Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Paradižnik 2020

Odgovori
brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

Hvala. Seveda dobiš seme. Tale 42 days je za notranjo vzgojo zelo priročen, ker je bolj nizek in se ne razveja.

Mislim pa, da bo zelo primerna tudi Kalinka malinka, ki naj bi bila še nižja (25cm) in se tudi ne razveja. Izgleda pa, da je malo kasnejša od "dvainštiridestdnevca". Danes je 110 dni odkar je bila sejana in 44dni odkar se je odprl prvi cvet, a še ni zrel noben plod. 42Days je potreboval 105dni od sanjenja in 42 dni od prvega cveta.

Kako bo z zoomom še ne vem, ker imam pozno popoldne opravke izven doma..._________________naredimo svet lepši
mfranc
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a mfranc »

Plamenka je napisal/a:
Objavljeno: 07 Jun 2020 22:44

V enem tednu so se plodovi precej povečali. Včeraj sem jih že drugič privezovala in obtrgavala zalistnike. Zaenkrat so še videti zdravi, razen da so na katerem od njih uši ali pa resarji.

Ko sem tole prečital, sem se skoraj zjokal od tuge Wink .
Pri meni takrat še ni bilo ničesar za privezat ali obtrgat. Sedajle, po samo nekaj malo toplejših dnevih pa so paradižniki podivjali; vsak dan jih privezujem. Danes sem potrgal okrog sto zalistnikov, močno me je imelo, da naredim potaknjence - sigurno bi še kaj rodili letos. Vendar prostora ni, hvala bogu Cool .

Eeeh, samo plodov je bolj malo Embarassed ._________________mfranc
brbr

Pred nekaj dnevi, natančno 21.6., je dozorel prvi plod Kalinke malinke. Čisto sem očarana nad tole malo rastlinico, ki ponudi tako velike plodove. Danes smo pojedli prvega. Je zelo dobrega okusa. Tudi seme sem že pobrala. To, prvo, bo za rezervo. V nobenem primeru ne bi rada ostala brez semena, ker mislim, da bo tale palčica zastopana pri meni vsako leto...

Aha, še podatki glede zgodnosti.
Sejana je bila 20.2., prvi cvet je odprla 26.4. (66.dan), polod je dozorel 21.6. (122.dan). V uradnih opisi sem zasledila, da naj bi bil čas do zrelosti 110-115dni. Pri meni je šlo počasneje verjetno zato, ker raste na zahodni strani in uživa le v popoldanskem soncu...

_________________naredimo svet lepši
Nazadnje urejal/a brbr 26 Jun 2020 07:29; skupaj popravljeno 1 krat
copatka
Kraj: Radegunda, Golte

Odgovor Napisal/-a copatka »

Tale pa res zgleda super Very Happy . Se priporočam za par semenčkov, če ti jih bo kaj ostalo Wink_________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
brbr

Copatka, seveda boš dobila. Tako in tako mislim spraviti čimveč semena, da bo Gartlc dobro založen.

Me pa zanima, kako se bo obnašal skozi celo sezono. Kaj bo še naredil. Za zdaj nič ne kaže, da bi kaj dodatno odganjal. Vendar se tako zgodi tudi pri 42Days, ki začne, po krajšem premoru, ponovno odganjati in nastavljati plodove.

Pri opisu sem prečitala, da je zaradi majhne rasti bolj odporen na pomanjkanje vode. Tako naj bi bil primeren tudi za njivsko pridelavo. Sadili naj bi ga bolj na gosto: 25cm v vrsti in 40cm med vrstami in tla dobro zastrli.

Bom drugo leto probala posaditi nekaj rastlin na mojo njivico._________________naredimo svet lepši
Andrej Banko
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

Jaz pa teh nizkih, grmičastih paradižnikov ne bi sadil na prosto.
Iz razloga, ker bi imeli liste precej na in pri tleh. Pa še precej gosto in zbito rast imajo, pa se zaradi tega počasneje sušijo.
brbr

Pomisleki na mestu, se strinjam. Ampak jaz tako rada preizkušam vse mogoče in nemogoče. Se mi zdi, da bolj je zadeva vprašljiva, bolj me zanima, kaj se bo izcimilo.

Leto ali dve nazaj sem na njivo posadila nekaj paradižnikov, ki so mi ostali. Bili so različnih sort, predvsem pozni, debeloplodni. Nič jih nisem oskrbovala (privezovala, obtrgovala, zalivala,...). Tudi plela nisem. Skratka, rastli so kot so pač vedeli in znali. Naredili niso kaj omembe vrednega (tu in tam kakšen majhen plod), a plesen jih ni napadla. Kljub temu, da so bili polegli in so se drenjali med ostalim rastlinjem._________________naredimo svet lepši
Novinka

Odgovor Napisal/-a Novinka »

Andrej Banko je napisal/a:
Jaz pa teh nizkih, grmičastih paradižnikov ne bi sadil na prosto.
Iz razloga, ker bi imeli liste precej na in pri tleh. Pa še precej gosto in zbito rast imajo, pa se zaradi tega počasneje sušijo.

Enako je pri meni. Dwarf sorte imam samo še v loncih.
copatka
Kraj: Radegunda, Golte

Odgovor Napisal/-a copatka »

Brbr, hvala!

Jaz imam vedno samo češnjevčke in nizke grmičaste sorte. Večino dwarfov imam v loncih pod streho, nekaj jih dam pa na odprto gredo. Moja izkušnja je, da če je poletje pravo za paradižnike, so lahko plodovi tudi na zemlji, pa jih ne napade plesen. Če je pa vlažno, megleno in ne dovolj vroče, jim pa tudi streha, nega in vsa ljubezen ne pomagajo prav dosti Wink ._________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
brbr

No, po vseh vaših zapisih sodeč, sem si spet izmislila nekaj bolj ali manj neumnega Embarassed_________________naredimo svet lepši
Odgovori