Peka rženega kruha z drožmi
- muha
- Site Admin
- Prispevkov: 17587
- Pridružen: Ne Okt 27, 2024 7:08 pm
- Kraj: Medvode okolica
Re: Peka rženega kruha z drožmi
Danes poskusno testa v pekaču pred peko nisem prebodla. Vidim, da pri mehkem testu v pekaču to sploh ni potrebno. Ni bilo neželjenih velikih lukenj ali odstopanja skorje.
Še vedno me tole z mehkejšim testom in peko v pekaču navdušuje. Samo zgornjo plast po peki malo premažen z vodo pa je vsa skorja praktično takoj mehka in prijetna. Pri klasiki me je najbolj motila ravno trda skorja.
Še vedno me tole z mehkejšim testom in peko v pekaču navdušuje. Samo zgornjo plast po peki malo premažen z vodo pa je vsa skorja praktično takoj mehka in prijetna. Pri klasiki me je najbolj motila ravno trda skorja.
-
- Prispevkov: 8156
- Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am
Re: Peka rženega kruha z drožmi
Vidiš, meni je pa ravno trda hrustljava skorja všeč. Poskusno sem ga zadnjič pripravila v pekaču. Pa me je še najbolj spominjal na neke sorte focaccio. Tako sem se pri zadnji peki vrnila nazaj na moj "stari" način priprave. Bom kar ostala pri njem.
- Lpmami
- Prispevkov: 8603
- Pridružen: Sr Jul 17, 2013 2:00 am
- Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
- Kontakt:
Re: Peka rženega kruha z drožmi
Kruh delam z mehkejšim testom, v ozkem pekaču in v pečico dam lonček z vodo. Ko je pečen, še vročega takoj pomažem z vodo. Še vedno me moti trda skorja, zaradi slabih dlesni. Tako krajčki pristanejo v beli kavi za zajtrk.
-
- Prispevkov: 9552
- Pridružen: So Jun 01, 2013 2:00 am
- Kraj: Rimske Toplice
Re: Peka rženega kruha z drožmi
Pa pomazanega z vodo zaviješ v kuhinjski servet? Pomaga, jaz včasih, če je skorja res pretrda, še za nekaj časa v pvc vrečko vse skupaj, potem pa iz nje, da se vlaga zgubi. Če je server preveč vlažen, ga odstranim ali zamenjam.
- muha
- Site Admin
- Prispevkov: 17587
- Pridružen: Ne Okt 27, 2024 7:08 pm
- Kraj: Medvode okolica
Re: Peka rženega kruha z drožmi
Trda skorja je lahko tudi zaradi predolge peke.
Nekaj let nazaj se je na Kul-Slo precej pisalo o dolžini peke kruha. Iz tiste debate sem potegnila, da je za manjše hlebčke 1 ura več kot preveč. Da je bolje peči na višji temperaturi in manj časa. Dlje, ko je kruh v pečici, bolj se izsuši. Po poskusih doma lahko rečem, da je polkilski hlebček na začetnih 250 °C in kasnejših 180 -200 °C stopinj pečen v pol ure.
Kruh, ki ga pečem v pekaču, je iz 750 g moke, pečem ga 10 min na 250 °C in še 30 minut na 180°C z vročim zrakom in ventilatorjem. Se pravi vsega skupaj le 40 minut. Več kot dovolj je prepečen, lepo votlo zadoni, ko potrkam po njem. Ob drugačni moki morda traja dlje, vedno pa je zaneslljiv preizkus, če zadoni, ko ga potrkamo po vrhu in po dnu. To vsakič naredim, ker je takrat še čas, da ga vrnem nazaj, če bi šlo kaj narobe.
Nekaj let nazaj se je na Kul-Slo precej pisalo o dolžini peke kruha. Iz tiste debate sem potegnila, da je za manjše hlebčke 1 ura več kot preveč. Da je bolje peči na višji temperaturi in manj časa. Dlje, ko je kruh v pečici, bolj se izsuši. Po poskusih doma lahko rečem, da je polkilski hlebček na začetnih 250 °C in kasnejših 180 -200 °C stopinj pečen v pol ure.
Kruh, ki ga pečem v pekaču, je iz 750 g moke, pečem ga 10 min na 250 °C in še 30 minut na 180°C z vročim zrakom in ventilatorjem. Se pravi vsega skupaj le 40 minut. Več kot dovolj je prepečen, lepo votlo zadoni, ko potrkam po njem. Ob drugačni moki morda traja dlje, vedno pa je zaneslljiv preizkus, če zadoni, ko ga potrkamo po vrhu in po dnu. To vsakič naredim, ker je takrat še čas, da ga vrnem nazaj, če bi šlo kaj narobe.
- Lpmami
- Prispevkov: 8603
- Pridružen: Sr Jul 17, 2013 2:00 am
- Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
- Kontakt:
Re: Peka rženega kruha z drožmi
Metuljc, ja, vedno zavijem v servet, da se ohladi.
Muha, lahko da res pečem predolgo in se preveč izsuši. Nekako imam, ne vem, od kod, strah, da ne bi bilo dovolj pečeno.
Muha, lahko da res pečem predolgo in se preveč izsuši. Nekako imam, ne vem, od kod, strah, da ne bi bilo dovolj pečeno.
- muha
- Site Admin
- Prispevkov: 17587
- Pridružen: Ne Okt 27, 2024 7:08 pm
- Kraj: Medvode okolica
Re: Peka rženega kruha z drožmi
Poskusno ga vzemi ven 15 minut prej, kot ga običajno in stanje prepečenosti preveri, s trkanjem, kot sem opisala. Če zadoni je zaprmej dovolj pečen. Če ne, je pečica še vroča, kruh pa tudi in ga brez škode vrneš nazaj na dopeko.
-
- Prispevkov: 9552
- Pridružen: So Jun 01, 2013 2:00 am
- Kraj: Rimske Toplice
Re: Peka rženega kruha z drožmi
In v primeru, da ga vrneš, ga daj na glavo direktno na rešetko, pekač seveda ni več potreben. Tako z največ strani pride vroč zrak do kruha.
- Lpmami
- Prispevkov: 8603
- Pridružen: Sr Jul 17, 2013 2:00 am
- Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
- Kontakt:
Re: Peka rženega kruha z drožmi
O, hvala vama, Muha in Metuljc, za praktične nasvete!
- muha
- Site Admin
- Prispevkov: 17587
- Pridružen: Ne Okt 27, 2024 7:08 pm
- Kraj: Medvode okolica
Re: Peka rženega kruha z drožmi
Hitreje bo dopečen, to je res. Se bo pa tačas skorja nekoliko osušila. Morda le do prijetne hrustljavosti, kot popečen toast. Mljask.