Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Kumare - Cucumis

Danilo

Odgovor Napisal/-a Danilo »

Deformiranost plodov največkrat povzroči nepopolna oprašitev ženskih cvetov. Kumare se težje oprašijo same ali z vetrom, zato so še bolj odvisne od opraševalcev. Menda morajo čebele, čmrlji in ostali pomagači vsaj desetkrat obiskati cvet za popolno oprašitev kumare.
GrGr
Kraj: Občina D.Toplice

Odgovor Napisal/-a GrGr »

Aja, zanimivo.
copatka
Kraj: Radegunda, Golte

Odgovor Napisal/-a copatka »

Hvala za odgovore! Res zanimivo. Mislim, da je pri meni najbrž problem bolj oprašitev, ker pri nas ni bilo suho in še zalivala sem jih po potrebi._________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

lpmami je napisal/a:
Letos sem kupila dve sadiki kumar, ki so mi izredno všeč, pa eno semenim. Kako vem, kdaj je dovolj zrela, da jo utrgam in vzamem seme?

Počakaj, da postane rumena, potem jo pusti na suhem in ne pretoplem/premrzlem, dokler ne začne kazati znakov propadanja. Potem semena fermentiraj.
Ker sem eno kumaro dobila v dar, povem, da je tudi meni zelo všeč in se priporočam za semena, ko bodo.
Very Happy
Uporabniški avatar
lpmami
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

Je že svetlo rumena, že nekaj časa. Naj jo kar odtrgam in jo dam v klet, da odleži?_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
GrGr
Kraj: Občina D.Toplice

Odgovor Napisal/-a GrGr »

Le za info: imam neke solatne, dolge, okusne, kao netrnove kumare (par trnov se z lahkoto osmuka) in letos jih jem neolupljene, ker so mnogo okusnejše in bolj nasitne. Zadnji mesec hitro vsaj delno porumenijo in sem ob prvi taki pomislil, da je žal že fuč. Pa sem jo za foro prelomil, na prelomu pa še "nedolžna", oz.povsem mladostna. :-o
No, tako zdaj jem tudi porumenele...
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

lpmami je napisal/a:
Je že svetlo rumena, že nekaj časa. Naj jo kar odtrgam in jo dam v klet, da odleži?

Naj se ti ne mudi, saj jo vsak dan vidiš in boš po potrebi lahko ukrepala. Naj zori na rastlini.
mfranc
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a mfranc »

mfranc je napisal/a:
Mogoče bo komu v pomoč.

Dva tedna nazaj sem stopil v Kalijo, z namenom dobiti kak pripravek proti plesni na radiču. Dobil sem "VitiSan, eko kontaktni fungicid za zatiranje oidija vinske trte, pepelovk, vijočičaste pegavosti, škrlupa in in zmanjševanje okužb z mušjo pegavostjo"

Pošprical sem radič, rezultat pa ni bil navdušujoč, tudi ta preparat deluje bolj preventivno; po drugi strani kak močan naliv veliko bolj odplakne pepelovko.

Ravno takrat se mi je pojavila zelo močna pepelovka na kumarah, prvič pod streho, in sem kar na pamet sklepal, da so zaščitene proti boleznim. Napad je bil tako močan, da so kumare čisto nehale delati! Evil or Very Mad

V istem času kot radič, sem pošprical še kumare in je bil rezultat zelo dober, več kot polovica listov je zopet dobilo zeleno barvo, kumare pa so spet začele po hitrem postopku roditi.
Predvčerajšnjim sem jih škropil še enkrat, sedaj so skoraj kot nove (seveda tudi počistil vse bolane, rumene liste), in jih je lepo gledati, kako rastejo novi plodovi; in kumare so tako hitre,
da bo nekaj obljubljenih sončnih dni zadoščalo za pobiranje pridelka Wink .

Tik pred telim deževjem se je na radiču "vizuelno" pokazala pepelovka, žal sem zamudil s kakšnim škropljenjem Embarassed .

Priporočena sredstva so zelo omejena, celo sistemike (kemijo) in žveplo ne priporočajo.Zapisal sem si Preslične pripravke, sodo bikarbono in Vitasan.
Za zadnjega se ne spomnim, kako učinkovit je, žal pa so vsa sredstva realno učinkovita samo za preventivo.

Nekje sem našel priporočilo samo za sodo bikarbono, zato začnem z njo, čim se radič posuši._________________mfranc
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Se Vitisan dobi brez izkaznice?
brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

Lahko poizkusiš tudi z 1dcl jabolčnega kisa na 1L vode. Naj bi pomagalo.

Sicer pa mislim, da je/bo tale dež rešil težavo._________________naredimo svet lepši
Odgovori