Figula, verjetno s v "vnemi" prehitevala za razlago. Bokaši niso fermentirani kuhinjski in ostali bio odpadki.
Bokaši je posip s katerim posipamo te kuhinjske in ostale bio odpadke da fermentirajo.
Objavljeno: Po Sep 15, 2014 2:43 pm
Napisal/-a Aye-Aye
Vidim, da vas je že kar nekaj, ki bi mešali. Na srečanju se ne bi šla delavnice. Morda organiziramo kasneje. Lahko pa tudi kdo drug prevzame in naredi delavnico.
Pravzaprav glede na to , da smo začeli eksperimentirat z domačimi zvarki in drobnoživkami. Meni se je naprimer odlično obnesla listavka in otrobi z melaso. Bi si pravzaprav želela, da tako tudi nadaljujemo in povabila Zufa, tudi figulo v skupno ustvarjanje, delavnico bokašija in drugih zvarkov iz domačih drobnoživk in sestavin. Bi to šlo?
Če ne pa moram v lov za ono boljšo varianto drobnoživk čez lužo., kar bo pa verjetno trajalo.
Objavljeno: Po Sep 15, 2014 3:11 pm
Napisal/-a Plamenka
Jaz sem za tako ali drugačno delavnico, samo da bo. Če ne pa vsaj za skupni nakup sestavin.
Objavljeno: Po Sep 15, 2014 3:20 pm
Napisal/-a figula
rukola, meni je vseeno ali je kaša ali kasha .
Zame je bokaši enovit proces in eno brez drugega ne gre. Da bi človek govoril posebej o bokaši posipu in bokaši fermentiranju in bokaši kompostiranju in bokaši posodi in .... eh, daj no ...
Tole je uradna definicija: Bokashi is a Japanese word for "Fermented Organic Matter."
Torej - bokaši je tisto, kar se je že sfermentiralo - da pa je takšno postalo, je potreben posip.
Aye-Aye, jaz bi takole generalno rekla, da se je iz KNF Zuf bolj posvetil zemlji, jaz pa rastlinam, a ne? Še zdaleč pa nisem neki stručko, po nekaj pripravkih ravno toliko vem - da nič ne vem .
Me pa to zanima in bi se z veseljem pogovarjala in ustvarjala.