Stran 22 od 23

Objavljeno: Po Mar 15, 2021 11:59 pm
Napisal/-a Fedex
Jaz sem se tudi letos lotil ponovne izdelave posipa. Vendar sem ga občutno preveč namočil. Tudi kanto sem napolnil do vrha, zato mi je naslednji dan tekočina udarila ven in je kar lepo nateklo po tleh. Potem sem jo šel na roke ožemat in sem nato še enkrat napolnil kanto, vmes sem posipal tudi tanke plasti komposta. Tokrat sem napolnil do kakih 3 cm pod robom kante. Tako sem ožel okrog 2 do 3L vode. Sicer mislim, da je še vedno malo premoker, zato bi najraje primešal še nekaj suhe listavke ali otrobov. Je lahko kaj narobe, če takole prekinjam proces?

Objavljeno: Sr Mar 24, 2021 10:57 am
Napisal/-a Žlehtnoba
Kot popolni laik (da me kak profesionalist ne fenta) se mi nekako zdi, da se tega ne počne. Ok, mogoče na začetku, da "popraviš", kar se popravit da, potem pa pustiš, da zadeva spelje. Ker v osnovi je cel štos v tem, da ta mikro-makro poteka v anaerobnem stanju (se pravi brez oz. vsaj na začetku z minimalno prisotnostjo kisika). Sicer se ti utegnejo "zarediti" razne plesni...

Tudi s tem sem se že srečal, zato je tudi pomembno, da je kanta čimbolj napolnjena in s tem začetnega kisika čimmanj (al kompliciram) Rolling Eyes
S tem dosežeš, da "mikroti" prevladajo hitreje in začnejo svoj divji ples Cool_________________go with your instinct to live as you want

Objavljeno: Če Mar 25, 2021 8:58 pm
Napisal/-a Fedex
Ja, bomo videli kaj bo. Malo me "moti", ker se zdaj pokrov nič ni napel in ne vem kaj se dogaja. Kakih 14 dni še pustim, potem pa bomo videli. Sicer bo pač treba naredit še enega. Mogoče pa že vzporedno naredim še eno rundo, saj tega nikoli ne preveč. Bom pač na kompost več zmetal.

Objavljeno: So Apr 03, 2021 3:40 pm
Napisal/-a Fedex
Kaj, če narejen bokashi smrdi od premokrega? Se to lahko vrže vsaj na kompost ali to ni preveč pametno?

Objavljeno: So Apr 03, 2021 4:03 pm
Napisal/-a muha
Če "smrdi" po kislem, po moje lahko. Če pa po gnilem, raje ne.

Aye-Aye nas je na delavnici izdelave bokašija poučila, da je ravno prava vlažnost, če otrobi, ko jih stisnemo v pesti, ostanejo v kepi, ko pa to kepo vržemo na tla, mora razpasti. Po tem se uspešno ravnam vsa leta.

Objavljeno: So Apr 03, 2021 9:07 pm
Napisal/-a Fedex
En ostanek mešanice sem dal v plastično posodico, ki pa verjetno ne tesni najbolje. Po dobrih dveh tednih je zadeva precej smrdela, po gnilem. Zato sem sem bal, da bo enako tudi z bokashijem, ki ga imam v hoboku, ki je po moje tudi bil premoker. Ampak sem ga na rahlo odprl, pa je lepo zadišalo, tako ga bom pustil zaprtega še 10 dni. Potem pa posušim.

Objavljeno: Ne Apr 04, 2021 8:51 am
Napisal/-a muha
Samo še komentar h " kukanju" v hobuk:

Nikakor ni priporočljivo odpirati hermetično zaprte posode pred koncem postopka. Imam svojo izkušnjo. Delala sem bokaši iz bakterij, nalovljenih v našem naravnem okolju (pripravil in v tekočino nalovil jih je zuf). Ko sem po nekaj tednih "pokukala" v hobuk , je izgledalo in dišalo enako, kot iz kupljenega EM. Ampak, ko sem ga še par tednov kasneje dokončno odprla, da bi ga porabila, je bilo povrhu 2 cm plesni! Večinoma sicer bele, a kar nekaj že črne. Tistih par minut zraka je bilo očitno dovolj za vstop ali zbujanje neželenih bakterij.

Objavljeno: Po Apr 05, 2021 2:10 pm
Napisal/-a Fedex
Mislim, da sem to že enkrat naredil, ko sem ga prvič delal, pa je bilo vse ok. Upam, da bo tudi tokrat. Odprl sem samo na enem koncu, čisto malo, za 2 sekundi. Smile

Objavljeno: Po Apr 05, 2021 2:28 pm
Napisal/-a muha
Fedex je napisal/a:
. Odprl sem samo na enem koncu, čisto malo, za 2 sekundi. Smile


to pa ne to pa ne Wink Laughing

Objavljeno: So Apr 10, 2021 1:49 pm
Napisal/-a Fedex
Evo, danes sem odprl, po mojem občutku premoker posip, ampak moram rečt, da zgleda in diši super. Je že na sušenju.