Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Čili 2013
Bolje kot nič, a ne Plamenka ; najmanj za začimbe jih bo.
Sicer pa kdor si lahko privošči imeti čilije notri, na toplem in svetlem, ta je gospod .
Če bi še enkrat delal hišo, bi imela obvezno na južni ali jugovzhodni strani velik zimski vrt + rastlinjak. Taka kombinacija ima pred prostostoječim rastlinjakom veliko prednosti. Danes zjutraj je bilo na moji (daaaleč od idealne lege) terasi plus 14 °C, zunaj pa 7 °C. Debela hišna stena, preko 40 cm, je akumulirala včerajšni sonček in ga oddajala preko noči.
Seveda pa brez sonca ne gre.
LP_________________mfranc
Sicer pa kdor si lahko privošči imeti čilije notri, na toplem in svetlem, ta je gospod .
Če bi še enkrat delal hišo, bi imela obvezno na južni ali jugovzhodni strani velik zimski vrt + rastlinjak. Taka kombinacija ima pred prostostoječim rastlinjakom veliko prednosti. Danes zjutraj je bilo na moji (daaaleč od idealne lege) terasi plus 14 °C, zunaj pa 7 °C. Debela hišna stena, preko 40 cm, je akumulirala včerajšni sonček in ga oddajala preko noči.
Seveda pa brez sonca ne gre.
LP_________________mfranc
Hja, Bishop Crown so sicer res lepi na pogled, je pa rastlina precej velika. Na srečo jih že nekaj časa obiram, niso pa ravno ostri.
V bistvu je večji del ploda bi rekel nepekoč, ostrina se čuti samo na delu ob peclju, kjer so semena.
Je pa zanimivega okusa in vonja. Stene ploda so precej debele, sočne in nekako bi rekel hrustljave, da kar pokajo, ko jih ugrizneš.
Sem vse čilije dal kar notri, čeprav je bistveno manj svetlobe. Je bilo danes zjutraj na našem koncu +1, kar tudi ni ravno dobro.
Letos bom skušal prezimiti še več čilijev, tam okoli 15 loncev.
Štirje od njih bodo že dvoletniki, tako da bodo uvajali ostale . LOL
V bistvu je večji del ploda bi rekel nepekoč, ostrina se čuti samo na delu ob peclju, kjer so semena.
Je pa zanimivega okusa in vonja. Stene ploda so precej debele, sočne in nekako bi rekel hrustljave, da kar pokajo, ko jih ugrizneš.
Sem vse čilije dal kar notri, čeprav je bistveno manj svetlobe. Je bilo danes zjutraj na našem koncu +1, kar tudi ni ravno dobro.
Letos bom skušal prezimiti še več čilijev, tam okoli 15 loncev.
Štirje od njih bodo že dvoletniki, tako da bodo uvajali ostale . LOL
mfranc, to z vrečko in jablano sem že poskušal pri eni kupljeni papriki - uspelo mi jo je spravit iz rumene na svetlo rdečo, potem je pa začela gniti in je šla pod nož - kalilnih testov pa še nisem delal.
Ta z banano mi je pa nova, bomo tudi to probali ko bo nuja
Obesil sem ga v upanju da preprečim gnitje - so pa v istem prostoru tudi jabolka.
Glede prostora za prezmitev pa ja...Kar naštevaš zgoraj, so pomojem sanje vsakega Moji bodo v neogrevanem prostoru na 7°C (kadar je zunaj -10 in več) s pogledom na jutranje sonce (torej cca. 4ure sonca na dan). Če bodo preživeli bodo, če ne pa ne. Več jim žal ne morem nuditi.
labia, in kakšne pogoje imajo pri tebi čez zimo?
No, jaz sem včeraj probal Trinidad Scorpion Moruga Yellow - 1x1cm košček Dobro da sem se založil s mlečnimi izdelki...
Prvih pet sekund sem čutil nek saden in meni prijeten okus, nakar je začelo zažigati....še malo počakam, se mi je začelo kolcati, potem pa sem zmazal slabe pol litra kislega mleka in kozarec kefirja, tako da do vrhunca sploh ni prišlo
Vsekakor ga bom še gojil, vendar to bom sušil in imel za v mlinček, namakanje v olje in mogoče kakšne "insekticide". No, uporaben je samo če ga razrežeš v 2x2mm koščke in pomalo grickaš zraven jedi, da bi pa pojedel celega, si pa ne predstavljam...
Ta z banano mi je pa nova, bomo tudi to probali ko bo nuja
Obesil sem ga v upanju da preprečim gnitje - so pa v istem prostoru tudi jabolka.
Glede prostora za prezmitev pa ja...Kar naštevaš zgoraj, so pomojem sanje vsakega Moji bodo v neogrevanem prostoru na 7°C (kadar je zunaj -10 in več) s pogledom na jutranje sonce (torej cca. 4ure sonca na dan). Če bodo preživeli bodo, če ne pa ne. Več jim žal ne morem nuditi.
labia, in kakšne pogoje imajo pri tebi čez zimo?
No, jaz sem včeraj probal Trinidad Scorpion Moruga Yellow - 1x1cm košček Dobro da sem se založil s mlečnimi izdelki...
Prvih pet sekund sem čutil nek saden in meni prijeten okus, nakar je začelo zažigati....še malo počakam, se mi je začelo kolcati, potem pa sem zmazal slabe pol litra kislega mleka in kozarec kefirja, tako da do vrhunca sploh ni prišlo
Vsekakor ga bom še gojil, vendar to bom sušil in imel za v mlinček, namakanje v olje in mogoče kakšne "insekticide". No, uporaben je samo če ga razrežeš v 2x2mm koščke in pomalo grickaš zraven jedi, da bi pa pojedel celega, si pa ne predstavljam...
TwityPity je napisal/a: |
No, jaz sem včeraj probal Trinidad Scorpion Moruga Yellow - 1x1cm košček Dobro da sem se založil s mlečnimi izdelki... Prvih pet sekund sem čutil nek saden in meni prijeten okus, nakar je začelo zažigati....še malo počakam, se mi je začelo kolcati, potem pa sem zmazal slabe pol litra kislega mleka in kozarec kefirja, tako da do vrhunca sploh ni prišlo Vsekakor ga bom še gojil, vendar to bom sušil in imel za v mlinček, namakanje v olje in mogoče kakšne "insekticide". No, uporaben je samo če ga razrežeš v 2x2mm koščke in pomalo grickaš zraven jedi, da bi pa pojedel celega, si pa ne predstavljam... |
TwityPity, zelo bogat opis dogajanja in občutkov
Si kar predstavljam, kako si užival pri degustaciji
TwityPity, glede pogojev za prezimitev pri meni je bolj slabo. Predvsem imam premalo svetlobe.
V bistvu je vse odvisno od razmerja svetloba-temperatura.
Višja kot je temperatura več svetlobe rabijo.
Pri mojih pogojih, ko je tempertura več ali manj konstantna čez zimo in sicer okoli 13 do 15 stopinj, jim manjka nekaj svetlobe. Imam jih pa v garaži, ki ima dovolj svetlobe le ob oknu.
Ne smem pa dati dve rastlini na polico okna, ker potem zatemnim ostale v prostoru. Zato imam okno prosto, da čimveč svetlobe pride v prostor.
Po mojih izkušnjah dosedaj, najbolje prenese zimovanje Jalapeno.
Kot mi kaže letos ( v tem tednu) je zelo dober tudi Bhut Jolokia, zelo slabo pa prenaša Bishop Crown.
Birds Eye, Fire Flame pa so nekako vmes, nekaj slabše pa Roccotto.
To vidim po tem kako povešajo liste ali celo spodnji listi rumenijo.
Porezal jih še nisem, ker imam še precej plodov, ki še niso zaključili, je pa to mučenje za rastlino, ker nima pravih pogojev.
Nekaj časa bom še vztrajal upajoč na boljše vreme z nekaj sonca, drugače jim bom moral odvečno listno maso porezati, da jih ne izčrpam preveč in jim s tem posledično naredim slabo uslugo za zimovanje.
Pri višjih temperaturah in svetlobi, rastlina sploh ne preide v mirovanje ampak lahko zelo uspešno raste ,cveti in nastavlja plodove tudi čez zimo. Takrat jo je potrebno tudi malček več zalivati. Recimo enkrat tedensko. Poleti zunaj sem zalival vsak dan.
Pri rastlinah, kjer je temperatura nižja ( okrog 13 stopinj) pa je dovolj malo zaliti na 2 do 3 tedna ali celo manj, če smo jo porezali.
Taka porezana rastlina je v bistvu v stadiju mirovanja in samo čaka na višje temperture- oziroma na pomlad z več svetlobe.
Prveč zalivanja bi ji v bistvu škodovalo in bi pričela gniti. Vzdrževati jo moramo, bi rekel, nekje med življenjem in odmrtjem.
Kolikor sem ugotovil takim rastlinam ne škodi niti 7 stopinj ali občasno tudi manj. Zmrzniti pa ne smejo nikoli.
V bistvu je vse odvisno od razmerja svetloba-temperatura.
Višja kot je temperatura več svetlobe rabijo.
Pri mojih pogojih, ko je tempertura več ali manj konstantna čez zimo in sicer okoli 13 do 15 stopinj, jim manjka nekaj svetlobe. Imam jih pa v garaži, ki ima dovolj svetlobe le ob oknu.
Ne smem pa dati dve rastlini na polico okna, ker potem zatemnim ostale v prostoru. Zato imam okno prosto, da čimveč svetlobe pride v prostor.
Po mojih izkušnjah dosedaj, najbolje prenese zimovanje Jalapeno.
Kot mi kaže letos ( v tem tednu) je zelo dober tudi Bhut Jolokia, zelo slabo pa prenaša Bishop Crown.
Birds Eye, Fire Flame pa so nekako vmes, nekaj slabše pa Roccotto.
To vidim po tem kako povešajo liste ali celo spodnji listi rumenijo.
Porezal jih še nisem, ker imam še precej plodov, ki še niso zaključili, je pa to mučenje za rastlino, ker nima pravih pogojev.
Nekaj časa bom še vztrajal upajoč na boljše vreme z nekaj sonca, drugače jim bom moral odvečno listno maso porezati, da jih ne izčrpam preveč in jim s tem posledično naredim slabo uslugo za zimovanje.
Pri višjih temperaturah in svetlobi, rastlina sploh ne preide v mirovanje ampak lahko zelo uspešno raste ,cveti in nastavlja plodove tudi čez zimo. Takrat jo je potrebno tudi malček več zalivati. Recimo enkrat tedensko. Poleti zunaj sem zalival vsak dan.
Pri rastlinah, kjer je temperatura nižja ( okrog 13 stopinj) pa je dovolj malo zaliti na 2 do 3 tedna ali celo manj, če smo jo porezali.
Taka porezana rastlina je v bistvu v stadiju mirovanja in samo čaka na višje temperture- oziroma na pomlad z več svetlobe.
Prveč zalivanja bi ji v bistvu škodovalo in bi pričela gniti. Vzdrževati jo moramo, bi rekel, nekje med življenjem in odmrtjem.
Kolikor sem ugotovil takim rastlinam ne škodi niti 7 stopinj ali občasno tudi manj. Zmrzniti pa ne smejo nikoli.
Pri nas tudi še vse na vrtu in balkonih
Do sedaj uspel poskusil enega zrelega Anchota iz balkona, pa je pekočina zanemarljiva oz. ravno toliko da nekaj zapeče - za moje pojme premalo in čakam na tiste iz vrta. Imam pa tudi eno skrižano dolgo rdečo papriko oz. čili, ki je stabilen že par let in v jakosti prekosi Anchota.
Me pa glede okusa in vonjev navdušujejo c. chinense - do sedaj poskusil (vse po cca 1x1cm koščke) Trinidad Scorpion Moruga Yellow, Bhut Jolokia Orange ter Pimenta da Neyde.
Škorpijonček je za moje pojme najbolj šarf, ima tudi najbolj močen vonj in okus, sledi mu Jolokia Orange z malce manjšo jakostjo, vonjem in okusom, po jakosti pa je zadnji Pimenta da Neyde, in ima za moje pojme ravno pravšenj vonj, okus mi je super, skovili pa so tudi v mejah normale - zaenkrat čista petka za Pimenta da Neyde.
No ja, me pa moti to, da je precej malo semen v zadnjih dveh (cca. 5semen na plod), tako da skrbno brskam semena ven
Aja, pa Rocoti se tudi že počasi barvajo, Rojo ima že par rdečih jabolk, Yellow pa kar nekaj čaka
Z jalapenoti je pri meni križ, že v štartu sem kupil neka skrižana semena in nič ne kaže na bolje. Bo treba nova semena kupit.
Do sedaj uspel poskusil enega zrelega Anchota iz balkona, pa je pekočina zanemarljiva oz. ravno toliko da nekaj zapeče - za moje pojme premalo in čakam na tiste iz vrta. Imam pa tudi eno skrižano dolgo rdečo papriko oz. čili, ki je stabilen že par let in v jakosti prekosi Anchota.
Me pa glede okusa in vonjev navdušujejo c. chinense - do sedaj poskusil (vse po cca 1x1cm koščke) Trinidad Scorpion Moruga Yellow, Bhut Jolokia Orange ter Pimenta da Neyde.
Škorpijonček je za moje pojme najbolj šarf, ima tudi najbolj močen vonj in okus, sledi mu Jolokia Orange z malce manjšo jakostjo, vonjem in okusom, po jakosti pa je zadnji Pimenta da Neyde, in ima za moje pojme ravno pravšenj vonj, okus mi je super, skovili pa so tudi v mejah normale - zaenkrat čista petka za Pimenta da Neyde.
No ja, me pa moti to, da je precej malo semen v zadnjih dveh (cca. 5semen na plod), tako da skrbno brskam semena ven
Aja, pa Rocoti se tudi že počasi barvajo, Rojo ima že par rdečih jabolk, Yellow pa kar nekaj čaka
Z jalapenoti je pri meni križ, že v štartu sem kupil neka skrižana semena in nič ne kaže na bolje. Bo treba nova semena kupit.
TP živio, praviš, da Pimenta de Neyde ni ne vem kako močan. kakor za koga. izreden vonj in okus in za nas zelo močan a izredno užiten. od tebe sem ga dobila in velika hvala. naredila sem čilijevo pasto oz-mezgo s + ostalimi mojimi in dodatnimi zadevami. enkraten okus.
ko pridem v LJ dobiš darilo za NL., zanima me tvoj komentar. lpvoda_________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
ko pridem v LJ dobiš darilo za NL., zanima me tvoj komentar. lpvoda_________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)