Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Substrati za vzgojo sadik

Odgovori
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

bodika je napisal/a:
V KZ na Dobrovi pri Ljubljani imajo Neuhaus N8

Vidiš, če bi se bila v torek pustila zapeljati (do tam), bi že prej vedele za to. Wink Hvala za info. Če ga ne bo v Litiji, v Agromarketu, kjer so ga lani imeli, mi bo prišla ta informacija prav.
Uporabniški avatar
lpmami
Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

Kupila sem 10-litrsko vrečo prsti od Biobrazde. A bo to tudi dobro za sejanje/zimsko sejanje?
Jaz imam vrtne zemlje bolj malo (mešam jo s fermentiranim bokašijem), krtine so pa daleč naokoli pregnojene z bogvedi čim.
Razmišljam, če bi za zimsko sejanje v plastenke spodaj, na drenažo, dala napol kompostiran bokaši, na to pa prst od biobrazde, in v to sejala._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
sqjam

Odgovor Napisal/-a sqjam »

mfranc je napisal/a:
http://www.merkur.si/vrt-in-okolica/rastline-semena-zemlja-in-gnojila/zemlja/substrat-zemlja-za-paradiznik-in-zelenjavo-bio-40-l????

http://www.naturen.si/izdelki/zemlja/naturen-bio-substrat-za-paradiznik-in-zelenjavo-substral/

tega substrata direktno ne poznam (morda ga pozna Aye-Aye?), imam pa sličnega od te firme, substrat za visoke grede. V grobem izgleda je mešanica podobna, vsebuje zelo malo šote, ki je v deževnem letu kot lani kar zoprna zadeva, zaradi svoje lastnosti, da zadržuje ogromne količine vode.

Sam ga mešam v klasične, dobre substrate z veliko vsebnostjo šote. Mogoče zaradi sestave res ne bi bil najboljši za pikiranje, presajanje.
Preverjeno so odlični omenjeni Neuhaus in Klasmann (ki jim lahko dodaš nekaj mivke ali drobnega peska) ter Asef.

Je pa tale SUBSTRAT ZEMLJA ZA PARADIŽNIK IN ZELENJAVO BIO 40 L, kar malo drag, za ta denar dobiš odlične 70 L substrate.
Možno pa je, da vzamem eno vrečo, za probo Wink .

LP

Gojim v tej zemlji paradajze in čilije in se res dobr obnese. Nikakor pa ni poceni ampak je treba vzeti v zakup
zuf

Odgovor Napisal/-a zuf »

lpmami, tista prst bo vredu za zimsko setev!
Zakaj bi dajala na pol kompostiran bokashi na dno?
Jaz bi uporabil samo prst, brez bokashi komposta.
bodika

Odgovor Napisal/-a bodika »

metuljc je napisal/a:
bodika je napisal/a:
V KZ na Dobrovi pri Ljubljani imajo Neuhaus N8

Vidiš, če bi se bila v torek pustila zapeljati (do tam), bi že prej vedele za to. Wink Hvala za info. Če ga ne bo v Litiji, v Agromarketu, kjer so ga lani imeli, mi bo prišla ta informacija prav.

Ne ne bi vedela.Šele danes so ga dobili Laughing Če ne bi bila radovedna in vprašala ga tudi danes ne bi videla.Je bil še zapakiran heheh
Uporabniški avatar
Melona
Kraj: Litija

Odgovor Napisal/-a Melona »

Metuljc, če ti kaj pomaga, v Litiji ga ima tudi KGZ.
Uporabniški avatar
lpmami
Kontakt:

zuf je napisal/a:
Zakaj bi dajala na pol kompostiran bokashi na dno?

Ker bi zimsko sejane paradajzke pustila v plastenki do presaditve na vrt in ne vem, koliko hranil ima ta zemlja za tako dolgo rast.

Kako pa naj pripravim substrat za notranje sejanje? Ne bo veliko, nekaj pa bi rada. V vrtnariji čisto blizu imajo tudi od Biobrazde nekaj, kar opisujejo kot gnojilo iz hlevskega gnoja, predelanega z deževniki, pa en postaven gospod deževnik je gor narisan. Če to namešam - s čim? - bo pa za notranje sejanje?_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Nazadnje urejal/a lpmami 21 Feb 2015 08:48; skupaj popravljeno 1 krat
brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

Lpmami, jaz vsako leto sejem v to zemljo od Biobrazde. Tudi pikiram v njo. Rastline lepo uspevajo. Tako jih do presajanja na vrt nič ne dognojujem.
No, ja pa tudi res, da so pričakovanja glede velikosti rastlin različna. Moje rastline so ob presaditvi na vrt manjše od tistih, ki jih ponavadi gledam na forumu Embarassed , a potem na vrtu lepo uspevajo...
Tisto gnojilo z narisanim deževnikom, pa je edino gnojilo (poleg komposta), ki ga uporabim na vrtu (pri sajenju plodovk in kapusnic)._________________naredimo svet lepši
Uporabniški avatar
lpmami
Kontakt:

Hvala, Brbr, zelo si mi pomagala Laughing_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
zuf

Odgovor Napisal/-a zuf »

Jaz tistega deževnika uporabljam čistega za setev. Smile Že dve leti in je super! Če ga imam premalo primešam polovico šote/listavke.
Če pogledaš v temo čebula, je plato nafilan samo z vermikompostom (postaven deževnik). Na tak način sem vzgojil tudi vse plodovke, solatnice, radiče in vse ostalo.

Sicer pa, tudi navadno prst od biobrazde lahko uporabiš za setev, če že imaš doma.
Odgovori