Stran 22 od 29
Objavljeno: So Jan 16, 2021 7:43 pm
Napisal/-a Jože
Za pospešitev kisanja sem zasledil dve metodi: da se doda malo starega kisa iz preteklih let ali pa da se prenese želatinasti klobuk iz starega kisa kdor ga ima. Če se prenese klobuk, kako to narediti da ta ne potone. Ali je dovolj le košček klobuka? Ima kdo izkušnje s tem ?
Objavljeno: Po Jan 18, 2021 11:37 am
Napisal/-a brbr
Po navadi dodam kozarec starega kisa. Enkrat sem dodala star klobuk in je potonil, zato sem ga raje odstranila... Ali je bilo prav ali ne, ne vem.
Eni pravijo, da ni nič hudega, če klobuk med nastajanjem kisa potone, spet drugi, da je potopljen klobuk potrebno čimprej odtraniti sicer se kis razkisa. To se je zgodilo tudi pri meni, ko ga enkrat nisem odstranila._________________naredimo svet lepši
Objavljeno: Po Jan 18, 2021 12:08 pm
Napisal/-a Jože
Ja imaš prav, raje bom dodal malo starega kisa, kot da tvegam. Po štirih mesecih sem pretočil in odstranil mreno, zdej pa upam da bo naredil debel klobuk.
Kako pa je s shranjevanjem kisa po enem letu? Odstraniti klobuk ali ne ?
Ali mora biti res neprodušno zaprt (steklen balon, gumast čep) ali pa bolj ohlapno (steklen balon, zaprt s spužvo da diha, oziroma inox sod, pokrit s protiprašnim pokrovom) ?
Objavljeno: Po Jan 18, 2021 12:28 pm
Napisal/-a brbr
Po navodilih, ki se jih držim, je potrebno po enem letu klobuk odstraniti, kis pretočiti in neprodušno zapreti. Jaz ga pretočim v 5 litrske steklene pletenke ali pa v litrske steklenice. Tudi pod takimi pogoji se klobuk še vedno ustvarja, vendar bistveno manj. Po mojih izkušnjah se kis skoraj stabilizira v treh letih._________________naredimo svet lepši
Objavljeno: Po Jan 18, 2021 12:47 pm
Napisal/-a pep
Ravno sem čital o pripravi kisa. Važno je, da se fermentacija konča, to se pravi sladkor v alkohol, šele nato se lahko doda star kis, če ga dodamo prej ustavimo fermetacijo in bo kis blažji.
Objavljeno: Po Jan 18, 2021 2:42 pm
Napisal/-a brbr
Pri meni se vedno najprej odvije alkoholno vrenje (brez dostopa zraka) cca 3 tedne. Potem tekočino pretočim v steklene kozarce (cca 4-5L), ki jih prekrijem z robcem. Takrat včasih dodam star kis, a ni potrebno. Ocetno vrenje steče tudi brez tega dodatka... Od začetka se na površini napravi le bela mrena, ki kasneje preraste v klobuk. Nastajajoči kis potem na vsake 3 mesece, pretočim/prezračim, odstranim usedlino in površinsko mreno/klobuk._________________naredimo svet lepši
Objavljeno: Po Jan 18, 2021 3:07 pm
Napisal/-a Jože
Kaj menite, če bi mlad kis po enem letu pretočil in shranil v polietilen zelen sodček, ki se dobi v zadrugi. Tam kjer je odprtina za vrelno veho bi dal priložen čep, tako da bo neprodušno zaprto.
Ali bo kaj narobe če bo kisa v sodu le do polovice ?
Objavljeno: Po Jan 18, 2021 3:53 pm
Napisal/-a brbr
Osebno se plastike izogibam, če le lahko. Še posebej pri kisu se mi zdi (seveda je to moje osebno razmišljanje, brez konkretnih dokazov), da se mogoče iz plastike kaj izluži v kis. Zato zanj uporabljam izključno steklo.
Tudi meni se zgodi, da kakšna steklenica ni do vrha polna. Tu se na površini vedno naredi klobuk. Tak kis porabim najprej.
Ne vem zakaj se ne javijo tudi drugi, ki že leta delajo kis... Kot se spomnim, so pravili, da ga imajo skoz v enem sodu, ga nič ne pretakajo, skratka pol toliko si ne dajo opraviti z njim kot jaz, pa ni z njihovim kisom nič narobe...
Jaz, namreč,nisem noben strokovnjak na tem področju, tudi "kilometrine" imam bolj malo in nisem najboljši naslov za podajanje nasvetov _________________naredimo svet lepši
Objavljeno: So Okt 23, 2021 1:20 pm
Napisal/-a zlatko83
Lani sem prvič naredil kis. Je kar dobro uspel. Pomladi je šel v RF cisterno, prekrito samo z gazo. Se kar dobro drži, edino izgublja kislost. Je morda bolje, da ga hranim v zaprtih steklenicah?
Objavljeno: To Okt 26, 2021 12:17 pm
Napisal/-a brbr
Pravijo, da je potrebno kis po enem letu pretočiti in shraniti v zaprtih posodah/stekelnicah._________________naredimo svet lepši