Stran 23 od 29

Objavljeno: Če Okt 28, 2021 11:22 am
Napisal/-a zlatko83
Hvala, bom pretočil.
LP

Objavljeno: Ne Nov 07, 2021 9:39 am
Napisal/-a Melona


Gorata pokrajina v posodi s kisom iz grozdja.

Objavljeno: Ne Nov 07, 2021 12:25 pm
Napisal/-a lpmami
Melona je napisal/a:
Gorata pokrajina v posodi s kisom iz grozdja.
Pa še snežna ploha!_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje

Objavljeno: Ne Nov 07, 2021 4:53 pm
Napisal/-a brbr
Melona, a to letošnji brbota; a ne?

Letošnji kis sem nastavila pred nekaj dnevi. Zdaj naj bi potekalo alkoholno vrenje, a se vrelna veha še nič ne dviga, tako se še nič pametnega ne dogaja, se mi zdi.

Lanskega sem pa ravno danes pretočila v flaškona (5 litrska), kjer bo počasi zorel naprej. Je bister, dobrega okusa in primerno kisel, čeprav je bil klobuk razvit le v enem od štirih kozarcev, v katerih je potekalo ocetno vrenje. Confused

Klobuk sem shranila v malo kisa in ga bom dodala letošnjemu kot pomoč za boljši začetek..._________________naredimo svet lepši

Objavljeno: Ne Nov 07, 2021 7:21 pm
Napisal/-a Melona
Ta snežna ploha je brbotanje letošnjega, ja. Ni na prav toplem, bo najbtž kar trajalo do prave zrelosti.

Objavljeno: Pe Nov 19, 2021 1:13 pm
Napisal/-a andreja62
Živjo, moj sin se je letos lotil priprave kisa. Smo dobili od stiskanja soka tropine, pa še malo soka in to je pustil kisati dva tedna. Sedaj pa je mislil ker precediti, ker pravi, da se je gošča začela usedati. Vendar je vse skupaj precej gosto in se težko preceja. Meni osebno se zdi še prezgodaj. kAJ MENITE? Pa tudi barva je opečnata in ne zlata, kot je bila lani. A se bo to še kaj spremenilo?_________________Andreja

Objavljeno: Ne Nov 21, 2021 2:17 pm
Napisal/-a brbr
Ne znam odgovoriti, a glede na stanje pri meni - jabolčni sok sem nastavila za alkoholno vrenje 4.11., pa je začel vreti šele danes Confused , bi rekla, da je treba tudi vašemu še pustiti malo časa, da naredi svoje._________________naredimo svet lepši

Objavljeno: To Dec 21, 2021 12:56 am
Napisal/-a lpmami
He-he, meni je pa ratal jabolčni kis Very Happy Very Happy Very Happy
Sem samo na kose narezala dve umiti, neolupljeni jabolki, dala v ta velik kozarec od meda, zalila z mlačno vodo, namestila dva plastična "doltiščalca", ko so zgornji kosi gledali iz tekočine in začeli malo rjaveti in gor položila pokrovček. Enkrat sem vmes odstranila sluz s površine - ali je bila mrena ali klobuk, ne vem. Dišalo je lepo.
Danes sem ga poskusila: "Matr je kisu, ko vrisk!!!!"
Precedila, mrenico zavrgla, kozarec s čistim kisom zaprla, jabolčne kose v zaprtem kozarcu dala v hladilnik in jih bom pojedla (glede kislosti le-teh gl. zgoraj v narekovajih!).
Skratka, trenutno mi ni treba kupiti kisa. Bom pa še to zimo ponovila._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje

Objavljeno: To Dec 21, 2021 11:22 am
Napisal/-a brbr
Lpmami, čestitke. Koliko časa si ga pa kisala?

Jaz sem prvo rundo že prcedila v velike steklene kozarce, jih prekrila s tkanino in dala na temen prostor. Zdaj poteka ocetno vrenje - ko odprem omaro, močno zadehti po kislem..
Pred dnevi sem nastavila še drugo rundo. Trenutno naj bi potekalo alkoholno vrenje..._________________naredimo svet lepši

Objavljeno: To Dec 21, 2021 11:48 am
Napisal/-a lpmami
Točnega odgovora ne vem - slaba dva mesca mogoče? Vse je bilo improvizirano, merilne tehnike pa vohanje in ogledovanje Wink_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje