Stran 23 od 24
Objavljeno: Pe Jan 12, 2018 12:39 pm
Napisal/-a Ivčk
Cinija, hvala za informacije.
Ker sem letos naročila preko 50 paketkov semen, sem s sejalnim materialom preskrbljena in zaenkrat niti pomisliti ne smem, da bi vzela še kako dodatno sorto česarkoli
Ampak tale tvoj bob me res mika. Morda bi res vzela par zrn za probo. Hvala ti za prijazno ponudbo
Moj naslov imaš ali ti ga pošljem na ZS? Če karkoli rabiš od mene, kar povej, če imam, dobiš!
Bom pa tudi jaz probala kmalu posejati nekaj semen kar ven pod tunelčke z zimsko agrokopreno. Semen nimam namena namakati, jih bom kar v zemljo položila in čakala, kaj bo, vlage je več kot dovolj._________________Instagram profil: @iva.grasa.ig
Dostop do spletne ankete:
https://forms.gle/S3bLBtqhbhK1q6M6A
Objavljeno: Pe Jan 12, 2018 2:05 pm
Napisal/-a cinija1
Ivčk kar pošlji mi naslov, da ti čimprej pošljem. Jaz sadim bob in grak tako v februarju. Mi je pokojna teta rekla, da s sajenjem graha si lahko spraviš delo naprej. Tako delam jaz, če le ni snega. Če pa je, pa takoj, ko zgine.
Naj ti vsa semena vzklijejo in dobro rastejo. Pa Narava naj bo prizanesljiva
lp cinija_________________Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno...
Objavljeno: Po Jan 29, 2018 9:08 pm
Napisal/-a zuf
Včeraj sem pripravil setveno površino.
Namen je bil, da ga sejem 1. ali 2. februarja, ko je dan za plod, pa vidim, da bo sprememba vremena.
Bom kar jutri sejal, ga bo fajn zalilo in bo hitro nakalil._________________Aljaž Plankl
http://vrtbrezprekopavanja.si/
Objavljeno: Sr Feb 21, 2018 11:58 pm
Napisal/-a lpmami
Cinija, a lahko prosim za kakih 20 zrn tvojega boba stare sorte?_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Objavljeno: Če Feb 22, 2018 12:57 am
Napisal/-a cinija1
Dobiš lpmami
lp cinija_________________Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno...
Objavljeno: Po Jun 25, 2018 9:59 pm
Napisal/-a lpmami
No, tale bob mi kar dobro dela. Uši sem preganjala izmenično z Neemom in asimino.
Rada bi ga poskusila, kakšen je svež kuhan, pa ne vem, do kakšne velikosti stroka / zrelosti naj ga pustim. In koliko časa se po navadi kuha.
P.S. Mlad surov ni pol toliko dober kot grah _________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Objavljeno: Sr Jul 25, 2018 11:23 am
Napisal/-a lpmami
Svoj bob sem včeraj pospravila, razen ene rastline, ki je še vsa sveža, zelena, stroki pa tudi.
Obrodil je zelo različno, ena rastlina od treh do dvanajst strokov. Zrn je bilo večinoma po dva, tri na strok.
Za jesti ga ni dovolj, verjetno ga bom shranila za seme in drugo leto poskusila z resnejšo pridelavo.
Mika me kot avtohtona stročnica, recepte bom pa iskala, ko bom imela kaj več materiala za kuhanje.
Sklep letošnjega gojenja:
- V času cvetenja je lep okras vrtu.
- Uši se da uspešno preganjati z asimino in Neemom.
- Dobro mu je dati nekaj opore, ker v močnem dežju z vetrom poleže.
- Ugotoviti moram še, kdaj je primeren za svežo uporabo.
Vsekakor zanimiva rastlina _________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Objavljeno: To Jun 16, 2020 12:52 pm
Napisal/-a brbr
Vidiš, lpmami, to za svežo uporabo tudi mene zanima. Danes sem pobrala stroke s 3 rastlin (dve bom pustila za seme - sorta Matko). Bojim se, da sem jih pobrala prepozno. Nekje sem prečitala, da je dobro starejšim svežim zrnjem odstraniti kožico. Ima kdo kakšne izkušnje, nasvet? Svoje izkušnje bom lahko povedal po današnjem kosilu...
Drugače pa je mojih 5 Matkov, ki sem jih predvzgojila v lončikh pozno pozimi zelo lepo rastlo. Niso in nimajo nobenih uši, rastline so zdrave in lepo obložene s stroki. Na enih so na vrhu še čisto majhni._________________naredimo svet lepši
Objavljeno: To Jun 16, 2020 4:37 pm
Napisal/-a lpmami
Zdaj imam vsako leto manj vrta in boba ne gojim več.
Medlo se spominjam, da sem kuhanemu odstranila kožico, ki je precej bolj robustna kot pri fižolu, beri: res moteča, in je bil zelo okusen.
Sem pa letos na tržnici kupila nekaj suhega boba od nekega perma kmeta in ni bilo sledu o kaki moteči kožici._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Objavljeno: Sr Jun 17, 2020 8:13 pm
Napisal/-a brbr
Kosilom pojedeno Bob je bil odličen, kožice nisem odstranila, a ni bila moteča. Bob je odlićnega okusa. ker ga je bilo premalo, sem mu dodala blitvo (Prečitala, da ga tako pripravljajo v Dalmaciji). Presenetljivo dobra kombinacija. Bob in blitva imata soroden okus in se odlično ujameta...
Sklep: drugo leto gojim več boba. Verjetno kar sorto Matko._________________naredimo svet lepši