Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Volna v vrtnarjenju

Odgovori
češnca

Odgovor Napisal/-a češnca »

Voluhar nima rad volne, vendar če so problemi z njim na vrtu, bi raje za ziher dala na dno visoke grede mrežo. Na moji ni mreže, je pa na dnu več starih kož, ki so odslužile svoje kot preproge. Kompostiranje volne in kožuhov je dolgotrajno. Glavno zaslugo za preganjanje voluharjev imata naš in sosedov maček, ki se izmenjujeta na lovu. Niti krtov ni blizu.

Druga uporaba volne je pri sajenju sadnega drevja, kjer jo položimo na dno in ob stene sadilne jame. Odganja voluharje, zadržuje vodo za mlada drevesca,ki so hitro žejna in oskrbuje drevo z dušikom.
kate

Odgovor Napisal/-a kate »

Ooo, hvala še za to idejo glede sadnih dreves. Nameravam enega posadit.
Visoke grede so (tudi zaradi voluharjev) projekt za enkrat v prihodnosti.
Uporabniški avatar
lpmami
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

Tudi krompir sem sadila v gibanico z volno. Saj itak izkoplješ jam(ic)o, vanjo nasuješ zemljo/kompost, posadiš, zaliješ in zasuješ._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
kate

Odgovor Napisal/-a kate »

Saj, tako enostavno si predstavila, da se mi je zdelo, probat ni greh.
mfranc
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a mfranc »

Kaj dogaja z volno? Wink

Letos sem na eni solatni gredi uporabil predlani nabavljen volneni filc. Še eden je ostal, za drugo leto moram zanj imeti kakšno novo idejo Cool .

Kot sem že pričakoval, da bi preprečeval rast plevela, je "malo morgen". Celo plast miskanta čez je pretanka, 2 cm ko je uležana, da plevel ne bi prilezel ven. Pa še kosi poskrbijo, da naredijo prostor za plevel.
Poleg tega, nekaj solatnih sadik sem moral ponovno posaditi, takrat se filc dodatno raztrga in pokuka ven.

Sem pa že ugotovil da solati res paše volneni dodatek. Doma pa imam tri zajetne vreče volnenih odpadkov. Kot je verjetno normalno, je to volna na debelo zaštrikana z bobki, pravzaprav je to hujši vozel kot je bil gordijski. Dosedaj sem nekaj volne porabil kot dodatek v lonce za rastline ki rabijo precej dušika. Okrasne trave, bazilika, te rastline kar dobro uspevajo.
Tako da doslej od volne še nisem imel veliko koristi, če izvzamem aromatiziran zrak poleti; v tej poletni vročini je ovčjega parfema dovolj tudi za bližnje sosede .... Mr. Green heheh

Letos bi že lahko (kot berem, jim paše) dodal volno k kumaram. Mogoče naredim to drugo leto, vsekakr pa jo bom dal na grede s solato. Po vsem kar sem prečital tule (kar precej izkušenj se je nabralo up ) bom vzdolžno, med vrstami solate napravil kanale kjer bom položil grobo raztrgane kosme volne, čez volno pa bom dal približno 5 cm zemlje. Naj bi bilo zadosti da volna ne pogleda iz zemlje in zadosti blizu, da jo najdejo korenine solate. Na površini obvezno pride protiplevelna tkana, doslej se mi je to pokazalo kot najbolj kvalitetna zaščita pred plevelom. Z volno spodaj bo to kar dober kompromis - nadomestek organski zastirki._________________mfranc
tajci

Odgovor Napisal/-a tajci »

Jaz sem volno položila kar po vrhu travnate zastirke, naredila sem plasti med zelenjavo. To je bilo v začetku junija, se mi zdi. Daleč od tega, da bi razpadla, se je pa razdišala in pobelila. Za nove setve samo malo razmaknem volno in sejem. A pravite, da bi bilo bolje, če bi bila volna pokrita z zemljo? No, spomladi jo najbrž pokrijem s kompostom. Plevela pa ne spusti skozi, razen, če je v zastirki vrzel. V glavnem, vesela, da mi je volna prišla naproti._________________Naj raste
Uporabniški avatar
lpmami
Kontakt:

Če je volna na površini zemlje, se osuši in zlepa ne razpade. Če jo zasujemo in poskrbimo, da ostane vlažna, počasi razpada in oddaja dušik (to je druga faza oddajanja dušika, prva je, ko se topijo bobki)._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Uporabniški avatar
lpmami
Kontakt:

Veter je malo odgrnil črno folijo z volne in sem videla, da je že zelo lepo preperela oziroma skompostirana. Le še po površini je videti tanjšo belo plast. Ravno prav, saj kaže, da bom letos lahko začela z vrtom._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Odgovori