Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Zelena solata - Lactuca sativa

Odgovori
Uporabniški avatar
lpmami
Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

Lahko poskusiš s fenom za lase, bolj od daleč, da s plevami ne odpihneš še semen._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Melona je napisal/a:
Seme od plev ločujem s pihanjem. Posodo s cca 5 cm roba malo nagnem in piham in piham ... Imaš ti kaj boljši način?

Imam! Sploh ga ne ločujem, posejem s plevami vred. In se izgovarjam, da so pleve dobra zastirka Embarassed Idea Very Happy
mravlja

Odgovor Napisal/-a mravlja »

Najboljši način je, da ga "pihaš" nekje blizu vhoda ali na vhodu v hišo. Tam ni slabih semen, tam vse ozeleni! Laughing
Uporabniški avatar
Melona
Kraj: Litija

Odgovor Napisal/-a Melona »

bhuahahaha

Hvala, odlični nasveti.
tajana

Odgovor Napisal/-a tajana »

Jaz za sebe nic ne cistim solate. Pa se vedno jo posejem pregosto._________________CARPE DIEM
živa
Kraj: Žiri-NM

Odgovor Napisal/-a živa »

imam staro seme solate hrastov list, rdeče barve oz. moram pogledati, če še imam. res staro, vsaj 5 let. vse kali_________________Lp, Živa
živa

Še rezultati zelo velike zimske solate pred zimo:
ker letos ni bilo snega, ni najbolj prava ugotovitev, pa še pokrito sem imela s plastiko, vendar: gentilia Ilenia je lepa, Marija ima majhne glavice, ni vredno sejati (v plastinjaku ni naredila glavic, pač pa več vrhov, nič ne moti), Canasta lepa.
tista Canasta, ki sem jo jeseni presajala in nič pokrila, ima sedaj nekaj majhnih listov, preživela je vsa, ki je ni kaj požrlo (sumim tiste rjavosive gosenice). Res trpežna solata.
Različne nezimske solate so v plastinjaku preživele in rastejo.

Brbr, kakšno stanje je pri tebi?_________________Lp, Živa
brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

Živa, pri meni so tiste, ki sem jih jeseni kupila kot sadike (Gentile) kar dobro prezimile. Smo jim vso jesen obtrgavali liste za soloato. Tako so čez zimo imele več ali manj samo srčke. Nekaj jih je propadlo, druge pa so se lepo obrasle. Najlepših sedem sem posadila na vrt in jih bom vzgajala za seme.

Tista Gentile, ki sem jo jeseni sejala, je vsa propadla. Ker je rastla čisto drugače kot običajna Gentile mislim, da je bila kakšna druga sorta (so nekaj menjali imena...)

So pa vse solate imele čez zimo napad uši. Tudi pozno zimski sejanci. Tako sem jih kar nekajkrat posula s pepelom.

Trenutno imam v koritih na terasi nekaj kupljenih sadik Anne in Gentile. Te so velike in jih obtrgujemo. Pozno zimski sejanci so že na vrtu. Na flancanje pa čakajo sejanci Tolminke, Mime in Ljubljanske ledenke. Presadim, ko bo dan za list, nekaj v korita,nekaj pa na vrt. Zdaj bo počasi čas, da posejem še malo Canaste za čez poletje._________________naredimo svet lepši
živa

Ja, očitno je bilo za solato pravo vreme.

Tudi sama sem kupila sadike Anne in Eole, za primerjavo in seme, če bo prišlo do semenitve._________________Lp, Živa
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Moja solata je te dni spet v fazi počivanja.
Že leta opažam, da so obdobja, ko neverjetno hitro raste, in obdobja, ko skoraj ne napreduje. Mislim, da je povezano z luninimi menami, nisem si pa nikoli vzela časa, da bi to točneje spremljala. Čakam, da bo mimo mlaj, takrat računam, da bo znova "eksplodirala".
Odgovori