Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Česen 2015
Kako ste pridni - v naših krajih se ni bati vampirjev
Jaz sem na polovici. Zdaj pripravljam "teren" še za dve gredi česna. Ravno danes sem odstranjevala kamenje in označevala vrste.
Načrt je sledeč:
1. v nedeljo posadim na vrtu zarodne čebulice.
2. v ponedeljek in torek pa posadim še dve gredi na njivi.
Potem ostane samo še "friziranje" gred - posipanje s pepelom, škropljenje z gnojem iz roga in preslico in prekrivanje z zastirko. Dela še čez glavo - še dobro, da je vreme več kot idealno in mi morda uspe postoriti vse do konca naslednjega tedna._________________naredimo svet lepši
Jaz sem na polovici. Zdaj pripravljam "teren" še za dve gredi česna. Ravno danes sem odstranjevala kamenje in označevala vrste.
Načrt je sledeč:
1. v nedeljo posadim na vrtu zarodne čebulice.
2. v ponedeljek in torek pa posadim še dve gredi na njivi.
Potem ostane samo še "friziranje" gred - posipanje s pepelom, škropljenje z gnojem iz roga in preslico in prekrivanje z zastirko. Dela še čez glavo - še dobro, da je vreme več kot idealno in mi morda uspe postoriti vse do konca naslednjega tedna._________________naredimo svet lepši
jaz tudi posujem s pepelom, ker je to dobro za rast česna. (tudi druge prazne grede pripravljene ali ne posujem s pepelom). zastiram pa ne, ker mu mraz dobro dene. vsako leto pa si rečem, da bom na pomlad ko očedim grede od plevela zastrla, a ugotavljam, da je nepraktično, ker je med česnom bolj učinkovito nekajkrat potegniti z dvojnim "hudičevim" zobom. takoj je opravljeno, predihana zemlja in plevela sploh ni. lpvoda
PS: glede puhlosti česna in podobno: če se ne motim do tega pride zaradi tega ker ne ločimo več kateri je česen za shranjevanje kateri za sprotno uporabo.
- česnu sajenemu pozno jeseni smo rekli zimski česen ( za skladiščenje čez naslednjo zimo do poletja)
- česnu sajenemu zgodaj na pomlad (od feb. naprej) poletni česen in ta ni bil dober za shranjevanje, je za sprotno uporabo.
- med seboj se razlikujeta po trdoti posušene stablike. zimski ima trše steblo. lpvoda_________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
PS: glede puhlosti česna in podobno: če se ne motim do tega pride zaradi tega ker ne ločimo več kateri je česen za shranjevanje kateri za sprotno uporabo.
- česnu sajenemu pozno jeseni smo rekli zimski česen ( za skladiščenje čez naslednjo zimo do poletja)
- česnu sajenemu zgodaj na pomlad (od feb. naprej) poletni česen in ta ni bil dober za shranjevanje, je za sprotno uporabo.
- med seboj se razlikujeta po trdoti posušene stablike. zimski ima trše steblo. lpvoda_________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
voda je napisal/a: |
- česnu sajenemu zgodaj na pomlad (od feb. naprej) poletni česen in ta ni bil dober za shranjevanje, je za sprotno uporabo. |
Vidiš, meni pa je prijateljica dala spomladanski česen, ki se je ohranil eno celo leto in je bil, razen tu in tam kakšnega zrna, povsem čvrst. Tudi Ptujski spomladanski je tak.
Tudi jaz sem nekdaj menila, da jesenski česen zdrži dlje v skladišču, kot pomladanski, vendar v novejših opisih sort pišejo enkrat tako, drugič drugače.
Je pa tule zanimiva navedba za ptujski spomladanski česen
Ptujski spomladanski je jara sorta česna. Naredi srednje velike čebule z večjim številom (12 – 18 ) manjših strokov. Odvisno od klime pri dozorevanju se sorta rahlo rdečkasto obarva, tako meso,kakor luskolisti.
Sadimo ga lahko v jeseni in ne pomrzne. Jesensko sajenje je priporočljivo.
Sorta Ptujski jesenski dozori v sredini julija. Največja odlika te sorte je izredno dobra skladiščna sposobnost. Ob primerni agrotehniki ga lahko skladiščimo do spravila naslednjega pridelka.
Je pa tule zanimiva navedba za ptujski spomladanski česen
Ptujski spomladanski je jara sorta česna. Naredi srednje velike čebule z večjim številom (12 – 18 ) manjših strokov. Odvisno od klime pri dozorevanju se sorta rahlo rdečkasto obarva, tako meso,kakor luskolisti.
Sadimo ga lahko v jeseni in ne pomrzne. Jesensko sajenje je priporočljivo.
Sorta Ptujski jesenski dozori v sredini julija. Največja odlika te sorte je izredno dobra skladiščna sposobnost. Ob primerni agrotehniki ga lahko skladiščimo do spravila naslednjega pridelka.
Odgivarjam bolj na hitro...
Česen za dobro rast potrebuje kalij. Ta pa se nahaja (tudi) v lesnem pepelu. Jaz zastiram tla, ker tako zemlja in živalice v njej niso izpostavljene vremenskim vplivom, prst ni zbita. Zastirka pa je tudi odlična hrana za deževnike, katere si želim imeti v velikem številu. Zastirka tudi delno preprečuje rast plevelov in ko pa razpade, iz nje nastane compost/humus kar na gredi - ga ni treba prenašati s kompostnega kupa na gredo. _________________naredimo svet lepši
Česen za dobro rast potrebuje kalij. Ta pa se nahaja (tudi) v lesnem pepelu. Jaz zastiram tla, ker tako zemlja in živalice v njej niso izpostavljene vremenskim vplivom, prst ni zbita. Zastirka pa je tudi odlična hrana za deževnike, katere si želim imeti v velikem številu. Zastirka tudi delno preprečuje rast plevelov in ko pa razpade, iz nje nastane compost/humus kar na gredi - ga ni treba prenašati s kompostnega kupa na gredo. _________________naredimo svet lepši
Bicikel je napisal/a: |
Brbr, kaj pa uporabljaš za zastirko in kje jo dobiš v tako velikih količinah? Vsaj predstavljam si, da tudi ti rabiš na svojih površinah tega zelo veliko. Sam nimam nobenega takega materiala. |
Sicer je z sledečo rešitvijo nekaj "telovadbe", pošteno je temu nameniti tudi kakšen evro, pa odvisno je od okoliških travnikov, pa, pa, pa ...
V tem trenutku so travniki dokaj "zeleni" in možno je nakositi kar nekaj materiala. Če prosiš bližnjega kmeta (če le ta obstaja) da ti odkosi en kos travnika in zastirke bo dovolj. V tem času tudi ni semena.
Prav je tudi, da se stvar plača. (kontra usluga, česen, cekini, ...)
Edino to bi pripomnil, da je pokošen material bolje pustiti nekaj dni, da se malo osuši. Lansko leto sem zastiral s svežim odkosom, sledilo je oblačno in vlažno vreme in tako so se nekatera stebla trav, predvsem pa jetičnika do spomladi kar ukoreninil. Drugače pa mi je bilo všeč, ker se je sušeča trava kar sprijela in je veter ni odnašal. Suho listje pri meni odpihne.
Žitna slama meni ni najbolj všeč, saj spomladi (v bistvu že preko zime) žito rado kali in nato v naslednji sezoni ustvarja vtis neobvladovanja.