Peka rženega kruha z drožmi
- Lpmami
- Prispevkov: 8603
- Pridružen: Sr Jul 17, 2013 2:00 am
- Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
- Kontakt:
Re: Peka rženega kruha z drožmi
Oborožena z novimi napotki se jutri spet lotim peke kruha z drožmi. Wish me luck!
- muha
- Site Admin
- Prispevkov: 17587
- Pridružen: Ne Okt 27, 2024 7:08 pm
- Kraj: Medvode okolica
Re: Peka rženega kruha z drožmi
Vso srečo! Čakamo na poročilo. 

- Lpmami
- Prispevkov: 8603
- Pridružen: Sr Jul 17, 2013 2:00 am
- Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
- Kontakt:
Re: Peka rženega kruha z drožmi
Zamesila sem z drožmi, ki izvirajo od Brbr, z belo moko. Sončnična semena sem pozabila dodati, bo pa kruh enkrat za spremembo brez 

- Lpmami
- Prispevkov: 8603
- Pridružen: Sr Jul 17, 2013 2:00 am
- Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
- Kontakt:
Re: Peka rženega kruha z drožmi
Moj kruh z drožmi je uspel!
Naredila sem bolj mokrega, kot je po receptu od Brbr. Pekla sem ga 15 minut manj kot po navadi. Na zgornji strani je lepo votlo zadonel, na spodnji pa ne in sem ga vrnila v pečico, na rešetko brez pekača, obrnjenega na zgornjo stran. Pečenega sem še pomazala z vodo, kot vedno delam.
Zdaj je bil pa pravi! Sem si ga odnesla na praznovanje vnukovega rojstnega dneva. Nekaj sem ga pospravila tam, ob kruhih vseh sort na mizi, pol sem ga pustila hčerki, četrt ženi od vnuka, pa ga danes spet lahko nastavim in jutri pečem.
Naredila sem bolj mokrega, kot je po receptu od Brbr. Pekla sem ga 15 minut manj kot po navadi. Na zgornji strani je lepo votlo zadonel, na spodnji pa ne in sem ga vrnila v pečico, na rešetko brez pekača, obrnjenega na zgornjo stran. Pečenega sem še pomazala z vodo, kot vedno delam.
Zdaj je bil pa pravi! Sem si ga odnesla na praznovanje vnukovega rojstnega dneva. Nekaj sem ga pospravila tam, ob kruhih vseh sort na mizi, pol sem ga pustila hčerki, četrt ženi od vnuka, pa ga danes spet lahko nastavim in jutri pečem.
- muha
- Site Admin
- Prispevkov: 17587
- Pridružen: Ne Okt 27, 2024 7:08 pm
- Kraj: Medvode okolica
Re: Peka rženega kruha z drožmi
Super! Moj se ravno hladi. Tele droži od brbr so od sile živahne in kar vidiš, kako dvigajo testo. 

-
- Prispevkov: 8156
- Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am
Re: Peka rženega kruha z drožmi
Me veseli, da so moje "bebike" lepo vzgojene in ste zadovoljne z njimi.
Moj zadnji kruh, pečen včeraj zjutraj, ima pa gromozanske luknje. Namažeš ga najlažje tako, da najprej na kruh položiš rezino salame, sira, solate,... in šele nato namažeš. Drugače namaz uide skozi luknje
Sem ga vzhajala skoraj cel dan v hladilniku....
Moj zadnji kruh, pečen včeraj zjutraj, ima pa gromozanske luknje. Namažeš ga najlažje tako, da najprej na kruh položiš rezino salame, sira, solate,... in šele nato namažeš. Drugače namaz uide skozi luknje

Sem ga vzhajala skoraj cel dan v hladilniku....
- Lpmami
- Prispevkov: 8603
- Pridružen: Sr Jul 17, 2013 2:00 am
- Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
- Kontakt:
Re: Peka rženega kruha z drožmi
Pri meni droži od Brbr v začetku niso bile dovolj živahne in sem potem zamesila s kvasom, ker mi je zmanjkalo kruha in sem rabila novega.
Od prvotnih sem jih pol nahranila in spravila v hladilnik. Iz teh sem kruh spekla, kot sem opisala zgoraj. Droži so rahlo dišale po kislem. Kruh ima čisto rahel kiselkast, prijeten vonj.
Naslednjič pečem s svojimi drožmi, ki sem jih nastavila z rženo moko. Imam rada raznolikost, ne vedno isto, tudi če je dobro.
Od prvotnih sem jih pol nahranila in spravila v hladilnik. Iz teh sem kruh spekla, kot sem opisala zgoraj. Droži so rahlo dišale po kislem. Kruh ima čisto rahel kiselkast, prijeten vonj.
Naslednjič pečem s svojimi drožmi, ki sem jih nastavila z rženo moko. Imam rada raznolikost, ne vedno isto, tudi če je dobro.
- muha
- Site Admin
- Prispevkov: 17587
- Pridružen: Ne Okt 27, 2024 7:08 pm
- Kraj: Medvode okolica
Re: Peka rženega kruha z drožmi
lpmami: pa si jih imela pred peko par ur na sobni temperaturi? Jaz se držim nasveta brbr in jih dam iz hladilnika 5 - 7 ur preden zamesim testo. Po tem času imajo že lepe mehurčke in plavajo na vodi, ko jih stresem vanjo. Kadar se mi zdi, da jih je v kozarcu ostalo premalo, tudi te pustim na sobni temperaturi par ur ali ves dan in jih, preden jih vrnem v hladilnik, ponovno nahranim.
- Lpmami
- Prispevkov: 8603
- Pridružen: Sr Jul 17, 2013 2:00 am
- Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
- Kontakt:
Re: Peka rženega kruha z drožmi
Tiste od zadnjič tudi na sobni T niso hotele delati.
Za danes sem jih (ržene) dala ven iz hladilnika pred dobro uro in jih bom v pol ure zamesila.
Imam občutek, da je tudi testu čez noč predolgo premrzlo v hladilniku. Razmišljam, če bi ga pustila še malo zunaj, preden ga dam zvečer v hladilnik, ali pa če bi ga pustila zunaj zjutraj pred peko.
Za danes sem jih (ržene) dala ven iz hladilnika pred dobro uro in jih bom v pol ure zamesila.
Imam občutek, da je tudi testu čez noč predolgo premrzlo v hladilniku. Razmišljam, če bi ga pustila še malo zunaj, preden ga dam zvečer v hladilnik, ali pa če bi ga pustila zunaj zjutraj pred peko.
-
- Prispevkov: 8156
- Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am
Re: Peka rženega kruha z drožmi
Če nastavim droži zjutraj, čez dam negujem testo, ga dam (oblikovanega v hlebca)v hladilnik šele pozno zvečer (ob cca 22.-23. ure). Tako v hladilniku preživi cca 7.-8.ur.
Pri zadnji peki sem nastavila droži že zvečer, naslednje dopoldne negovala testo, ga dala za ves popoldan v hladilnik (sem bila z doma), ga pozno zvećer (cca 22.ura) oblikovala v hlebca in dala nazaj v hladilnik čez noč. Rezultat je bil, kot sem napisala, kruh z ogoromnimi luknjami.
Lpmami, mi ježal, da si imela težave. Upam, da ti bo šlo s tvojimi tako kot se spodobi.
Kar se tiče vonja droži mislim, da droži v dobri kondiciji dišijo po jabolkih, če se jim slabo gode, pa po acetonu.
Pri zadnji peki sem nastavila droži že zvečer, naslednje dopoldne negovala testo, ga dala za ves popoldan v hladilnik (sem bila z doma), ga pozno zvećer (cca 22.ura) oblikovala v hlebca in dala nazaj v hladilnik čez noč. Rezultat je bil, kot sem napisala, kruh z ogoromnimi luknjami.
Lpmami, mi ježal, da si imela težave. Upam, da ti bo šlo s tvojimi tako kot se spodobi.
Kar se tiče vonja droži mislim, da droži v dobri kondiciji dišijo po jabolkih, če se jim slabo gode, pa po acetonu.