Stran 22 od 37
Objavljeno: Pe Jul 15, 2016 2:44 pm
Napisal/-a muha
Melona je napisal/a: |
Česnanje 2016 je pri nas torej odkljukano in dobi dobro oceno. |
Tako smo doma rekli praznemu besedičenju brez zveze. Me prav zanima, od kje se je rodila ta besedna zveza. Pozna jo celo SSKJ.
Moj česen bo počakal na puljenje še vsaj en teden. Dosti je še zelenja. Enega sem danes izpulila in je tudi glavica videti še preveč sveža za pobiranje.
Objavljeno: Pe Jul 15, 2016 3:16 pm
Napisal/-a copatka
Muha, samo naglas ni na istem zlogu: česnánje . Hecno, nikoli nisem te besede povezala s česnom (mogoče, ker ga še nisem pridelovala )._________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Objavljeno: Pe Jul 15, 2016 4:04 pm
Napisal/-a Melona
Naglas naredi razliko, ja. A veš, da sploh pomislila nisem na česnánje, ko sem pisala. Si pa rada takole kakšen izraz za sprotne potrebe ukrojim .
Objavljeno: Ne Jul 17, 2016 8:30 pm
Napisal/-a zuf
Katastrofa od česna letos. Smo zorali ledino z upanjem na spočito zemljo pa je bila zelo siromašna zemlja.
Poleg slabe letine sem ga še prepozno pobral, večino zunanjih lupin je črnih.
Na kaj naj bom pozoren, da bom vsaj za silo spravil ustrezne glave?
Prosim za pomoč!
Objavljeno: Ne Jul 17, 2016 10:08 pm
Napisal/-a cinija1
Zuf tudi jaz sem imela pred par leti tako letino, da bi se človek razjokal.
Nekam ga daj pod marof, da bo na suhem in ga pusti.
Ko bo čas ga očisti in zopet pusti. Kje pa sicer ti hraniš čebulo in česen za ozimnico.
Jaz ga imam v platojih v uti do spomladi. Jemljem ga po platojih. Imam take male platoje. Ker če zmrzne ga ne smeš mešat.
Žal mi je Zuf, da imaš letos smolo s česnom. Bo pa drugo leto bolje.
lp cinija_________________Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno...
Objavljeno: Ne Jul 17, 2016 11:13 pm
Napisal/-a brbr
Zuf, lani sem jaz en del česna pobrala dosti prepozno - zunanje ovojnice so že povsem propadle, glavice so razpadale na posamezne stroke,... tak česen je manj zaščiten pred izsuševanjem in prej postane puhel. Vendar je veliko tega česna kljub vsemu zdržalo vse leto, prav do novega.
Predlagam ti, da ga čim manj očistiš - ohraniš čim več ovojnic. Jaz ves česen skladiščim razporejenega v eni plasti v gajbicah, v svetlem, suhem, zračnem prostoru, kjer je pozimi temperatura cca 10-12st.
Mislim, da situacija ni tako kritična kot se ti morda zdi. Česen res ni lep na pogled, vendar sem prepričana, da se ga bo veliko obdržalo._________________naredimo svet lepši
Objavljeno: Po Jul 18, 2016 3:36 pm
Napisal/-a zuf
Hvala! Ali je kaj narobe, če česen posušim na soncu za dan ali dva in ga nato obrežem? Glede na to, da so skoraj vsa stebla suha ne vidim smisla, da ga obešam in čakam. Kaj pravite?
Objavljeno: Po Jul 18, 2016 4:25 pm
Napisal/-a cinija1
Zuf jaz sem ravno včeraj cca 100 glav porezala stebla, tako da se glave drži cca 20 cm stebla. Manj prostora zavzame, pa lažje to hranim . Še enkrat toliko ga pa imam še s stebli. Pa tudi tega bom porezala, ker mi veter pride pod streho in mi raznaša.
Jeseni bom pa porezala do glav.
Tako delam jaz.
lp cinija_________________Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno...
Objavljeno: Po Jul 18, 2016 6:33 pm
Napisal/-a magnolija
česen vedno spletem v kito in obesim v kleti, malo prostora zavzame, na zračnem je, obdrži se do nove letine. Enako delam s šalotko, čebule ne sadim._________________http://www.procreo.jp/labo/flower_garden.swf
(klik na črno polje)
Lp Magnolija