Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Volna v vrtnarjenju

živa
Kraj: Žiri-NM

Odgovor Napisal/-a živa »

lpmami, torej ne učinkuje.

kaj je dela s temi jamicami, kajne? skoplješ, daš volno, gnojilo, zagreneš, posadiš sadiko. sem imela svoje sadike kumar, cca 25 jedilnih in enako količino za vlaganje. vsako jamico sem tako naredila. čisto preveč! Me zanima rezultat, upam, da mi kumar ne vzame plesen oz. nekaj, kar povzroči, da začnejo listi rumeneti in je konec s kumarami že zelo zgodaj._________________Lp, Živa
mfranc
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a mfranc »

lpmami je napisal/a:
S tem, da če za gnojilo ni delno kompostirane volne, je dobro zalita, namočena volna v jami pred saditvijo prav tako v redu.

"delno kompostirana volna" je to mišljena volna, ki se je delno razgradila pri uporabi na vrtu v prejšnji sezoni?

Je kdo poskusil volno kompostirati?

Zadnje čase odkrivam področja za uporabo, predvsem za lončne rastline.

Mimogrede sem našel tale podatek: Ovčja volna je dober vir počasi sproščujočega dušika za rastline, saj vsebuje 10 - 17 % dušika. Če je bil že objavljen tule, se oproščam Embarassed_________________mfranc
tajana

Odgovor Napisal/-a tajana »

Izraz "delno kompostirana volna" ponavadi jaz uporabljam. S tem mislim na volno, ki je v odprtem kompostniku odležala 2 do 3 leta in se še opazi, da je to bila volna, je pa po večini že razpadla. Pri meni je razen tanke vrhnje plasti, stalno vlažna in "pacasta". Ko tako volno dajem pod sadike, jo korenine prerastejo in dejansko zadržuje več vlage kot sveža volna. Pa tudi dušika ima zadosti, ker opažam da zelju popolnoma zadošča to gnojenje z volno._________________CARPE DIEM
Kravzlj

Odgovor Napisal/-a Kravzlj »

Meni so jo deževniki kar radi pojedli.
Drugače pa v rastlinjaku in pod streho ne zgnije tako hitro._________________" Vitez ki bije bitko z jedrsko bombo! "
Uporabniški avatar
lpmami
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

Tajana, a je pri tebi tudi (delno) skompostirana volna (v kupu) precej pacasta? Prejšnji teden sem jo prvič uporabila s kupa, kjer je na debelo položena in prekrita z debelo črno folijo. V spodnji plasti je bila samo kepasta mokra zemlja, samo ne vem, če je bila to razpadla volna ali zemlja, na katero sem jo naložila._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Nazadnje urejal/a lpmami 14 Jul 2020 07:28; skupaj popravljeno 1 krat
tajana

Odgovor Napisal/-a tajana »

Ja res pride bolj pacasta ta volna. Kot zastirka neuporabna, ker se izsuši. Pokrita z zemljo pa ostane vlažna._________________CARPE DIEM
Uporabniški avatar
lpmami
Kontakt:

Razveseljivo novo odkritje pri kompostiranju ovčje volne.
S tistih dveh kupov, ki sem ju imela na stari parceli pokrita s črno folijo, je zet odpeljal, kar je bilo še nekompostirane volne in debele kepe pod njo. Pripomnil je še, da je bila spodaj "taka fina zemlja" ... in jo je pustil tam. Seveda, ko sem ga prosila, da mi prepelje volno in je vzel dobesedno.
Zadnja dva tedna sem v lepem vremenu to zemljico nalagala v vedra in jo vozila na novo parcelo na mojo "indigo gredo" pod hruško. Precej sem jo prestavila, precej jo je še na stari parceli ... Upam, da novi lastnik ne bo začel zgodaj spomladi kaj graditi.
Torej: volna se mi je skompostirala v fin, sipek kompost, da je veselje!
Še jo bom kompostirala, ko bo le možno1_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
češnca

Odgovor Napisal/-a češnca »

Pri kompostiranju volno razprostrte kolikor mogoče v tanki plasti in med dve plasti dodajte enako debelo plast fino mletega\narezanega rjavega materiala, ki omogoča zračenje, najbolje zdrobljeno listje, lesni drobir, mleta slama. Na kupu naj bodo tudi plasti drugega zelenega materiala, kot je plevel, ostanki z vrta, kuhinje, gnoj. Zalijte s pršilko. Pri hladnem kompostiranju močno pospešijo razkroj kompostni deževniki, zato jih dodajte, če jih imate. Pridejo tudi sami.

Pri vročem kompostiranju je cel ovčji kožuh dokončno razpadel na drugem kupu, to je v približno štirih mesecih. Sicer pa raje dam kožuhe v visoko gredo, da zadržujejo vodo in odganjajo voluharje.
Uporabniški avatar
lpmami
Kontakt:

Saj vem, Češnca, da se "po predpisih", se pravi z mešanimi plastmi, kompostira veliko hitreje. To moje kompostiranje surove volne je bilo po postopku "v okviru danih možnosti". Volno sem stresla iz vreč in jo razprostrla po travniku, krepko omočila, pokrila s črno folijo in obtežila s kamni (precej prepišna lega). In jo pustila pri miru do letos spomladi, ko sem potrebovala nekaj komposta za gredo gibanico pod hruško.
No, čisto pri miru je nisem pustila. Še ko sem jo stresala iz vreč, sem zagledala nekaj krasnih pramenov, lepo skodranih in čistih. Pa sem jih nesla domov, oprala in sfilcala v šal.

_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
kate

Odgovor Napisal/-a kate »

Oooo, super informacije.
Upam, da drugo leto pridem tudi sama do eksperimentiranja z volno.
Ena varianta bo gotovo kompost, druga pa greda za krompir (kot to dela lpmami). Samo, ko zdaj tole prebiram, razumem, da ne bom mogla delat zgibanke za krompir s frišno volno, ali pač?
Omenja se tudi voluhar. Če nimaš grede zaščitene z mrežo na dnu (kot se to lahko naredi pri dvignjeni gredi) ali ima rad volno?
Oooo, to bo še zabavno. Laughing
Odgovori